Konuşursam hakkımda soruşturma açılır

Konuşursam hakkımda soruşturma açılır
Beylikdüzü Belediye Meclisi'nde Adnan Kahveci Mahallesi'ne yapılacak olan öğrenci yurdu ve sosyal tesisin otuz yıllığına TMMOB'ye verilmesi teklifine sert çıkan AK Partili Mücahit Birinci, “TMMOB'nin milli birliğe ne derece katkı verdiğine bakalım. Bu birliğin Gezi sürecinden beri Türkiye'ye karşı yapılan tüm operasyonların odağı olarak görevini yaptığını biliyoruz” dedi. Birinci'nin bu açıklamaları sonrası konuşan CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı ise milli birlik noktasında TMMOB'yi eleştirmenin yanlış o

Beylikdüzü Belediye Meclisi'nin Mart ayı toplantısı uzun süre gündemden düşmeyecek tartışmalara sahne oldu. Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun başkanlığında yapılan toplantıda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne ilişkin verilen mesajlar ve Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği'ne (TMMOB) 30 yıllığına verilmesi planlanan öğrenci yurdu ile sosyal tesis konusuna dair tartışmalar yaşandı. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan İmamoğlu, Mart ayındaki önemli günleri anımsatarak şu açıklamalarda bulundu, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde farkındalığın oluşması adına faaliyetlerde olacağız. Esas olan bunu hissetmek. Esas olan kadının toplumdaki yeri için metinlerde değil uygulamada doğru işler yapmaktır. Bu anlamda en doğru işlerin yapılabileceği ilçelerden biriyiz. Özellikle Beylikdüzü'nün tüm birleşenleriyle Türkiye'nin örnek bir ilçesi olma adına bu konuda hepimiz özel çalışmalar yapmalıyız diye düşünüyorum. Şimdiden tüm kadınların bugünü kutluyorum. Umarım kadına şiddetin, taciz gibi konuların duyulmadığı bir ülke olmayı başarabiliriz.”

Çanakkale mesajı
Zeytin Dalı Operasyonu'nda şehit düşen askerlere rahmet dileyerek konuşmasına devam eden İmamoğlu, 18 Mart Çanakkale Deniz Savaşı'nın yıldönümüne ilişkin de önemli mesajlar verdi. İmamoğlu, “18 Mart çok önemli bir tarihtir. Çünkü Çanakkale Deniz Zaferi. O zaferi hissetmek adına Türkiye'nin tüm çalışanları büyük bir gayret sarfetmekte ama tarihi gerçek şu ki; orada yaşamını kaybeden binlerce atamız, o dönemin askerleri, komutanları özellikle Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kara savaşlarındaki mücadelesi hepimizin hafızasında yer etmelidir” dedi.

Milli birliğe sahip çıkalım
İmamoğlu'nun ardından konuşan CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı da milli birlik ve beraberliğin önemine değindi. Subaşı, “Her meclis toplantımıza şehitlerimize rahmet dileyerek başlıyoruz tabii ki hepsine Allah rahmet eylesin. Fakat bizler siyasi sorumluluk sahipleri olarak sadece rahmet dilemekle yetinmemeliyiz daha fazlasını yapmalıyız. En önemlisi milli birlik ve beraberliğe sahip çıkmaktır. Devletin en tepesinden başlayarak bütün siyasi kişiliklerin birlik beraberlik duygusunu teşvik eden onu güçlendiren bir söylem içinde olması lazım. Bunu başardığımız zaman şehitlerimize olan sevgi ve saygımızı layıkıyla sunmuş oluruz. Bunu hatırlatma gereği duydum” ifadelerini kullandı.

Ses tonunu yükseltme!
AK Partili Mücahit Birinci ve Rukiye Doğruyol'un da gündeme ilişkin mesajlarını paylaştığı konuşmalarının ardından söz alan CHP Meclis üyesi Figen Karahan'ın konuşması esnasında meclisin tansiyonu bir hayli yükseldi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne ilişkin mesajlar veren Karahan'ın, “Ülkeme gelince insanın içi çok acıyor beni çok mutsuz ediyor. 9 aydır üç meclise 3 tane karar geldi. Tecavüz konusunda misal tecavüzcüsüyle evlendirilmek gündeme getirildi. Yazık değil mi? Ve mağdur şayet tecavüzcüsüyle evlenirse faili olan kişi ceza almayacak. Gerçekten soruyorum yazık değil mi?” şeklindeki sözlerine AK Partili Yavuz Demirci söz almadan karşılık verdi. Demirci'nin müdahalesini eleştiren İmamoğlu ise, “Yavuz bey çok saygısızca bir tavır sergiliyorsunuz. Müsaade edin Figen hanım konuşmasını bitirsin” uyarısında bulundu. Demirci'nin ısrarla konuşmaya çalışması sonrası sinirlendiği gözlenen İmamoğlu daha sonra da, “Ses tonunu yükselterek saygı kazanamazsın. Bir dakika müsaade et. Meclisin saygınlığını yok ediyorsun kendi saygınlığını yok ediyorsun. Senin şahsın adına üzülüyorum. Ses tonunu yükseltmeyi bırak” dedi.

Biliyorsan çıkıp anlatırsın
AK Partili Demirci'nin konuşmasına müdahale etmesine tepki gösteren CHP'li Karahan da, “ Benim burada ifade ettiklerimin aksini iddia ediyorsanız çıkın siz de konuşun. Ben bildiklerimi konuşuyorum. Bu yasa meclise gelmedi mi? Daha sonra ise müftülere nikah kıyma yetkisi verildi. Bunları dinlemek sizi ne kadar üzüyor bir de yaşayanlar ne kadar üzüyor anlayın. Lütfen birbirmizi iyi anlayalım. Maalesef fetva veren hocalar haddini aşıp çocuğun rızası var diyebilenler, bir kereden bir şey olmaz diyebilenler ve zina olabilir diye haksızca bir kelime kullanıp çocuğun yanına zina kelimesini koyabilecek kadar hata dolu cümleler kullananlar bile var. İnşallah bunlardan kurtulacağız” ifadesini kullandı.

Kamuoyunu yanıltmayın
Karahan'ın konuşmasının ardından kendilerine cevap hakkı doğduğunu belirterek söz alan AK Partili Rukiye Doğruyol, Karahan'ın yanlış ifadeler kullandığı iddiasında bulundu. Doğruyol, “Figen Hanım'a teşekkür ediyorum mücadelesindeki hassasiyete katılıyorum ama bazı atladığı yerler var. Bir defadan bir şey olmaz diye bir söylem yok. O basının çarptırmasıyla maalesef kamuoyuna mal edildi. Böyle bir şey söylenmemiştir. Kamuoyunu yanıltmaya gerek yok” diye konuştu.

TMMOB Beylikdüzü'ne katkı veremez
Yaşanan tartışmaların ardından meclis gündemine ilişkin maddelerin oylanmasına geçilen toplantıda bir tartışmada Adnan Kahveci Mahallesi'ne yapılacak öğrenci yurdu ve sosyal tesisin 30 yıllığına TMMOB'ye kiralanması konusunda yaşandı. Konuyla ilgili konuşan AK Partili Mücahit Birinci, toplantının başında konuşan ve milli birlik vurgusu yapan CHP'li Subaşı'nın sözlerini anımsatarak, “Milli birlik beraberlik vurgusuna katılıyorum. Şimdi bu beyanda Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Odaları Birliği'nin milli birliğe ne derece katkı verdiğine bakalım. Bu birliğin Gezi sürecinden beri Türkiye'ye karşı tüm operasyonların odağı olarak görevini yaptığını biliyoruz. Bunların Beylikdüzü'ne ve Türkiye'ye bir katkı sunması mümkün değildir. Bu konuda red oyu vereceğimizi belirtiyorum” dedi.

Savaşa hayır demek suç değil
Birinci'nin açıklamaları sonrası konuşan CHP'li Subaşı da TMMOB'yi suçlamanın doğru olmadığını söyledi. Subaşı, “TMMOB anayasal bir kuruluştur varlık nedeni anayasadır. İkincisi sizin bu sözleriniz TMMOB savaşa hayır dediği için söylenmiş sözler. Bu söylemi bazen doğru bulurum bazen bulmam. Afrin konusunda bizim partimizin politikası belli ama bu ülkede savaşa hayır demek suç değil ki suçmuş gibi davranmayın. Ama bu ülkede iki parti ittifak yapıyor bunun dışındakiler vatan hainidir. Kim söylüyor bunu. Ben kimin söylediğini söylersem hakkımda soruşturma açılır. Anlıyorsunuz değil mi? TMMOB'yi beğenmeyebilirsiniz, Barolar Birliği'ni beğenmeyebilirsiniz bunun yeri onların genel kuruludur çok güzel bir proje bu teklif karar olarak uygulansın istiyoruz” ifadelerini kullandı. Mecliste uzun konuşmalara sebep olan madde daha sonra yapılan oylamayla birlitke oy çokluğuyla kabul edildi.

Mahalle düzenlemeleri gündemde
Mahalle sınırlarının değiştirilmesi ve yeni mahalle kurulmasına ilişkin gündem maddesi hakkında da İmamoğlu bilgilendirmelerde bulundu. İmamoğlu, “Beylikdüzü'nün 10 mahalllesi var . Bu 10 mahalle düzeni 20 yıldır uygulanıyor. Ancak ilçemizin o günden bugüne değieşn fiziki yapılanması ve nüfus yapılanması konusunda gözden geçirilme hususu var. Bu noktada biz idare olarak bazı çalışmalar yaptık. Bunları yaparken ama teknik arkadaşlardan, yine muhtarlarımızın da görüşlerini alarak birçok toplantı gerçekleştirdik. Ancak şuna kanaat getirdik ki; bunun burada tartışılması lazım. Bazı mahallelerde gerçekten fiziksel bölünme mevcuttur. Dolayısıyla hassasiyetle bu konunun tartışıldığı komisyonlar kurulabilir ya da varolan komisyonlar tartışabilir” diye konuştu.

Şehidin adı yaşayacak
Sekiz gündem maddesinin, altı da komisyon raporunun oylandığı mecliste, 1. 2. ve 4. maddeler oy çokluğuyla, 7. Madde ise oy birliğiyle kabul edildi. 5. ve 6. maddeler oy birliğiyle, 8. madde de oy çokluğuyla ilgili komisyonlara havale edildi. Komisyondan gelen raporlardaki 9, 10, 12, 13. maddeler oy birliğiyle ve 11. madde ise oy çokluğuyla kabul edildi. 14. ve son madde olan Jandarma Binbaşı Şehit Ümit Çelik’in adının yaşadığı mahalledeki parka verilmesini içeren madde de oy birliğiyle kabul edildi. 

Ortak akıl oluşturmalıyız
İmamoğlu'nun ardından konuşan AK Partili Seyithan İzsiz de “Siz açıklamalarınızı yaparken biz de kendi üzerimizde konuyu değerlendirirken bir takım paralel düşüncelerimizin olduğundan bahsetmek istiyorum. Her iki partinin meclis üyelerinin katılımlarıyla bir ortak akıl oluşturmalıyız” dedi. İzsiz'den sonra söz alan CHP'li Subaşı da ilgili konunun hukuk ve harita komisyonlarında görüşülmesi teklifinde bulundu. Subaşı'nın bu teklifi oy çokluğuyla kabul edildi. ANIL BODUÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.