Mahalleler Birliği Ankara yolcusu

Mahalleler Birliği Ankara yolcusu
Kentsel dönüşüm çalışması yapılan 60 mahalleden 85 temsilci, topladıkları imzaları TBMM'ye iletmek üzere İstanbul'dan yola çıktı. Mahalleler Birliği, “Her tür ‘kentsel dönüşüm projesi', etkilenecek yerleşimcilerin rızası alınmadan yapılmasın” açıklamasını yaptı.

İstanbul, İzmir, Eskişehir ve Kocaeli’nde kentsel dönüşüm kapsamına alınan mahallelerde sorun yaşayan vatandaşların kurduğu Mahalleler Birliği, problemleriyle ilgili topladıkları imzaları TBMM'ye iletmek üzere İstanbul'dan yola çıktı. 60 mahalleden 85 temsilcinin katıldığı yolculuk öncesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan vatandaşlar yıllardır çözülemeyen tapu ve riskli alan sorunlarının çözülmesini istedi.
 

Mahkemeyi ciddiye almıyorsunuz


Mahallelerden temsilcilerin birer konuşma yaptığı eylemde, “İnsanların hayatını kararttınız, psikolojisini bozdunuz, hayatını mahvettiniz. Oy zamanı hepiniz kapı kapı dolaşıyorsunuz. Sonra bir daha kapımıza dönmüyorsunuz, sorunlarımıza sahip çıkmıyorsunuz, bizi muhatap almıyorsunuz. Danıştay'ın, Bölge İdare Mahkemesi'nin iptal kararlarını ciddiye almıyorsunuz” denildi. Gaziosmanpaşa'daki dönüşümle ilgili konuşan bir mahalle sakini, “Defalarca kez Danıştay'da davaları kazanmamıza, Bölge İdare Mahkemesi'nde 1/5000'lik planları iptal ettirmemize rağmen hala yeni planlar yapılıyor. Mahkeme 'senin bu yaptığın planlar şehircilik ilkelerine aykırıdır, İstanbul'un anayasası sayılan 1/100.000'lik planlara aykırıdır' demesine rağmen aynı şeyi getiriyorlar. Her kazandığımız davanın peşinden farklı bir şey üretildi. Bizler vergilerimizi veriyoruz, askere gidiyoruz, her türlü vatandaşlık görevimizi yerine getiriyoruz. Peki karşılığını neden görmüyoruz” ifadesini kullandı.

5 talep sıralandı


Mahalleler Birliği adına yapılan açıklamada 5 talep şöyle sıralandı: “Kentsel dönüşüm kanunu olarak bilinen 6306 Sayılı Kanun'un ‘Mahallerimizin, yerleşimlerimizin rant amaçlı tasfiye edilmesinin' bahanesi kılınmasın; ‘riskli alan' kararlarında bilimsel esaslara uyulsun. Kontrolsüz inşaat uygulamalarına son verilsin. 33 yıldır her seçim döneminde uygulanacağı vaat edilen 2981 Sayılı Kanun ve bu kanundan doğan haklarımız güvenceye alınmadan kaldırılmasın. Her ölçekte planlama faaliyeti, rant odaklı olmaktan çıkarılsın. Her tür ‘kentsel dönüşüm projesi', etkilenecek yerleşimcilerin rızası alınmadan yapılmasın.” Açıklamanın ardından Mahalleler Birliği'nden 6 temsilci de İBB yetkilileri ile görüştü. Daha sonra 85 mahalle temsilcisi otobüslerle Ankara'ya doğru yola çıktı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.