İstanbul Kerbela şehitlerini andı

İstanbul Kerbela şehitlerini andı
Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve yakınları, Kerbela'da katledilmelerinin 1379'uncu yılında Esenyurt ve Küçükçekmece'de anıldı

Hazreti Hüseyin ve beraberindeki 71 kişinin Kerbela'da şehit edilmesinin 1379'uncu yıl dönümü nedeniyle Esenyurt’ta ‘Aşura Kardeşlik Programı’ düzenlendi. Esenyurt Belediyesi’nin katkılarıyla Sefinet-ün Necat Gençliği tarafından düzenlenen programda birlik beraberlik mesajları verildi. Programa Esenyurt Belediye Başkanı Ali Murat Alatepe ve eşi Fethiye Alatepe, Esenyurt Kaymakamı Vural Karagül, Esenyurt Ak Parti İlçe Başkanı Yasir Çelik, Esenyurt İlçe Müftüsü Abdülcelil Çakar, İlahiyatçı Yazar Ömer Döngeloğlu, Sefinet-ün Necat Gençliği Başkanı Talip Taşdemir, Caferi imamlar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Esenyurt Belediye Meydanında gerçekleşen programda Kerbela şehitleri için ilahiler söylendi, sineler dövüldü. Program sonunda Esenyurt Belediyesi vatandaşlara yemek ikramında bulundu.

Bizler bir olmalıyız
Aşurenin birlik beraberlik olduğunu söyleyen Esenyurt Belediye Başkanı Ali Murat Alatepe, “Zamanı yıllara yılları aylara bölen ve onların içinde Muharrem diye bir ayı bize nasip eden, ancak aynı ay içerisine bir yası iliştirerek bizi imtihan eden Rabbime hamd ediyorum. Bugünlerde övünüyoruz ‘Yezid yok’ diye. Yezid yok ama onların uşakları hala var. Bizler onları da yeneceğiz. Bunu da birlikte yapacağız. Başaramayacaksınız bizim birliğimizi beraberliğimiz alamayacaksınız, bizi bölemeyeceksiniz. Sağ, sol, Türk, Kürt, Alevi, Sünni hep birlikte 15 Temmuz’u atlattık. Kardeşlik hukukumuza buradan başlayarak sahip çıkmamız lazım. Edirne’de, Hakkari’de sahip çıkmamız lazım. Çünkü bu millet birçok milletinde göz bebeği bir millet. Bir olmalıyız, biz olmalıyız. Allah bizi Ali, Hüseyin Muhammed isminden ayırmasın. Kur’ansız Ali, Hüseyin olmaz. Bizi Kur’anın Muhammed’in yolundan ayırmasın” dedi.

Beraberliğin emrindeyiz
Esenyurt’ta farklı çalışmalar yapmaya çalıştıklarını ifade eden Başkan Alatepe, “Öncelikle Sefinet-ün Necat derneğini tebrik ediyorum. Esenyurt’ta sizlerin hizmetine sunmak için bir binayı hazır hale getirdik. Bu yolun yolcularına, bu dilin dillendiricilerine hiçte uzaklara gitmeden dini burada öğretelim. Her şeyin doğru öğretileceği bir mekan Esenyurt’ta olsun. İlk olsun ama her yere yaygınlaşsın. Kasım ayında bu yeri açalım istiyorum. Çünkü yerin bizim birlik beraberliğimize ve ülkeye katacağı çok şey olduğuna inanıyorum. Bu anlamda da geleneksel oldu ama bir kez daha söylüyorum. En çokta birlik beraberliğin emrindeyiz. Nerede birlik beraberlik adına söylenen bir söylem varsa onun emrindeyiz” diye konuştu.

Aşure bize orucu öğretti
‘Aşura Kardeşlik Programında’ konuşma yapan İlahiyatçı Yazar Ömer Döngeloğlu, “Bugün Aşure Muharremin 10’u bayramdı bize. Hz. Nuh’un gemisi gibiydi 10 muharrem. Aşure bayramımızdı bizim, denizleri Hz. Musa’ya yol eden, Eyyüp’e şifa sunan Yusuf’u kuyudan çıkaran gündü. Bizim için ölüleri dirilten Hz. İsa’ya verilen büyük mucizenin muştusuydu. Hz. Davud’un yumruğu, Hz. Süleyman’ın tahtı gibi. Mübarek Cuma gününde ve Muharremin onunda aşuremize kan döktü Yezidiler. Aşure bize Muharremde orucu öğretti. Can kardeşlerim selam vermek isterim, salat etmek isterim. Hz. Muhammed Mustafa’nın yoluna, Hasan’ına” şeklinde konuştu. Döngeloğlu ardından alana gelen vatandaşlara Kerbela olayını anlattı.

Kartal da acıya ortak oldu
Kartal Belediyesi de Cemevi Vakfı işbirliğiyle, Muharrem Ayı’nın 10’uncu günü dolayısıyla Kerbela şehitleri ve Hz. Hüseyin’i anma etkinliği düzenlendi. İnsanlık tarihinin gönül sızlatan zulümlerinden birinin yıl dönümü Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde anıldı. Muharrem Ayı’nın 10. gününde meydana gelen ve Muharrem Ayı’nı mateme çeviren Kerbela olayının anıldığı programa Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün yanı sıra; Cumhuriyet Halk Partisi Kartal İlçe Başkanı Muammer Çelebi, Kartal Cemevi Vakfı Başkanı Selami Sarıtaş, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları; Hüseyin Tozkoparan, Ali Apaydın, Gökhan Yüksel, Kartal Belediyesi Başkan Danışmanı Gülcemal Fidan, Kartal Cemevi Dedesi Celal Özer, Kartal Belediyesi Meclis Üyeleri, Kartal Belediyesi Birim Müdürleri ve çok sayıda Kartallı vatandaş katıldı.

Caferiler Küçükçekmece'de andı
Esenyurt’ta olduğu gibi Küçükçekmece'de de Kerbela şehitleri unutulmadı. Küçükçekmece Belediyesi’nin ev sahipliğinde Caferider tarafından Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi’nde düzenlenen ‘Evrensel Aşura Matem Merasimi’ne Küçükçekmece İlçe Kaymakamı Harun Kaya, Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, Küçükçekmece İlçe Müftüsü Mustafa Temel, Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, CAFERİDER Başkanı Av. Sinan Kılıç, Cem Vakfı Genel Müdürü Hıdır Akbayır, İran Büyükelçisi İbrahim Tahiri Fard, siyasi parti temsilcileri başta olmak üzere, yurt içinden ve dışından binlerce vatandaş katıldı.

İslam dini bizi kardeş yaptı
Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, ehlibeyt sevdalılarını selamladığı konuşmasında, “Herkes kendine bir Hüseyin yaratmış ancak gerçek Hüseyin kenarda kalmış. Hz. Hüseyin bizden yana rahatsızdır. Biz kendi ideolojimize uygun bir Hüseyin yaratmışız. Allah bize gerçek İslam’ı yaşamayı nasip etsin” dedi. Özgündüz, “Bizim yaşadığımız dine bakarak dünya bu dini değerlendirmesin sakın. İslam dini kelle koparan bir din değildi. Herkesi birbiriyle kardeş eden bir dindi. Bu dini boğmak isteyenlere karşı savaşacak aslanlar yetiştiren bir dindi Hz. Hüseyin bunu korumanın derdindedir. Yezid, kendi yaptıklarını Hz. Hüseyin’e onaylatmak istiyordu ”diyerek sözlerini     noktaladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.