Mustafa Kemal'in yolunda yürüyeceğiz

Mustafa Kemal'in yolunda yürüyeceğiz
30 Ocak 1923’te Lozan’da imzalanan Türk ve Yunan halklarının karşılıklı yer değiştirmesinin 97. yıl dönümü Çatalca'da anıldı. Belediye Başkanı Mesut Üner, "Bizler mübadil evlatları, torunları olarak geçmişimize sahip çıkarak, Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yolunda yürümeye devam edeceğiz" dedi

97 yıl önce Türkiye ile Yunanistan arasında gerçekleşen ve mübadelenin yoğun olarak yaşandığı Çatalca’da, topraklarını, işlerini, anılarını orada bırakarak göç eden mübadiller için anma töreni düzenledi. Büyük Mübadele Derneği işbirliğinde hazırlanan anma etkinlikleri Nazım Özbay Kültür Merkezi’nde vefat eden mübadiller için "lokma dağıtımı" yapılması ve 1. kuşak mübadillerin fotoğraflarının yer aldığı serginin açılış töreni ile başladı. Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner, Büyük Mübadele Derneği Başkanı Sabit Semiz ve program dolayısıyla ilçeye Yunanistan’dan gelen konukların açılışını gerçekleştirdiği sergiyi, çok sayıda vatandaş da ilgiyle gezdi. Sergide yer alan çoğumuzun akrabası, tanıdığı olan mübadil atalarımızın fotoğrafları duygu dolu anlarda yaşattı.

Saygı ve rahmetle andık
Açılış kokteyli sonrası anma programı kapsamında mübadelenin ele alındığı söyleşi yapıldı. Moderatörlüğü Ali Yaylı tarafından yapılan söyleşiye Mübadele Araştırmacısı Dr. Cahide Zengin Atabay ve Araştırmacı Yazar Iosifidis Kaplanis konuşmacı olarak katıldı. Söyleşide konuşan Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner, "30 Ocak 1923 'te imzalanan mübadele sözleşmesi ile binlerce insan doğdukları yerden bir daha dönmemek üzere ayrılmak zorunda kaldılar. Büyük Mübadele Derneği ile iş birliğinde düzenlediğimiz Mübadelenin 97. Yılı anma etkinliklerinde zorlu göç yollarında yaşamını yitirenleri saygı ve rahmetle andık. Bizler de mübadil evlatları, torunları olarak geçmişimize sahip çıkarak Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yolunda yürümeye devam edeceğiz" sözlerini kaydetti.

Yeni bir proje başlatıldı
Mübadele konulu seminerde yepyeni bir projenin de Çatalca’da başlatıldığının müjdesi verildi. Türkiye’deki tüm mübadele derneklerinin bir arada hareket etmesiyle hazırlıklarına başlanılan ‘Yazılmamış Mektuplar” projesinin startı verildi. Mübadelenin 100. yılında kitaplaştırılmak üzere anılarını, özlemlerini mektuba dönüştürmek isteyen vatandaşlarımızın bu mektuplarını Büyük Mübadele Derneğine ulaştırması ile gerçekleşecek olan projenin gelecek kuşaklarında yaşanmışlıklara tanık olmasını sağlayacağı belirtildi. Söyleşi etkinliği, Silivri Ahenk Sanat Kulübü Halk Oyunları gösterileri ardından plaket töreni ile son buldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.