İBB Meclisi ‘Buz’ kesti

İBB Meclisi ‘Buz’ kesti
İBB Meclisi'nin ilk gününde önce tüm üyelerin imzasıyla Kudüs’le ilgili ortak deklarasyon yayınlandı. Ancak aynı oturumda Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'nin görevden uzaklaştırılmasıyla ilgili tartışma yaşandı. CHP kararı siyasi, AK Parti ise hukuki olarak nitelendirdi. Buz Rezidans’la ilgili iddialar üzerine CHP Grubu meclisi terk etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin aralık ayı toplantılarının ilki dün yapıldı. Toplantıda Ataşehir tartışması yaşandı. İlk olarak ABD Başkanı Donald Trump'un Kudüs'le ilgili açıkladığı karar ortak deklarasyonla kınandı. Sonrasında Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'nin görevden uzaklaştırılmasıyla ilgili tartışma yaşandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kızı ve damadının Buz Rezidans'ta lüks dairelerinin olduğuna yönelik iddia üzerine kararı siyasi olarak nitelendiren CHP Grubu, meclisi terk etti.

Yüksek iradenin dediği oluyor
Toplantıda ilk olarak Kudüs'le ilgili AK Parti, CHP, MHP ve Bağımsız meclis üyelerinin imzasıyla hazırlanan ortak deklarasyonu Meclis Başkanvekili Göksel Gümüşdağ okudu. Sonrasında CHP Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever gündem dışı konuşma yapmak üzere kürsüye geldi. 
Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'nin İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırılmasını 'siyasi' bir karar olarak nitelendiren Gülsever, “Biz yaklaşık 3 aydır belediye başkanlarını nasıl uzaklaştırırız diye uğraşıp duruyoruz. Aylardır, yüksek irade, sebebini  kimsenin bilmediği bir nedenle istifa zorluyor. O zorluyor, onlar direnmeye çalışıyor ama sonunda halkın oyu ile gelenler, genel başkanlarının baskısı ve ısrarıyla görevlerini bir bir boşaltıyor. Kendi belediye başkanlarının şimdilik bir bölümünü halleden yüksek irade şimdi ellerini muhalif belediye başkanlarına uzatmaya başladı” dedi. 

Mahkeme suç bulamadı
“Aslında bu bizim için sürpriz bir halme değil. Buraya geleceğini çok önceden biliyorduk” diyen Gülsever, “CHP'li belediyeler yıllardır didik didik inceleniyor. Personelden çok denetmenler görev yapıyor. Her türlü inceleme yapıldı ama bir şey bulunamadı. Mahkeme suç unsuruna rastlanmadı. Üst mahkemede de sonuç değişmedi. Algı operasyonları durmadı. Halkı ikna edemeyenler karşı hamlelerle bu yollara başvuruyorlar. Hukuki değil siyasi karar. Varsa bir iddia yargıya başvurursunuz. Mahkemenin karar vermesini beklersiniz. Kanıtlanmış suç yokken, yargı kararı ile aklanmışken nedir bu görevden uzaklaştırma” ifadesini kullandı.

Halkı da görevden alacak mısınız?
Milli irade vurgusu yapan Gülsever, “Hani milli irade sandıktı. Hani en büyük mahkeme halkın oyuydu. Ne oldu? Allah'ın adaletine inananlar böyle yollara başvurmazlar. Bu yollarla sonuç alınmaz, zorla iktidarda kalınmaz. Üç gün sonra sandık geldiğinde ne yapacaksınız? Halkı da mı görevden alacaksınız? Önemli olan iktidar sonrasıdır. Önemli olan iktidarı bıraktıktan sonra İsmet Paşa gibi elinde çantayla, başı dik ve özgürce, yanında koruma ordusu olmadan Çankaya'dan aşağı yalnızca yürüyebilmektir” dedi.

3 AK Partili başkan da alındı
Daha sonra kürsüye AK Parti Grup Başkanvekili Temel Başalan geldi. Alınan kararın siyasi değil hukuki olduğunu söyleyen Başalan, İçişleri Bakanlığı'nın görevden alma gerekçesini okudu.

“Burası bir hukuk devleti. İdari ve yargı yoluna başurabilir” diyen Başalan, “2017 yılı içerisinde AK Parti'nin Adana Ceyhan, Ankara Ayaş, Kayseri Sarıoğlan belediye başkanları görevlerinden uzaklaştırıldı. Burada CHP'li arkadaşların dertleri o Buz Rezidans'ta Kılıçdaroğlunun kızının ve damadının lüks dairesinin olmasından dolayı sıkıntıya düşüyorlar” diye konuştu.

Eğitim alanı polemiği
Başalan'ın bu sözleri CHP sıralarında tepki çekerken tekrar söz alan CHP Grup Başkanvekili Gülsever, “Bahsedilen özel eğitim alanın 1/5000'liği bu mecliste CHP'nin itirazı ve reddine rağmen AKP'li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi. Eğer bakanlık birilerini alacaksa bu grubu da görevden almalı. Buz rezidansla ilgili Genel Başkanımız biraz önce parlamentoda dile getirildi. Tüm milletvekillerine talimat verip, Buz Rezidans da başta olmak üzere tüm malvarlığımla ilgili gensoru verin diyecek kadar cesurdur. İçişleri Bakanlığı tarafsız olması gerekir. İtirazımız buna” dedi. Temel Başalan ise sözkonusu kararın CHP ve AK Partili üyelerin ortak oyu ile geçtiğini söyledi. Meclis Başkanvekili Göksel Gümüşdağ ise sözkonusu planların tekrar gündeme alınmasını söyledi. Bu sırada CHP'li meclis üyeleri meclisi terk etti. Meclisin ilk günü olması nedeniyle raporların komisyonlara sevk edilmesiyle ilgili kararları AK Partili üyeler verdi. EMEK KARAKAŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.