Metrobüs hattı alarm veriyor

Metrobüs hattı alarm veriyor
İstanbul'da ulaşımın can damarı metrobüs hattında yaşanan yoğunluk İBB Meclis gündemine taşındı. Altunizade durağını kullanan yolcu sayısındaki artış dudak uçuklattı. CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, “Altunizade'de 2018 ve 2019'daki 9 aylık sürede yüzde 37,4'lik bir yolcu artışı yaşandı. Olağanüstü bir artışla karşı karşıyayız” dedi

İstanbul'da iki kıta arasında milyonlarca yolcuyu taşıyan metrobüs hatlarında son dönemde yaşanan aşırı yoğunluk dikkat çekiyor. İBB Meclisi İYİ Parti Grup Sözcüsü ve Ulaşım Trafik Komisyonu Üyesi Dr. Suat Sarı, gündem dışı yaptığı konuşmada; hatta 545 metrobüsün çalıştığını belirterek teknik ve ekonomik ömrünü dolduran araçların sürekli arıza yaptığını vurguladı.

23 Phıleas depoda çürüyor
Metrobüs hattı için tanesi 1.2 milyon euro’ya alınan 258 yolcu kapasiteli Phileas marka araçların 12 yaşını doldurduğunu belirten Dr. Sarı, 50 metrobüsten 23’ü teknik sorunlar nedeniyle depolarda çürüdüğünü söyledi. Sarı’nın tespitlerine göre 165 yolcu kapasiteli 400 bin euro değerindeki Capacity marka araçlar 12 yaşını doldurdu, tanesi 400 bin euro’ya alınan Connecto marka araçlar da 7 yıldır yolcu taşıyor.

Periyodik bakım yapılamıyor
Araçların sürekli yolcu taşıması nedeniyle periyodik bakımlarının yapılamadığını belirten Dr. Suat Sarı, son dönemde sıkça yaşanan kaza nedenlerini şöyle sıraladı: "Sürücü ve araç sayısı az. Sürücülerin çoğu günde 10.5 saat çalışıyor. Yolcular arasında aşırı yoğunluktan kaynaklanan kavgalar sürücüleri de olumsuz etkiliyor. Sürücülerin psikolojileri bozuk. Hepsinin trafik psikologları tarafından rehabilite edilmesi gerek. "Metrobüs sürücü sayısı çok az. 100-200 yeni sürücü eklenmesi gerek. Araçlar da sorunlu. Metrobüslerin lastikleri kaplama, lastiklerde diş kalmamış. Ekonomik ömrünü doldurmuş otobüsler bakım hataları ile birlikte yağ sızıntısı yapıyor. Yola sızan yağ, önemli bir kaza sebebi. Yol sathı çok bozuk. Bilirkişinin kaza raporunda yüzde 15 yol problemine işaret ediliyor." Dr. Sarı, alınması gereken önlemlere de değinerek metrobüs hattı güzergahına metro yapılması, ara duraklardan Marmaray'a ring seferler düzenlenmesi, yeni metrobüs araçlarının alınması 
gerektiğini kaydetti.

Altunizade'de yolcu patlaması
CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı da konuyla ilgili açıklama yaparak ilginç rakamlar verdi. Balyalı, "Metrobüs hattında 2018 ve 2019 karşılaştırıldığında yüzde 4'lük bir yolcu artışı var. Altunizade'de ise özel bir durum var. 2018 ve 2019'daki 9 aylık sürede yüzde 37,4'lik bir yolcu artışı yaşandı. Olağanüstü bir artışla karşı karşıyayız. Temmuz ayında yüzde 66.4, Ağustos'ta 45.7, Eylül'de 40.9'luk artış olmuş. 2018'in ilk 9 ayında 5 milyon 533 bin yolcu bu istasyonu kullanırken, 2019 yılının ilk dokuz ayında 7 milyon 557 bin yolcu kullanmış. Artış tam olarak yüzde 37,4. Çekmeköy-Sancaktepe metrosu tasarlanırken Altunizade istasyonuna göre bir planlama yapılmadığı için aşırı yoğunluk oluşuyor" ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.