Naif Alibeyoğlu: Geçmişle yüzleşmek için Bir Kars Sevdalısı'nı okuyun

Naif Alibeyoğlu: Geçmişle yüzleşmek için Bir Kars Sevdalısı'nı okuyun
1999-2009 yılları arasında Kars’ta belediye başkanı olarak görev yapan ve özellikle kültür-sanata verdiği önemle dikkat çeken Naif Alibeyoğlu’nun ‘Bir Kars Sevdalısı’ kitabı çıktı. Damga Gazetesi İmtiyaz sahibi Mehmet Mert’i ziyaret ederek yeni kitabını anlatan Alibeyoğlu “Ticari bir kaygımız olmadan çıkan bu kitap geçmişle yüzleşmemizi sağlıyor. Herkesin mutlaka bir hikayesi vardır. Unutulmaması adına her insan hikayesini anlatmalı ”dedi.

10 yıl boyunca Kars'ta belediye başkanlığı görevini üstlenen Naif Alibeyoğlu, yeni kitabı Bir Kars Sevdalısı üzerine, Damga Gazetesi İmtiyaz sahibi Mehmet Mert'e bilgiler verdi.
Naif Alibeyoğlu, Mert’e ‘Bir Kars Sevdalısı’ kitabının hazırlık ve basım sürecini anlattı. Yıllarca kamu görevi yaptığı için geçmişte yaşananların unutulmaması adına böyle bir yola girdiğini ifade eden Alibeyoğlu, “Geçmişte kamu görevi yapmış herkesin hesap vermesi gerektiğine inanıyorum. Yani öyle çekip gitmek yok.  Onun için bir hikayesi olanların -ki herkesin herkesin bir hikayesi vardır- mutlaka ailesine, dostlarına, hemşerilene geçmişin hesabını vermesi, geçmişle yüzleşmesi gerektiği düşüncesiyle böyle bir kitap ortaya çıktı. Bilim Sanat Yayınlarının Sahibi, Sevgili arkadaşım  Memmet Mesut arkadaşımızla bir yola çıktık. 347 sayafaya sığdırabildiğimiz kitabımızda onbinlerce fotoğraf arasından çok az fotoğraf serpiştirebildik. Aykut matbaacılığın  sahibi, değerli Panaklı hemşerimiz Aykut Kaya 2000 adet kitap basımını ücretsiz olarak sağlayacaklarını ifade etti. Bu jest beni gerçekten mutlu etti” dedi.

naif alibeyoğlu-mehmet mert

Ticari bir amaç yok

Alibeyoğlu, kitabın ücret karşılığı satılmayacağını özellikle belirterek içeriği hakkında bilgiler de verdi. Alibeyoğlu, “Kitap çok güzel yankı uyandırdı fakat benim üzüldüğüm bir şey var. Sanki kitabın ticari bir gelir elde etmek için yayımlandığını düşünenler var. Aslında sadece imzalanarak dostlarımıza, yakınlarımıza vermek suretiyle çıkan bir kitap. Aslında  yokluklar içinde imkansızlar içinde bir şehrin küllerinden nasıl doğduğunu, sınır kenti olup sınır ticaretinden yararlamayan, 1970-1980’li yıllarda beyin ve sermaye göçü veren böylesi bir kenti de anlatmaya çalıştım” ifadelerini kullandı.

naif alibeyoğlu-mehmet mert

Kültür sanat şehrin vazgeçilmezleridir

Kültür ve sanatın bir şehrin vazgeçilmeleri arasında olduğunu anlatan Alibeyoğlu, “Ulusal ve uluslar arası kaynaklar bularak, hemşerilerimizden on yıl boyunca su parası bile almadan, kendi imkanlarımızla bir şehrin  kaderini kendi ölçümüzde değiştirmeye çalıştık. Bu konuda mütavazi olmaya gerek yok. Şehri uluslar arası bir seviyeye taşadık. Yaptığımız uluslararası kültür festivalleriyle, kentte olmayan alt yapıları, çocuk parklarıyla sinema – tiyatro alanlarıyla küllerinden yeniden bir şehir doğmasına katkı sağladık. En çok önem verdiğim şey ise bir şehrin olmazsa olmazı kültür sanat. Kültür sanat şehirlerin vazgeçilmezleridir” diye konuştu.

bir kars sevdalısı

Politika ve siyaset ayrı şeyler

Siyaset ve politika arasındaki ayrıma da dikkat çeken deneyimli belediye başkanı, “Son olarak bu şekilde Kars’a bir sınıf atlamaya çalıştık. Sonrasında demokrasinin gereğidir seçilemedik ama saygı duymak lazım. Ondan sonra birkaç deneyimlerimiz oldu. Siyaset hayatın kendisidir. Yaşam tarzıdır. Politika-siyaset ayrı şeylerdir. Siyaset, oturmamızdan, kalkmamızdan, Dünya’ya bakış açımızdan, olayları yorumlamamızdan tutun da siyaset hayatın kendisidir. Politik anlamda şuanda hayatımızda bir şey yok. Sosyal demokrat, demokrasiye inanan, inanç- düşünce  ve teşebbüs hüvviyetinin insanların özümseyerek yaşayabilecekleri bir ülke yaratılması adına herkesin taşın altına elini koyması gerektiği düşüncesindeyim” şeklinde konuştu. 

bir kars sevdalısı

Büyük bir keyifle okuyacağım

Damga Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mehmet Mert de gelecek kuşaklara bir eser bırakmanın her şeyden önemli olduğunu ifade ederek “Hepimiz bu dünyadan göçüp gideceğiz. Arkamızda bıraktığımız eserler, yaptıklarımız, düşüncelerimiz sonsuza kadar yaşayacak” dedi. Mert, Başkan Alibeyoğlu’na hem ziyaretleri için teşekkür etti hem de kitabı için hayırlı olsun dileklerini ileterek şunları söyledi: Siyasi ve hayat tecrübenizin çok olduğu tartışılmaz. 347 sayfalık bu kitap aslında zor dönemlerde belediyeciliği de anlatıyor. İçine baktığımda Süleyman Demirel’den Erdal İnönü’ye, Tarık Akın’a kadar Kars’a gelmiş isimlerle fotoğraflar görüyorum. Keyifle okuyacağımve izlenimlerimi paylaşacağım. Hayata bir eser bırakmak çok önemli. Bizler fani dünyadan göçüp gideceğiz ama eserlerimiz, yaptıklarımız sonsuza kadar kalıcak. Matbacı arkadaşımızın davranışı beni çok etkiledi. Bunu da bilmenizi isterim.  Ziyaretiniz için, genç kuşaklara karsa siyasilere, geleceğe, gençlere, çocuklara böyle bir eser bıraktığınız için çok teşekkür ederim” dedi. 

mehmet mert-naif alibeyoğlu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.