Onlarca jandarma ve TOMA sevk edildi: Akbalen'de orman katliamı

Onlarca jandarma ve TOMA sevk edildi: Akbalen'de orman katliamı
Akbelen ormanında maden sahasının genişletilmesine karşı mücadele eden İkizköylüler ve yaşam savunucularının nöbet alanına bugün sabah jandarma ve TOMA’lar sevk edildi.

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'de iki yıldır çadır nöbeti tutulan Akbelen ormanında maden sahasının genişletilmesine karşı İkizköylüler ve yaşam savunucularının mücadelesi sürüyor.

Bu sabah erken saatlerde gelen onlarca jandarma ve TOMA'lar sevk edildi. Çevreciler ve köylüler çektikleri videoları paylaşarak bu duruma son verilmesini ve kendilerine destek olunmasını istedi.

Sözcü'den Yaşar Anter'in haberine göre; Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrali'ne (YK Enerji) kaynak sağlanması için kömür madeni sahasının genişletilmesine direnen köylülerin çadırlı nöbet alanına bu sabaha karşı saat 05.30'da çok sayıda jandarma ekibi ve TOMA sevk edildi. İkizköy’de nöbet tutanlardan Hasan Yorulmaz, “Kesim motorları ile Akbelen Ormanı'na girildi ve çamları kesmeye başladılar” dedi.

İkizköylü kadınlar yolun ortasına oturarak durumu protesto etti, ağaçların kesilmemesini istedi. Akbelen Ormanı savunucularından Esra Işık, “Bu vicdansızlıktır. Hepsine söylüyorum: Köyde doğmadınız mı, köy ne demek bilmiyor musunuz? Ne olur çıkın gelin” diyerek hep tepki gösterdi hem de destek talep etti.

“DESTEK BEKLİYORUZ”

İkizköy’de nöbet tutanlardan Hasan Yorulmaz, “Sabahın saat 05.30'unda, bir sürü askeri araç bir sürü jandarma ve kesim motorları ile Akbelen Ormanı'na girildi ve çamları kesmeye başladılar. Bizleri de ormana sokmamak için ellerinden geleni yaptılar. Ben herkesten, doğaseverlerden, yurdunu seven insanlardan buraya destek bekliyorum” dedi.

Sivil toplum kuruluşları ve çevreciler yola çıktı

Köylülerden Anıl Işık da ağaç kesimlerine başlandığını jandarmanın ormana girişi yasakladığını belirtti. Köylüler ağaç kesimlerini ağlayarak ve ağıt yakarak yolun ortasına oturarak protesto etti.

Çevreciler ve köylüler sık sık “Akbelen Ormanlarını vermeyeceğiz” sloganı atarken Muğla’nın Milas, Bodrum ve Marmaris ilçesinden sivil toplum kuruluşları ve çevrecilerin Akbelen’e gitmek için yola çıktığı belirtildi.

MAHKEMEYE BAŞVURDULAR

Bu sabah saatlerinde başlayan kesime tepki gösteren çevreciler ve köylüler, avukatları İsmail Hakkı Atal aracılığı ile Muğla 1. İdare Mahkemesi'ne müracaat ederek, Akbelen ormanlarında başlayan ağaç kesimin durdurulmasını istedi.

Avukat İsmail Hakkı Atal yaptığı açıklamada, “Muğla ili, Milas ilçesi, İkizköy Mahallesi sınırları dahilindeki orman sahası için Yeniköy- Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi adına maden açık işletme izni verilmesine ilişkin 28/11/2020 tarihli Tarım ve Orman Bakanlığı işleminin derhal yürütülmesinin durdurulmasını ve iptalini istedik. Bugün verdiğimiz dilekçe ise bu sabah saat 05.30’da jandarma ekipleri korumasında kesim ekibinin Akbelen ormanına girip kesime başladığından, eldeki davada verilecek iptal kararını etkisiz hale getirme girişimini durdurmak, başlayan ekokırım suçunun önüne geçmek için dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmesi istemlidir” diye konuştu.

YOLLAR KAPATILDI

Akbelen ormanlarında toplanan yaklaşık 100 çevreci ile köylünün çadır nöbet alanında beklediği, ağaç kesiminin maden ocağına yakın bölgede yapıldığı ve kesim alanına giden tüm yolların jandarma tarafından kapatıldığı belirtildi.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI ÖNÜNDE AÇIKLAMA YAPACAKLAR

Çevre mühendisi Deniz Gümüşel ise “İkizköylülerin 4 yıldır sürdürdüğü haklı yaşam mücadelesine rağmen bu sabah saat 06.00’da Akbelen ormanına kesim ekipleri girdi. Orman yangınlarının, sellerin peşimizi bırakmadığı, sıcak dalgaları ile boğuştuğumuz iklim krizinin ortasında, kömür için orman kesmek büyük bir hatadır. Bugün (24 Temmuz 2023 Pazartesi) Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya, Akbelen ormanındaki kesimi durdurması ve ormanın kömür madenine tahsisi iznini geri çekmesi için çağrı yapmak üzere, saat 11.30’da Ankara’da Tarım ve Orman Bakanlığı binası önünde milletvekilleri ve yaşam savunucuları olarak buluşuyoruz” açıklaması yaptı.

Kaynak:Emine Kaşıkcı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.