Kanunsuz tahsis rapora da girdi

Kanunsuz tahsis rapora da girdi
Esenyurt Belediye eski Başkanı Necmi Kadıoğlu’nun, 2011 yılında kurucusu olduğu Yeşilköy 2001 Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı’na üniversite yapılması için tahsis ettiği belediyeye ait 25 dönümlük arsa, Sayıştay raporuna da girdi. Sayıştay, proje olmaksızın, Bakanlık onayı alınmaksızın yapılan tahsis işleminin kanuna aykırı olduğuna karar verdi. Arsanın tahsisinin iptali ekim meclisinde AK Partili ğeyelerin oylarıyla reddedilmişti

Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu’nun, yönetiminde olduğu Yeşilköy 2001 Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı’na üniversite inşa edilmesi için 25 yıllığına 2011 yılında bedelsiz tahsis edılen arsa Sayıştay raporunda da gündeme geldi. Belediye mülkiyetinde olan 25 dönümlük arsanın mevzuata aykırı şekilde tahsis edildiğini saptayan Sayıştay, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığından onay alınması gerekirken gerekli onayın alınmadığı, tahsis tarihinden bu yana taşınmaz üzerinde herhangi bir faaliyette bulunulmadığı, bu haliyle tahsisin plandaki fonksiyon amacına aykırı kullanılma riskinin bulunduğu tespit edilmiştir" tespitinde bulundu.

Ne proje ne onay var!
İdare tarafından lehine arazi tahsis edilen Vakfın, İstanbul Esenyurt Üniversitesi'nin kurucu vakfı olduğunun altını çizen denetçiler, taşınmaz tahsis edilmesine ilişkin 10.03.2011 tarih ve 69 sayılı Belediye Meclis Kararına esas alınan bir proje bulunmadığını belirtti. Proje olmadan ve Bakanlık onayı alınmadan yapılan tahsisin, kanuna aykırı olduğunu dile getiren Sayıştay, "Nitekim, yerinde yapılan incelemede tahsis edilen alanda söz konusu vakıf tarafından 2011 yılından bu yana herhangi bir faaliyette bulunulmadığı, tahsis üzerinden geçen yaklaşık 8 yıllık süreçte tahsisin amacına yönelik herhangi bir işlem yapılmadığı görülmüştür" ifadelerini kullandı.

Belediye 'iptal' edeceğini açıkladı
Bahsi geçen Meclis kararının incelendiğini belirten Başkanlık, "Söz konusu Vakıf, eğitim sağlık ve kültür alanında hizmet vermek üzere kurulmuş bir vakıf olduğundan, eğitim hizmetleri dışında asli görev ve hizmetleri de bulunduğu açıktır. Buna göre, söz konusu Vakfın asli görev ve hizmetleri için tahsis edilen ve plan fonksiyonu üniversite alanı olan söz konusu yerin plan fonksiyonuna aykırı kullanımı da muhtemeldir. Yukarıda yer alan açıklamalar ve mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde yapılan tahsis işleminin mevcut haliyle yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerine aykırı olduğu rahatlıkla anlaşılmaktadır. Buna rağmen tahsis işleminin devam ettirilmesi, iptali için herhangi bir işlem yapılmamasında hukuka uyarlık görülmemektedir" uyarısını yaptı. Belediye tarafından Sayıştay'a verilen cevapta ise tahsis kararının iptali yönünde karar alınması hususunda işlemlerin başlatılacağı belirtildi.

AK Partili üyeler reddetti
31 Mart seçimlerinin ardından Esenyurt Belediye Başkanlığına CHP'li Kemal Deniz Bozkurt'un seçilmesiyle birlikte ilgili tahsisin iptali Belediye Meclisi'ne getirildi. Hukuka aykırı tahsisin iptali Ekim meclisinde AK Partili meclis üyelerinin oylarıyla reddedildi. Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Sayıştay’ın da bu tahsisin yapılış biçimini eleştirdiğini hatırlattı. İlçede okul yapmak için çok fazla alanın bulunmadığına dikkat çeken Bozkurt, söz konusu arsanın ileride okul yapımı için kullanılabileceğini de belirtti. Bozkurt, "Burası Sayıştay Raporu’nda da yanlış tahsis edildiği gerekçesiyle eleştirilmişti. Ayrıca Esenyurt’un önemli bir sorunu var biliyorsunuz okul alanlarımız son derece yetersiz, okul yapmak için yerimiz maalesef çok fazla yok. Bu tahsis kaldırılırsa daha sonra bu yer okul tahsisi için değerlendirilebilir. Gerçek şu; yanlış tahsis edilmiş, son yedi yılda hiçbir işlem yapılmamış, dolayısıyla bu tahsisin iptal edilmesinde fayda var" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.