Küçük esnaf batıyor!

Küçük esnaf batıyor!
İstanbul Esnaf Odaları Denetim Kurulu Başkanı ve Çatalca Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cafer Dağ, “Küçük esnaf batıyor. Eğer mevcut ekonomi böyle giderse çok değil birkaç ay içerisinde esnaf kepenk kapatıp, iflas bayrağını çeker” dedi.

Gazetemize önemli açıklamalarda bulunan Çatalca Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cafer Dağ, "Özellikle küçük ilçelerde ve köyden mahalleye dönen yerleşim alanlarında açılan marketler zaten bakkalları bitirmişken, kırtasiye ve neredeyse beyaz eşyaların her türlüsünü de satarak küçük esnafın canına okumaktadır. Zaten son aylardaki kriz ortada. Bu kriz ortamında esnafın mevcut yaptığı iş ile ayakta durması bir hayli zor" ifadelerini kullandı. Çatalca’daki esnaf profilini de değerlendiren Dağ, "Çatalca’da esnaf profili her geçen yıl dönüşür hale geldi. Şu anda en favori meslek emlakçılık. Emlak sektöründe tam bir yığılma var. Bugün Çatalca başta olmak üzere çevremizdeki ilçelerde de en yoğun çalışan kurum Tapu Müdürlükleri. Birçok esnafımız iş yerlerini kapatarak emlakçılık işine girdiler. Şu an diyebilirim ki ilçemizde en fazla emlakçı esnaf var. Bizim odamıza da kayıtlı olanları var ama emlakçılar odasına da kayıtlı olanları mevcut. Sonuçta hazır ve kolay paranın olduğu bir sektör. Fakat gelecek açısından bir hayli tehlike söz konusu. Çatalca’da bir çok emlak el değiştiriyor. Ama nereye kadar?" diye sordu.

Çeyrek asırlık tecrübe
26 senedir Esnaf ve Sanatkarlar Odasında Başkanvekilliği ve Başkanlık görevleri münasebetiyle aktif olduğunu söyleyen Cafer Dağ, "12 yıldır başkanlık yapıyorum. Onun öncesinde 14 sene de Başkanvekilliğim söz konusu. İki dönemdir de yani 8 yıldır, İstanbul Esnaf Odaları Birliği Denetim Kurulu Başkanlığı yapıyorum. Makam otomobilim yok. Ve başkan olduğum süre içerisinde hiçbir şekilde odadan kendi adıma asla maaş almadım. Kendi iş yerimin aidatlarını da odamıza ödüyorum" açıklamasını yaptı.

Kasada bir milyon var!
Çatalca’da son zamanlarda en fazla dillendirilen konular içerisinde yer alan "Esnaf Odasının kasasında ne kadar para var?" sorusuna da cevap veren Dağ, "Çatalca Esnaf ve Sanatkarlar Odasının şu an için bir milyon Türk lirasına yakın bir bütçesi var. Tam rakamı 2018 yılında yapılacak olan kongrede herkes öğrenecek" dedi. Çatalca halkını, büyük bir yükten nasıl kurtardıklarını da anlatan Dağ, "Hiç unutmuyorum; 'SGK bu ilçeye gelir mi? Boşuna uğraşma Cafer Başkan' diyen çok kişi olmuştu. SGK’ya iki katımızı açtığımız zaman 'fazla durmaz' diyen de olmuştu. Ama bugün SGK Çatalca’da bir arsa aldı ve bu arsa üzerine binasını yapacak. Bundan, çok değil ha! 10 yıl öncesini herkes hatırlarsın. Bakırköy’e gider gelirdi vatandaşlarımız. Bugün ise Esnaf Odamızın girişimleri sonrası her vatandaş SGK ile ne işi var ise burada çözebiliyor. Çok şükür yaptığımız işin ne kadar hayırlı bir iş olduğunu gördük. Bu beni de, odamızın yönetim kurulu üyelerini de onurlandırıyor, mutlu ediyor" diye konuştu.

Çatalca üzerine oyunlar oynanıyor
Çatalca’da yeni bir sanayi sitesinin gerekli olduğunu söyleyen Cafer Dağ, "Şu konuya açıklık getirelim. Yeni sanayi sitesi ile ilgili kurulan kooperatifle Çatalca Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığının, yönetiminin, yani bu kurumun hiçbir alakası yoktur. Sadece binamızdan bir oda verdik. Ben Cafer Dağ olarak bu kooperatife üye değilim. Sadece sanayi esnafından üye alınması yönünde, sanayi esnaflığı yapacak olan esnaf ile ilgili talep alınmasını söylemiştim. Ama buna uyulmamış. Fakat esnafımız çok iyi bilsin ki, her ne kadar alakamız olmasa da, takibindeyiz” dedi. Bu güne kadar yaptıkları çalışmaları değerlendiren Cafer Dağ, "Çatalca bizim en değerlimiz. Korunması gereken, kollanması gereken bir mücevher Çatalca! Yeter ki ona sahip çıkabilelim. Son zamanlarda Çatalca üzerinde büyük oyunlar oynanıyor. Burada siyaset yapan, derneklerde olan herkes çok iyi bilmeli ki, başka bir Çatalca yok!" diye konuştu.

Son kez aday olacağım
2018 yılının ilk aylarında yapılacak olan oda kongresinde aday olup olmayacağını da açıklayan Cafer Dağ, "Evet adayım. Ailem ve dostlarım ile aldığım karar doğrultusunda bu son dönemim olacak. Çatalca’da bir dönem daha Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı görevini yapıp, bıraktığımız yerden çok daha ileriye götürmek için çaba sarf edecek arkadaşlara destek olacağız" dedi. Kendisinden başka üç ismin daha adaylık için adının geçtiğini hatırlatan Dağ, "Aday olmak isteyen tüm arkadaşlarımıza başarılar diliyorum. Çatalca Esnaf ve Sanatkarlar Odası Genel Kurulları her zaman için neşe içerisinde hiç gergin olmayan ortamlarda gerçekleşmiştir. Bir arkadaşımıza geçen dönem karşımıza aday olarak çıkmıştı. Kendisine 'Buyur gel seni yönetime alalım' dedim. Ama 9 kişilik yönetimde 5 kişi istediği için bu teklifimizi de geri çektik" ifadelerini kullandı.

Keşke esnaf hastanesi yapsaydık
Çatalca’ya 2004 yılında kazandırdıkları Esnaf ve Sanatkarlar Odası Binasını da gazetemize değerlendiren Cafer Dağ, "Bizim en büyük hayalimiz bir zamanlar Esnaf ve Sanatkarlar Odasına ait büyük ve geniş bir bina yapabilmekti. Bu binayı yaptığımız zamanlarda da 'Bu kadar büyük binayı ne yapacaklar?' diyerek çok eleştiri almıştık. Şimdi ise bazen kendi kendime diyorum ki daha geniş bir yerimiz olsaydı da, yanına da özel bir esnaf hastanesi yapabilseydik. Bugün bu bina sayesinde bir kira gelirimiz var. Bugün SGK burada yarın başka kurum olur. Odamızın gelir getirebilecek bir mülkü var. Bundan sonraki en büyük projemiz ise ilk özel hastaneyi Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak kazandırmak ve adını da esnaf hastanesi yapabilmek" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.