Metro da kiralanacak

Metro da kiralanacak
Metro inşaatlarının yavaş ilerlediğini söyleyen İBB Başkanı Mevlüt Uysal, “Yap, kiraya ver sonra da devret modeli üzerine çalışıyoruz. Müteahhit yapacak, üç yıl içerisinde bitirecek, kira almaya başlayacak. 25 yıl kira aldıktan sonra da bize devredecek. Müteahhitler bu modeli karlı görürse metro çalışmalarımızı bu şekilde yürüteceğiz” açıklamasını yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, ilçeleri gezmeye devam ediyor. Bu çerçevede Gaziosmanpaşa'yı ziyaret eden Uysal, İlçe Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta ile birlikte esnaf, işçiler ve işadamları ile bir araya geldi.

İlk olarak Cam İşleme Fabrikası’nda cam üreten zanaatkârları ziyaret eden Uysal, metronun yıl sonunda açılacağını söyledi. Gaziosmanpaşa Sanayici İş Adamları Derneği'nde (GOPSİAD) üyeleriyle de bir araya gelen Uysal, kentsel dönüşümün, binaların yıkılıp yeniden yapılması gibi algılandığını belirtip, “Kentsel dönüşüm aslında, bir kentle birlikte, ekonomisinin, ticaretinin ve sanyisinin yeniden planlanmasıdır” dedi.

Fikirtepe'de herkes pişman
Bugüne kadar, İstanbul’da kentsel dönüşüm ile ilgili atılan adımların amacına ulaşamadığına dikkat çeken Uysal, “Bu konuda özel sektör de başarısız, kamu da. Biz İBB olarak, ne yapmamız gerektiği konusunda tıkanan noktaların önünü açıp, öncü olarak, özel sektörle birlikte bunu devam ettirmemiz gerekiyor” dedi.Önümüzdeki dönemde kentsel dönüşümde izlenecek yolu ayrıntılarıyla anlatan Uysal, önceki yıllarda ilave imar artışı yoluyla vatandaşların evlerini müteahhitlere verip bedava ev almaları yolunda yapılan çalışmadan sonuç alınamadığına dikkat çeken ve bunun en son örneğinin Fikirtepe’de yaşandığını anlattı. Uysal, “Fikirtepe’ye baktığımız zaman ilçe belediyesi pişman, bakanlık pişman müteahhit pişman, vatandaş pişman” diyerek, imar artışı ile kentsel dönüşünün olmayacağının net bir şekilde ortaya çıktığını söyledi. Uysal, çözüm olarak sundukları İBB'nin dönüşüm yapılan alandan pay aldığı yeni sistemi anlattı.

1 milyar TL ayrıldı
2018 yılı içerisinde İBB bütçesinden kentsel dönüşüme 1 milyar lira ayırdıklarını ifade eden Uysal, Beyoğlu, Gaziosmanpaşa, Fatih, Büyükçekmece, Bayrampaşa, Zeytinburnu ve Eyüp başta olmak üzere 10 ilçede kentsel dönüşüm çalışmalarını başlattıklarını, bazı ilçelerde de görüşmelerin devam ettiğini aktaran Uysal, önümüzdeki 10 yıl içerisinde İBB bütçesinden ayrılacak daha büyük bir payla kentsel dönüşüme hız kazandıracaklarını belirtti. Uysal, uygulamaya kentsel dönüşümde hiç kimsenin itiraz etmediği, yüzde yüz mutabakatın sağlandığı yerlerden başlanacağına dikkat çekip, “Örnek ortaya çıksın ve vatandaş görerek karar versin. Ben inanıyorum ki, örnekler ortaya çıktığında vatandaşlarımızdan talep artacaktır” dedi.

Hedef 1000 kilometre
Metro inşaatlarının bu hızla devam etmesi halinde bin kilometrelik metroya İstanbul’un ancak 30 sene içerisinde kavuşacağının altını çizen Başkan Uysal yeni aldıkları kararı şöyle açıkladı, “Önümüzdeki 10 yıl içerisinde İstanbul’da metro ağını bin kilometreye çıkarmayı hedefliyoruz. Bunu nasıl yapacağız? İlk denemelerini hazırlıyoruz. Yap, kiraya ver sonra da devret. Biz bu model üzerine çalışıyoruz. Müteahhit yapacak, üç yıl içerisinde bitirecek, üç yıl sonra kira almaya başlayacak. 25 yıl kira aldıktan sonra da bize devredecek. Müteahhitler bu modeli karlı görürse metro çalışmalarımızı bu şekilde yürüteceğiz. Ayrıca metronun geçtiği yerlerde kamu alanları varsa onlara da gayrimenkul geliştirme çalışması yapacağız. Ayrıca Gaziosmanpaşa, İBB’nin hem metro hem de kentsel dönüşüm alanında yatırım yapacağı en büyük ilçelerden biri olacak.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.