Mersin'de üretim kadınlara emanet

Mersin'de üretim kadınlara emanet
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in eşi Meral Seçer'in başkanlığında kurulan Kadınlar Kooperatifi kadın üreticilerini teşvik edip ürünlerini de pazarlıyor.

Mersin Belediye Başkanı Vahap Seçer, çiftçi ve üretici bir ailenin çocuğu ve Ziraat Mühendisi olması nedeniyle, ilinde üretim seferberliği başlatmış. Öncelikle kırsal kesim insanının ürettiği ile geçinip aile ve ülke ekonomisine katkı sağlaması gereken üretim çeşitlerinden arıcılık, seracılık, hayvancılık, tahıl, bağ-bahçe, çiçekçilik, lavanta üretimi, kümes hayvanlarından tavuk ve kaz üretimi daha doğrusu akla gelebilecek her şey üretim planlamasına alınmış.



Belediyenin tarım projeleri

Mersin ve çevresinin gelişmesi, üreticilerin ürünlerini en iyi şekilde değerlendirilmesi için tüm tedbirleri alan ve almaya da devam edeceğini belirten belediye, “Mersin hep güzelsin” sloganıyla çalışmalarını sürdürüyor.  Mersin Belediyesi tüm bu hizmetler yanında Haydi Gel Köyümüze Destek Verelim, Kaba Yem Tohumu Desteği, Süt Senin Gurur Mersin’in,  Arıcılara Ürün Satış Tezgahı, Tıbbi Aromatik Bitki Alımı, Üreticilere Sera Naylonu Desteği, Nergis ve Lavanta Köyü, Çukurova Kalkınma Ajansı Destekli Tarımsal Atıklarla İstiridye mantarı Kompast Üretim Tesisi Kurulması, Organik Tarımı Yaygınlaştırma, Kadın Üreticilere Kesme Çiçek Yetiştiriciliği ve Sera Kurulumu, Yerel Ürünlere Sahip Çıkılması, Çeşitli ve değişik amaçlı Kadın Üreticileri Kooperatiflerinin Desteklenmesi, Kazlar Büyükşehir’den Kazanmak Yetiştiriciden gibi çok amaçlı projeleri uygulamaya koyarak tam manası ile yöresel kalkınma planı uygulanmaya başlanmış.

Bunun haricinde “Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi kapsamında kırsal alanda olan köylerdeki üreticilere küçük ve büyükbaş hayvan desteği,  evcil kanatlı hayvanların üretilmesi, yem desteği yanı sıra veteriner ve ilaç desteği sağlanarak köylü üretime teşvik ediliyor.


mersin


Kadınlar devrede

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer belediye hizmetleri dışında üretici ve köylü ile ilgili bu projeleri uygulamaya başlayınca kadınlar kolları sıvamaya başlamış.

Belediye Başkanı'nın eşi Meral Seçer, köy ve mahalledeki kadınlar ve özellikle çiftçi kadınlarla şehirde el işleri ile iştigal eden hanımları bir araya getirerek üretimlerine ve gösterdikleri faaliyetlere göre kooperatifleşme yoluna gitmiş. Büyükşehir Başkanının eşi  Meral Seçer , Atatürk’ün 1936 da Silifke'nin Atayurt Köyünde, “Emek güçtür, güçlerinizi birleştirin” diyerek kurduğu kooperatif modelini rehber alarak Sınırlı Sorumlu Mersin Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi adı ile kooperatif kurarak her alanda üretici kadınları kooperatif ortağı yaparak faaliyetlerine başlamışlar.

Kooperatif kendine dayanışma, eşitlik, dürüstlük, şeffaflık, yenilikçilik, sosyal sorumluluk, tarafsızlık demokratiklik esaslarını ilke ve değerler olarak benimseyerek faaliyetlerine başlamış.

Meral Seçer misyon ve vizyonları için “Sosyal kültürel ekonomik alanda üretim, hizmet, istihdam eğitim çalışmaları yaparak Mersin’in kadın kültürünü gelecek nesillere aktarmak, ilimizde kadın eli değen katma değerleri uluslararası standartlarda, kalitesi belgelenmiş yerel markalar oluşturmak; böylece kadınlarımızı üretime katarak ekonomik yönden güçlenmelerini sağlayıp toplumdaki rolünü güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Mersin’e özgü değerleri markalaştırıp kadınlarımızın sosyal, kültürel ve ekonomik alanda  belirleyici bir parçası olmalarını amaçlıyoruz” diyor.

mersin


Faaliyet alanları

* Kurutma ve paketleme tesislerinde her türlü, meyve ve sebzenin el değmeden kurutulup paketlenerek piyasaya sürülmesi sağlanıyor. Burada işlenerek kurutulacak ürünler mutlaka kadın üreticilerden satın alınıyor.

* Çiçek seralarında istihdam edilen 15-25 arasındaki kadınlarla her türlü kesme çiçek yetiştirilerek kooperatif kanalı ile pazarlanıyor. Ayrıca Silifke Gazi Çiftliği’nde,Tarsus’ta ve Erdemli’de üretilen zakkum ile karayolları kenarları ve refüjlerine dikiliyor.

* Ekmek projesi kapsamında, Renkli Eller Kadın Kooperatif üyelerinin 120 yıllık mazisi olan ekşi mayalı Girit Ekmeği ile yufka ekmeği odun ateşinde 4 farklı mahallede pişirilerek Belediyenin Mer-Ek bayilerinde satılıyor. Bu büfelerde ayrıca Büyükşehir'in ekmek fabrikalarında ürettiği günde 700 bin ekmek ülkemizin en ucuz ekmeği olarak tanesi bir TL’den halka satılıyor.

* Kooperatifin tekstil atölyelerinde, Maske, bez çanta, önlük, tiyatrolara kostüm, kasap ve işçi üniforması, iş yelekleri üretimi ve pazarlaması yapılıyor.

*Ata Tohumu projesi ile kooperatif ve Konya Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliği ile Atalık Sarı Buğday. Ata tohumu nohutları çiftçilere ulaştırılarak yerli ve verimli üretim sağlanıyor.

* Kaz projesi kapsamında özellikle kırsalda yaşayan kadınlara kaz civcivleri dağıtılarak onların büyüttükleri kazlar yine kooperatif kanalı ile pazarlanıyor.

* Evimiz Atölye projesi kadınlar kooperatifinin önemsediği bir proje olarak kadınların evlerinde ürettiği el işlerinin tümünü yine kooperatif kanalı ile pazarlayıp onların ekonomik gelişmesini sağlıyor.



Mersin’in talepleri

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri sırasında Millet İttifakı'nın birlikte hareket etmediği yerlerden birisi. Bu nedenle diğer iller ve bazı ilçelerde olduğu gibi Mersin’de de başkan CHP’den seçilmesine rağmen Belediye Meclisinde çoğunluk Cumhur İttifakı'nın. Mersinde İYİ Parti aday çıkarınca ve Akdeniz Belediyesi’nde HDP adayı ile CHP adayının mücadelesi ve oyların bölünmesi sonucu Ak Partinin kazanması sonucu Büyükşehir çoğunluğunu Vahap Seçer elde edememiş. Bu durum elbette diğer yerlerde olduğu gibi hizmetin zamanında yapılmasını ve aksamasını sağlamaya başlamış ve sürüyor. Bu nedenle Mersinliler, “Cumhur İttifakı'nın meclis üyeleri partizanlığı bırakıp Mersin için hizmetleri düşünerek oylarını vermeleri gerekiyor. Otobüs alımı ve diğer bazı yatırımlar için belediyeye borçlanma onayı meclisten çıkmıyor. Mersin’de böylece gereken hizmeti yeterince alamıyor. Ellerini kaydırırken vicdanlarını dinlemeleri gerekir” diyorlar.



VAHAP SEÇER'İN DİĞER FAALİYETLERİ

* Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin üç ayrı aşevinde ve seyyar mutfaklarında her gün pişirilen üç çeşit yemek, başta öğrenciler olmak üzere herkese üç TL'ye veriliyor.

* Öğrencilere ve tarım işçilerinin yoğun olduğu yerlerde her gün sabahları ücretsiz çorba dağıtılıyor. Öğrenciler için her üniversitenin önünde bu hizmet veriliyor.

* Belediye 7 otelle anlaşma yaparak buralarda misafirhane olarak hizmet veriyor. Kırsaldan hasta olarak gelenler yakınları ile buralarda barındırılıp yemekleri veriliyor, hasta iyileşinceye kadar oralarda konaklıyorlar.

* Belediye 10 ayrı yerde dersane açmış. Bu dershanelerde üniversite ve liselerle kollejlere gidecek öğrencilere eğitim veriliyor. Bu dershanelerde deneyimli 280 öğretmen istihdam ediliyor.

* Halka açık parklarda öğretmenler nezaretinde halka spor yaptırılıyor.

* Kırsal kesimden getirilen 60 kız öğrencinin tüm bakım, barınma ve eğitim faaliyetleri öğretmenler nezaretinde yapılıp okullarında eğitimleri takip ediliyor.

* Belediyelerin yoksullara verdiği koli dağıtımı yerine, ihtiyaç sahiplerine verilen kartlara her ay 180 TL. yüklenerek alışveriş yapmaları sağlanıyor. Burada getirilen tek şart ise bu alışverişin mahalle ve köylerdeki bakkallardan alınmasıdır.


MERSİNLİLERİN BEKLENTİLERİ

Mersin şehir merkezi halkı başta olmak üzere tüm Mersinlilerin hatta Çukurovalılarının kalkınma amaçlı beklentileri de var.

Bunlardan birisi halen mevcut olan Mersin Limanı'nın 2 milyon 600 bin konteyner kapasiteli olmasının bir milyon daha eklenerek acil 3 milyon 600 bin konteyner kapasitesine çıkarılmasını istiyorlar.

Bununla da yetinmeyen ve halen proje aşamasında olduğunu belirttikleri 12 milyon Konteyner kapasitesine sahip olacak olan yeni limanın bir an evvel ihalesinin yapılıp inşaatına başlanmasını bekliyorlar.

Bunlara bağlı olarak Mersin-Samsun arasındaki demiryolu projesinin de bir an önce işleme konulmasını ve yapımına başlanmasının şart olduğunu belirtiliyor.Bir başka husus ise Adana ve Mersin’in müşterek kullanacağı Çukurova Havaalanının hızlıca bitirilip faaliyete geçmesi Mersinlilerce isteniyor ve bekleniyor.

Mersinliler bunlar yapılınca tüm dünya ticaretinin çoğunun burada döneceğini bildikleri için,  uçaklarına, şahlanacaklarına inanıyorlar…

MUSTAFA DOLU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.