Mecliste yelek tartışması

Mecliste yelek tartışması
Beylikdüzü Belediye Meclisi'ndeki toplantıya trafik tartışması damgasını vurdu. Ulaştırma Komisyonu'nun ilçede gerçekleştirdiği çalışmaları AK Parti İlçe Başkanı İsmail Damat'ın kendi çalışmasıymış gibi sahiplendiğini iddia eden CHP Grup Sözcüsü Doğan Subaşı, “23 Nisan müsameresindeki çocuklar gibi üstüne bir tane yelek giymiş, trafiğin sorunlarını çözüyorum diye geziyor” dedi. Subaşı'nın bu sözlerine karşılık AK Parti sıralarından; “Terbiyesiz adam” sesleri yükseldi

Beylikdüzü Belediye Meclisi'nin yeni yıldaki ilk toplantısı yüksek bir tansiyonda gerçekleşti. Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun başkanlığını yaptığı toplantıda özellikle Trafik ve Ulaştırma Komisyonu'ndan gelen raporun görüşülmesi esnasında yaşanan sözlü sataşmalar uzun süre gündemden düşmeyecek gibi. CHP Grup Sözcüsü Doğan Subaşı ve AK Partili Meclis üyesi Ebru Habip arasında yaşanan tartışmada, Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun; “Sakin olun arkadaşlar” yönündeki çağrıları da fayda etmedi. Ulaştırma Komisyonu'nun şimdiye kadar ilçede gerçekleştirdiği çalışma ve ürettiği projelerin AK Parti İlçe Başkanı İsmail Damat tarafından sahiplendiğini ve sosyal medyada söz konusu çalışmaların salt AK Parti'nin çalışmasıymış gibi gösterilmesini eleştiren CHP'li Subaşı'nın yorumu sonrası deyim yerindeyse ortalık tam anlamda karıştı!

Biraz insaflı olun
Trafik ve Ulaştırma Komisyonu'nun raporuna ilişkin konuşan CHP'li Subaşı, trafik sorunun ülkede milli bir felaket gibi olduğunu söyleyerek bu sorunun çözümüne ilişkin parti ayırt etmeksizin herkesin katkı sunması gerektiğini belirtti. Beylikdüzü Belediyesi'nin ilçede trafiği rahatlatmak anlamında herhangi çalışma yapmadığı yönündeki eleştirilere de cevap veren Subaşı, “insaflı olun” çağrısında bulundu.

İlçe başkanı nemalanıyor
Trafik ve Ulaştırma Komisyonu'nun şimdiye kadar birçok çalışmaya imza attığını da kaydeden Subaşı, bu çalışmalar üzerinden AK Parti Beylikdüzü İlçe Başkanı İsmail Damat'ı hedef aldı. Damat'ın, Beylikdüzü Belediyesi'nin yaptığı çalışmaları sürekli olarak sahiplendiğini ve kendisi yapıyormuş gibi bir algı yaratmaya çalıştığını söyleyen Subaşı, “Komisyon bir çalışma yapıyor, arızalı noktalar buluyor, görüş öne sürüyor sonra bir bakıyoruz muhalefetin ilçe başkanı buradan nemalanıp buraları düzenleyelim diyor. Sosyal medyada fotoğlar yayınlıyor. Bakıyoruz bir ilçe başkanı biz ulaşım sorunlarına çalışıyoruz diye üzerine bir tane yelek giymiş 23 Nisan müsameresindeki çocuklar gibi fotoğraf paylaşıyor” yorumunda bulundu.

Sana ne kardeşim!
Subaşı'nın, AK Partili İlçe Başkanı Damat'ı hedef alan bu sözleri mecliste gerilimin artmasına sebep oldu. AK Partili Ebru Habip, “Terbiyesiz adam. Koskoca ilçe başkanı sana mı soracaktı. Sen kendi işine bak” şeklindeki sözlerle Subaşı'ya cevap verince, CHP sıralarından da itirazlar yükseldi. “Ebru Hanım, sakin olun lütfen” uyarılarında bulunan Belediye Başkanı İmamoğlu'na aldırış etmeyen Habip, “Varsa teknik bilgin konuş, yoksa konuşma” diyerek Subaşı'ya yüklenmeyi sürdürdü. Gerilimin bir hayli yükseldiği bu anlarda; Başkan İmamoğlu'nun sırf sırf sakinlik telkin etmesi bir süre sonra etkili olurken, taraflar arasındaki gergin tartışmada son buldu.

İmar artışı yok
Trafik ve Ulaştırma Komisyonu'nun raporu görüşülürken bir diğer tartışmada AK Parti Grup Sözcüsü Mücahit Birinci ile Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu arasında yaşandı. Beylikdüzü'nde artan trafik sorununun temel sebebi olarak; imarlaşmayı öne süren Birinci, “Sosyal medyada bakıyorum CHP'li arkadaşlar sadece İBB'yi eleştiriyor. Yani biz 200 km yol yaparak size belediyeyi devrettik siz belediyeye ait arsaları sattınız ve imara açtınız ilçede çılgın bir imar artışı var. Bu yoğunluk trafiğe de yansıyor” dedi. Birinci'nin bu sözlerine itiraz eden İmamoğlu ise, “Burada, bu konu hakkında bizi siyaseten suçladığınız için konuşuyorum. Bu grupta ya da bu mecliste imar artışıyla ilgili hiçbir oylama yapılmamıştır. Lütfen yanlış bilgiler vermeyin” uyarısında bulundu.

İBB de yok Beylikdüzü'nde var
Denetim Komisyonu'nda belirlendiği meclis toplantısında komisyona 5 meclis üyesi seçildi. CHP'den; Aziz Gökdeniz, Haluk Karataş ve Nejla Kotil'in seçildiği komisyona AK Parti'den de; Ali Gürsel Ovalı ve Ömer Meşe seçildi. Komisyonun “hayırlı uğurlu olması” dileklerinde bulunan CHP'li Subaşı, İBB üzerinden kıyaslamada bulunarak, Beylikdüzü'nü örnek gösterdi. Subaşı, “Mecliste bu komisyonlar denetim komisyonları normalde 3 kişiden olur. 2'si çoğunluk 1'i muhalif partiden. Bu neyi gösteriyor. İBB için konuşmak istemiyorum ama biz de 3 kişi yapabilirdik ama biz bunu yapmıyoruz çoğunluğu sağlıyoruz denetime açık olduğumuzu göstermek istiyoruz. Ki biz daha düşük bütçeye sahibiz. Sizin görüşleriniz bizim için değerli” diye konuştu.

Encümende de hassasiyet beklerdik
Denetim Komisyonu ile ilgili olarak CHP'li Subaşı'nın sözlerine itiraz eden AK Partili Aytaç Aydın, encümende AK Parti'den hiçbir ismin olmamasına dikkat çekerek; “Aynı hassasiyeti encümende de beklerdik. Şeffaf yönetimden bahsediyoruz ama encümende üyemiz yok. İBB derken orada verilen önerileriniz hepsi gündeme alınır. Ama burada verdiğimiz öneri gündeme bile alınmadı” dedi.

İsterseniz telefon görüşmenizi bitirin!
Meclis üyelerinin konuşmaları sonrası meclis gündemine ilişkin genel bir konuşma yapan Başkan İmamoğlu, konuşması esnasında kendisini dinlemeyen ve telefonla konuşan AK Partili Yavuz Demirci'yi de eleştirdi. “Yavuz Bey, isterseniz telefon görüşmenizi bitirin. Ben ondan sonra konuşayım” diyen İmamoğlu ilçede yaşanan trafik sorunlarına ilişkin önemli bilgiler verdi. İmamoğlu, ulaşımın İstanbul çapında toplumun en büyük sorunu olduğunu vurgulayarak, İBB ve ilçe belediyeleri ile ortak masalar kurularak bir çalışma geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Civar ilçelerin trafiği etkilediğini söyleyen İmamoğlu, bölgesel idari sisteminin oluşmasının öneminden bahsetti.

Kaldırım yapsak suç
Hizmet anlamında yapılan işlerde olayın siyasileştirilmemesini ifade eden İmamoğlu, “Göreve gelir gelmez ulaşımla ilgili çok önemli çalışmalar yaptık. Örneğin, Atatürk Bulvarı, Enver Adakan Caddesi, Hürriyet Bulvarı, Anadolu Caddesi, Osman Gazi Caddesi ile ilgili tüm ulaşım projelerini biz çalıştık, İBB’ye sunduk ve UTK kararı olarak onaylandı. Ne yazık ki şu an ki uygulama alınan karara uygun değil. Atatürk Bulvarı’nı biz yapalım yazımız da vardır ancak cevap alamadık. Yetki sahibi olmadığınız yerde uygulama yaptığınızda engelleniyorsunuz. Kaldırım yapmak bile suç oluyor” ifadelerinde bulundu.

Acil metro!
Son olarak ulaşımla ilgili toplu taşımacılığın da mühim bir konu olduğuna değinen İmamoğlu, 10 yılda Beylikdüzü’ne 170 bine yakın nüfus eklendiğini, taksi ve minibüs sıkıntıları yaşandığını, bu sorunları da İBB’ye bildirdiklerini dile getirdi. İmamoğlu, metrobüsün değerli ancak geçici bir hizmet olduğunu söyledi ve “Metronun acil gelmesi gerekir. Bu konuyla ilgili çok sayıda yazışmamız var. İhalesinin bir türlü yapılmaması Kanal İstanbul’un nerden geçeceği ile alakalıdır. Gecikmiş bir hizmet söz konusudur” dedi.

Büyük bir hukuksuzluk var
Mecliste dikkat çeken bir başka detay da AK Partili Ebru Habip'in verdiği yazılı önerge oldu. Habip, İmamoğlu döneminde işten çıkarılan ve hukuki yollarla tekrar işlerini alan isimlerden bahsederek şöyle konuştu; “Belediye yönetimine geldiğiniz ilk günden itibaren 100'e yakın kişiyi işten çıkarırken, 2 başkan yardımcısının ve 4 müdürümüzün görevine son verdiniz. Bu arkadaşlarımızın çoğu davalar açtılar ve görevlerine iade edildiler ki işte bu iki başkan yardımcımız ve dört müdürümüz de bunlardan biriydi. Yaklaşık bir ay önce Aralık ayında bu arkadaşlar müdürlük ve teknik kadroya düşürüldü bir ay sonra da bu kararlar kendilerine tebliğ edilmiş. Ortada bir hukuksuzluk var. Maaşlarda düşme söz konusu. Görevden el çektirme söz konusu. Bunu 657 sayılı kanunun neresine uygun olarak yaptınız?” Habip'in bu önergesinin gündeme alınması ise oy çokluğuyla reddedildi.

ebru habip

Siz oy vermediniz mi?
Habip'in bir diğer önergesi de Beylikdüzü Atatürk Kültür Merkezi ile ilgiliydi. Sözlü olarak önerge veren Habip'in verdiği önergeden çok söz konusu kültür merkezi için Beylikdüzü Kültür Merkezi ifadesini kullanması, Başkan İmamoğlu tarafından tepkiyle karşılandı. “Orasının adı Beylikdüzü Atatürk Kültür Merkezi. Yoksa unuttunuz mu? Bu mecliste oy çokluğuyla bu kararı aldık” diyen İmamoğlu'na; “Eyvallah” şeklinde cevap veren Habip, “Bence oranın adı Beylikdüzü Kültür Merkezi olmalı” dedi. Kültür merkezinin inşaatının ne zaman biteceğini de soran Habip'e cevap yine İmamoğlu'ndan geldi. İmamoğlu, “Şubat 2018'de biteceğini bir önceki meclis oturumunda anlattık, konuştuk” uyarısında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.