Mübadil torunu olmaktan dolayı gurur duyuyorum

Mübadil torunu olmaktan dolayı gurur duyuyorum
Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner, 1923 yılında Türkiye ve Yunanistan arasında yaşanan mübadelenin 97. Yıl Anma Etkinliği’ne katıldı. Kendisinin atalarının da mübadele ile geldiğini anımsatan Üner, “Ben bir mübadil torunu olmaktan gurur ve onur duyuyorum. Biz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bize bıraktığı bu topraklara her zaman sahip çıkacağız” dedi

Mübadelenin 97. Yılı anısına İki Yaka Mübadilleri Derneği, Silivri Epivades Bisabos Derneği, Beylikdüzü Gürpınar Trakyalılar ve Rumeliler Derneği ile Lozan Mübadilleri Vakfı ve Çatalca Belediyesi tarafından Nazım Özbay Kültür Merkezi’nde program düzenlendi. Anma programı; konuklara lokma ikram edilmesi ardından 1. Kuşak Mübadillerin fotoğraflarının yer aldığı sergi açılışı ile başladı. Serginin açılış kurdelesini Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner, Dernek üyeleri ve Mübadil yakınları ile birlikte kesti. Başkan Mesut Üner ve konuklar Mübadil büyüklerimizin fotoğraflarının yer aldığı sergiyi gezerek, Mübadele’nin acı ve zorluklarını yaşayan Atalarımızı bir kez daha andılar.

En büyük miras vatan sevgisidir
Mübadele’nin 97. Yıl Anma Etkinliği kapsamında; Mübadele konulu konferans düzenlendi. Konferans, Mübadiller ve Mübadil Dernek ve Vakıflarının video gösterimleri ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından, günün anlam ve önemini belirten konuşmaları Silivri Epivades Bisabos Derneği Başkanı Serbay Koçoğlu, Beylikdüzü Gürpınar Trakyalılar ve Rumeliler Derneği Başkanı Tarık Küçük adına İki Yaka Mübadilleri Derneği Başkanı Gürkan Önen ve Lozan Mübadilleri Vakfı Ümit İşler yaptı. Konuşmalarında Mübadelede yaşanan acılar bir kez daha dile getirilirken; desteklerinden ötürü Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner’e, Silivri ve Beylikdüzü Belediyelerine teşekkür ettiler. Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner yaptığı konuşmada; “Mübadelenin ve Mübadil hatıralarımızın yaşatılması adına çalışan Dernek ve Vakıflarımıza anılarımızı taze tuttukları ve gelecek kuşaklara aktardıkları için bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu anlamda yapılan çalışmalarda her zaman sivil toplum kuruluşlarımızın yanına olacağımızı ve desteklerimizi sürdüreceğimizi belirtmek istiyorum. Atalarımız 97. Yıl önce çok zor günler atlatarak bu günlere geldiler. Ben bir Mübadil torunu olmaktan gurur ve onur duyuyorum. Biz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bize bıraktığı bu topraklara her zaman sahip çıkacağız ve O’nun yolundan hiçbir zaman ayrılmayacağız. Bizlere bıraktığı en büyük miras, vatan sevgisi olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha saygı ve minnetle anıyorum” ifadelerini kullandı.

Üner'e teşekkür ettiler
Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Sekreteri Sefer Güvenç moderatörlüğünde düzenlenen Mübadele Konferansı’nda konuşmacılar; İzmir 9 Eylül Üniveristesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Sarı “Mübadele gemileri ve mübadelede iaşe ve ibate (yemek ve barınma)”, Trakya Dimokritos Üniversitesi Ass. Prof. Pashalis Valsamidis “Mübadele öncesi Çatalca ve tarihi yapılar”, Grup Koordinatörü Hrysoula Gavriliduo “2 Yaka 2 Aile mizanseni”, Lozan Mübadilleri Vakfı Dış İlişkiler Sorumlusu Sula Aslanoğlu, Çatalca Belediyesi Halk Oyunları Eğitmeni Araştırmacı Mehmet Emre Toker “Mübadelenin Türk Halk Oyunları Literatürüne etkisi” ile ilgili konularda seminer verdi.

Konferans, Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner’e desteklerinden dolayı teşekkür plaketi takdimi ve Prof. Paschalis Valsamidis’in “Çatalca” isimli kitabını hediye etmesi ile son buldu.

Bir sandık bin emanet
Mübadele’nin 97. Yıl Anma Etkinliği kapsamında Çatalca Belediyesi Bir Sandık Bin Emanet Halk Dansları Topluluğu tarafından Mübadele konulu “Babaannemin Hikayesi” tiyatro oyunu sahnelendi. Herkesin kendinden bir parça bulduğu Babaannemin Hikayesi isimli tiyatro, izleyiciler tarafından yoğun ilgiyle izlenirken Nazım Özbay Kültür Merkezi’ndeki salonda duygu dolu anların yaşanmasına neden oldu. Çatalca’yı çeşitli platformlarda başarı ile temsil eden Çatalca Belediyesi Bir Sandık Bin Emanet Halk Dansları Topluluğu’nun muhteşem performansıyla hayat bulan Mübadele hikayesi, salonu dolduran izleyicilerden tam not alırken, oyuncular ayakta alkışlandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.