Murat/Mevlüt

Murat/Mevlüt
Haftanın önemli iki yerel gündemi nedir diye sorsalar, birincisi, İBB Başkanı Mevlüt Uysal’ın, Arnavutköy İlçe Kongresi’nde yeni metro projelerine yönelik yaptığı açıklama, diğeri ise Esenyurt’un AK Partili Belediye Başkanı Ali Murat Alatepe’nin bir geceyarısı operasyonuyla, kurumun aktif başkan yardımcılarından Abdurrahman Ada’yı görevden almasıdır, derim…

Haftanın önemli iki yerel gündemi nedir diye sorsalar, birincisi, İBB Başkanı Mevlüt Uysal’ın, Arnavutköy İlçe Kongresi’nde yeni metro projelerine yönelik yaptığı açıklama, diğeri ise Esenyurt’un AK Partili Belediye Başkanı Ali Murat Alatepe’nin bir geceyarısı operasyonuyla, kurumun aktif başkan yardımcılarından Abdurrahman Ada’yı görevden almasıdır, derim…
*
Zira her iki mevzunun da siyaset-toplum ilişkisi açısından değeri, bir o kadar da birebir etkileşemi söz konusu…
*
İstanbul’un Kadir abisinin yerine geçen İBB Başkanı Mevlüt Uysal, Topbaş’ın, on beş milyonluk metropol kent sakinlerine eşit mesafede durma ve kucaklama politikasının tersine, radikal bir söylemde bulunarak  “Önce can, sonra canan” düsturunu benimser nitelikteki niyetini açık seçik deklere etti.
Uysal, “İstanbul’un başbelası” listesinde yer alan ve ilk sıradaki yerini öteden beri koruyan ulaşım sorununu çözmek için önce kendilerine oy veren seçmenlerin çoğunlukta yaşadığı ilçelere metro götürüleceğini belirtince, doğal olarak da ahali hop oturdu, hop kalktı.
*
Lafı gevelemeden söylemekte fayda var, Uysal’ın bu beyanatı açık seçik bir şantajdır, ahlaki değildir, adil değildir, etik değildir, insani de islami de değildir, siyasette yeri yoktur, olmamalıdır da…
İBB Başkanı Mevlüt Uysal, ahaliye, “Eğer AK Parti’ye oy vermezseniz, size hizmet getirmem” diyebilecek kadar haddini aşacak bir mesajı gündeme taşıyarak, hem partinin elini zayıflatmış, hem de Erdoğan’dan zılgıt yiyebileceği bir duruma düşmüş, bundan daha önemlisi ise bir yıl sonra gerçekleşecek mahalli seçimlerdeki adaylık şansını şimdiden sıfırlamıştır.
*
Esenyurt’a gelince…
*
İlçedeki Sivil Toplum Kuruluşları’ndan sorumlu başkan yardımcısı Abdurrahman Ada, bir geceyarısı operasyonuyla, Belediye Başkanı Ali Murat Alatepe tarafından görevden alındı.
Devlet memuru statüsündeki Ada, yolsuzluk mu yapmıştı?
Hayır…
İhaleye fesat karıştırdı da ondan mı alındı?
Yooo…
Pekiii…
Akçeli işleri, gönül işleri, rüşvet filan? Asla…
*
Görevinde başarılı hizmetler yaptığı ilçe genelindeki kişi ve grupların ortak kanaatiyken, bir belediye başkanı, yardımcısını neden görevden alır, sorusu akla gelir ki, işte mevzunun en mühim yanı da burası…
*
Göreve geldiğinden bu yana ilçe halkına “Emrinizdeyiz Esenyurt” mesajı veren Belediye Başkanı Ali Murat Alatepe, Ada’nın kalemini kırdığında tek bir gerekçe öne sürdü, o da yardımcısının aşırı politize olmasıydı.
Yardımcısı, devlet memuru statüsünde olduğundan dolayı AK Partili kimliğini öne çıkartarak STK’larla yakın işbirliğine girmiş olması, belediye başkanı açısından ciddi bir sorun olarak görüldü.
Çünkü…
Belediye başkanı, her ne kadar siyaseten AK Parti’yi temsil etse de, ilçesinde nefes alan herkesin oyuna talip olduğu gibi, kendisine oy versin ya da vermesin, herkesin belediye başkanıydı. Bu nedenle, eşit mesafede durup, eşit hizmet götürmesi gerekiyordu.
*
Oysa…
Başkan Yardımcısı Abdurrahman Ada, yeri geldi, AK Parti seçim otobüsünün üstüne çıkıp parti bayrağı salladı, yeri geldi, sadece AK Parti’ye oy veren ya da sempati duyan kişi ve kuruluşlarla yakın temasa geçti, dolayısıyla kentin diğer yarısını görmezlikten geldiği gibi, isteyerek ya da istemeyerek kentte “Ötekileştirilmiş” bir grubun oluşmasının altına imza attı.
Bu durum, Ada için bir kayıp değil aksine kazanım gibi gözükse de, kentin Şehr-i Emin’i konumdaki Alatepe’ye içeriden vurulacak en büyük darbeydi. Bu yüzden de tehlikeyi fark eden ve bir an evvel savuşturmak isteyen Alatepe, yarayı kanatmaktansa koparıp atmayı tercih etti.
*
Özetlersek…
*
AK Partili İBB Başkanı Mevlüt Uysal’ın, gaftan ötede skandal barındıran talihsiz açıklaması, partisine çoğunlukla oy veren Arnavutköy’e tez elden metroyu getirir ama insanlığı da metrodan daha hızlı bir süratle, ışık hızıyla bu toplumun yüreğinden, vicdanından misliyle alır, götürür.
*
Diğer AK Partili Belediye Başkanı Ali Murat Alatepe’nin, sırf aşırı politize olduğu gerekçesiyle görevden aldığı Abdurrahman Ada hakkındaki tasarrufu her ne kadar Ada için şer bir karar gibi gözüküyorsa da resmin büyüğüne bakıldığında, Esenyurt için de hayırlı bir karar olduğu tartışmasız bir gerçek olarak öne çıkıyor.
*
Arnavutköy’e, başkan tercihli ve seçmen şartlı getirilmek istenen metro ise ne kadar hayırlı bir hizmet gibi algılansa da ruhu itibarıyla, bildiğin, şerrin ta kendisi…
*
Netice itibarıyla…
AK Parti siyaset anlayışı, ya partizanlığı bir kenara bırakıp, ahaliyi Murat’ına erdirecek, veya  “Ya bendensin, ya da bana karşı”     dayatmasıyla ahalinin ruhuna şimdiden     Mevlüt okutacak…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.