Mübadillere özel proje

Mübadillere özel proje
Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner, Mübadelenin 97. yılında Çatalca Sivil Elektronik Kültür Enstitüsü Projesi'ni açıkladı. Proje ile 260 binden fazla mübadilin yaşadığı Marmara bölgesinde bir ilk gerçekleşecek. Başkan Üner, "Mübadelede göç ettirilen halkların eskiden yaşadıkları yerleri ziyaretlerinin mümkün hale getirilmesi sağlanacak" dedi

Mübadillerin zanaatların, kültürlerinin yaşatılması, gelecek kuşaklara aktarılmasının sağlanacağı proje ile kültürel zenginlikler akıllı şehir mantığı ile dijitalleştirilerek kültür paylaşımına açılacak.

Çatalca Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi ortaklığında hazırlanan Çatalca Sivil Elektronik Kültür Enstitüsü Projesi hakkında açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Mesut Üner, "İstanbul Üniversitesi ile hazırlamış olduğumuz proje daha çok mübadele ağırlıklı. Zorunlu göçlere tabi tutulan halkların hatırlanması, tüm Avrupa’da kültürel miras sayılabilecek mübadil halkın meslek alanlarının tespit edilmesi ve akıllı şehir mantığı ile dijitalleştirilerek bir kültür paylaşımının sağlanması üzerine kurgulanmıştır" dedi.

Çok büyük bir adım
Konuşmasını, "Projemiz, turizmin elektronik ortamda sürdürülmesi, bu yolla halkın gelir elde edilmesini sağlaması yerel pazarların ve yerel ürünlerin canlanması, halkların birbirleri ile kaynaşmalarının sağlanması amaçlarını taşımaktadır" şeklinde sürdüren Üner, "Mübadelelerle göç ettirilen halkların eskiden yaşadıkları yerleri ziyaretlerinin mümkün hale getirilmesi, panayırlarla eski zanaatların gün yüzüne çıkarılması ve halk temelli ihtiyaçların halk çalıştayı ile gündeme getirileceği bir iletişim ağının kurulmasının sağlanması olarak hazırladığımız projemiz, her halükarda Çatalca için çok büyük bir adımdır. İlk enstitümüzü bu alanda kuracağız" ifadelerini kullandı.

Çalışmalarımıza başladık
Çatalca'da teknoloji anlamında yeni projelerin de hayata geçirileceğinin altını çizen Başkan Mesut Üner, "Çatalca tarihi ve tarım ilçesi noktasında İstanbul ili değil sadece, Marmara Bölgesi genelinde bakarsak parmak ile gösterilecek bir ilçe. Ancak bu güne kadar her iki altın değerindeki bu konularda hiç bir şey yapılamamış. Turizm açısından tüm Türkiye'ye ve dünyaya açılma noktasında yine İstanbul Üniversitesi ortaklığında enstitü oluşturma projemiz var. Yine tarım noktasında Tekno-Tarım Enstitüsü projemiz de mevcut. Her iki projemizin de hükümetimizce destek göreceğine inanıyorum. Bu iki proje Çatalca'nın geleceğine yönelik büyük adımlar olacaktır. Çalışmalarımıza başladık ve hızlı bir şekilde hayat geçireceğiz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.