Metro rafa, metrobüse devam

Metro rafa, metrobüse devam
Önceki yazımda Beylikdüzü’nde trafik sorununu anlatırken Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun belediye meclisindeki konuşmasını aktarmıştım. Beylikdüzü metro ihalesinin sürekli ertelenmesinin nedeni olarak “Kanal İstanbul projesi güzergahının netleşmemesinin gerekçe gösterildiğini” söylemişti.

Önceki yazımda Beylikdüzü’nde trafik sorununu anlatırken Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun belediye meclisindeki konuşmasını aktarmıştım. Beylikdüzü metro ihalesinin sürekli ertelenmesinin nedeni olarak “Kanal İstanbul projesi güzergahının netleşmemesinin gerekçe gösterildiğini” söylemişti.
Bir de “trafik sorununu çözmek için Büyükşehir ve ilgili ilçe belediyeleri birlikte çözüm aramalı, çözümü sağlayacak kararları istişare ederek almalılar. Biz Büyükşehirle bunu yapıyoruz ama uygulamaya gelince Büyükşehir buna pek uymuyor” demişti Ekrem İmamoğlu. Yazının devamında yazdığım sorunların daha doğru şekilde ve hızlı olarak çözülebilmesi için buna acil     ihtiyaç olduğunu yazımın başında söylemek istiyorum.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığından Kadir Topbaş’ın gönderilmesinden sonra yerine getirilen Mevlüt Uysal yönetimi, ihalesi yapılmış 6 metro projesinin (toplam ihale bedeli 12 milyar 859 milyon 636 binTL) sözleşmesini fesih etmek için ilgili firmalara yazı göndermiş. Zaten daha önceden çıkan haberlerde İstanbul metroları darboğazda, metro inşaatlarında işten çıkarma haberleri basında yer almıştı. 
Anlaşılan o ki ülkenin ekonomik sıkıntıları belediyeleri de vurdu. Onlar da kemer sıkma politikası uygulayacaklar. Ancak İstanbul’un trafik sorunun bir an önce çözülmesi gerekir. Bu sorunu ancak raylı sistem çözer. Öyle yollar, köprüler yapmakla çözülecek gibi değil. Zaten yüz yıl geç kalmışız metroyu yapmakta, şimdi de yapılacaklar iptal ediliyor. Yapılması planlananlar unutulacak demektir.
Kanal İstanbul hayalinin ertelettiği İncirli Beylikdüzü metrosu hayal oldu. Büyükçekme, Beylikdüzü Esenyurt, Avcılar, Küçükçekmece Bahçelievler ve Bakırköy halkı Metrobüse talim etmeye devam edecek.
Metrobüs ulaşımı bu ilçeler için geçici olarak işe yaradı.  Çünkü gereksiz yatırıma rağmen başladığında güzel bir uygulamaydı.  Ama aslına bakarsanız yapılan yatırıma değmedi. Biz o gün de yazdık, çizdik söyledik ama dikkate alan olmadı. Bizatihi Ulaşım Daire başkanlığında yetkililere anlatmıştık, metrobüsün çözüm olmayacağını. Bu projeye harcanacak para ile metroya yatırım yapılmalıdır. Bir yıl gecikmeli de olsa metro çalışmasının başlatılmasını savunduk. Metro projelerini alıp sergiledik. Sanki ihale edilecek gibi de oldu ama tamamen siyasetçilerin bastırmasıyla alel acele metrobüs projesi uygulandı ve metro beklemeye alındı. Şimdi metrobüs derde deva olamıyor. İnsanlar, insan gibi taşınamıyor. İnip binme çile dolu, yolculuk işkence gibi. 
Metrobüs duraklarına adım atmak bile başlı başına bir işkence. O daracık turnikelerden aynı anda yüzlerce insanı geçmeye zorlamak, 'cezaevinden kaçış' sahnelerini hatırlatan film kareleri gibi. Bu bir parça da utanç sebebi aslında. Tükenmişliğin, uykusuzluğun, çaresizliğin yolculuğa çıkmış hâli gibi metrobüsler.
Özel paralı üniversitelerin topraktan biter gibi çoğaldığı İstanbul’da, bu okullara gidecek öğrencilerin sevkinde mecburi işkence evi olmuş metrobüsler. 
Bu şartlarda artan yolcu talebini karşılamak için sefer sayıları artırıldı. Daha çok miktarda otobüs çalışmaya başladı. Metrobüs duraklarında yığılan yolcuları taşımak, hele sabah ve akşam saatlerinde pek mümkün olmadı. Metrobüs yolculuğunda bir çok trafik kazası da yaşandı. Kah metrobüsler çarpıştı, kah özel araçlar metrobüs yoluna daldı. Geçen yılın 11. Ayına kadar yaşanan 32 kazada 9 kişi öldü, 68 kişi yaralandı. Yani metrobüs çok güvenli yolculuk         sunamadı.
Hal böyle iken Kasım ayında açıklandı ki, işkence dolu bu güvensiz  metrobüs yolculuğu bu ilçelere yetmezken, Büyükşehir Belediyesi metrobüs hattını Silivri’ye kadar uzatacakmış. Büyükşehir çilenin dozunu artırmayı ve çile çeken insanların sayısını artırmayı kafaya koymuş. Allah yardımcımız olsun.
Beylikdüzü Söğütlüçeşme arasında yaklaşık 50km’lik yolda, 1.5 saatlik yolculukta metrobüsler ful çakılı gidiyor. İnsanlar sırt sırta, göbek göbeğe yolculuk yapıyor. Nefes almanın bile güçleştiği, balık istifi yolculuk az geliyor olmalı ki buna yaklaşık 40km yol daha ilave edilmek isteniyor. 
Bu nasıl bir mantığın ürünü anlamak gerçekten zor.  Büyükçekmece ve Silivri halkı için cazip gibi gözükse de, metrobüs onların sorununu çözemeyecektir. Sorunun çözümü raylı sistemdir. 
Bu kadar yol yapıp yeni otobüsler alıp insanları metrobüste işkence yapmak yerine neden raylı sistem yapmaktan kaçınılıyor anlamak zor. Merkezden çevreye ulaşımın en hızlı ve en güvenli yolu raylı sistem iken biz neden lastikli kara yolu taşımacılığını tercih etmek zorundayız?
Bir çekici ve onlarca vagonun taşıdığı, binlerce insan daha güvenli, daha ekonomik yolculuk yapacak. Bunu düşünmek bu kadar zor olamasa gerek. Ya da tersini yapıp her açıdan maliyetli ve sorunlu olanı tercih etmek kime ne kazandırıyor?
Ama öyle anlaşılıyor ki vatandaş bizatihi talepte bulunmazsa, doğrunun yapılması için baskı yapmazsa bizim yöneticiler, belediyelerimiz yanlışı tercihte ısrar edecekler. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.