Otopark tartışması makama dayandı

Otopark tartışması makama dayandı
Kadıköy Belediyesi ile İBB arasında gerginliğe neden olan 'otopark kavgası' İBB Meclisi'nde de gündeme geldi. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu tahliyenin şeklini eleştirirken; AK Parti İBB ve Kadıköy Belediye Meclis Üyesi Ömer Şahan ise “Otopark da Büyükşehir'in, başkanın oturduğu odanın bulunduğu mülk de Büyükşehir'in” diyerek İBB'nin haklı olduğunu savundu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin şubat ayı toplantılarının ilk oturumu dün yapıldı. Meclis Birinci Başkanvekili Ahmet Selamet'in başkanlığında yapılan toplantıda söz alan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, 25 ocakta İBB'nin Kadıköy Belediyesi'nin kullandığı otoparkı tahliye etmesini ve o sırada yaşanan gerginliği gündeme getirdi.

Biz niye seçildik? 
“Burası Türkiye'nin ikinci büyük meclisi. Bizler de 4 yıldır bu meclisteyiz. Ortalama 10 bin karar çıktı. Bunlardan 6 bin 48 tanesi imarla ilgili. Üçüncü köprü, üçüncü havaalanı bir kez tartışılmadı. Kanal İstanbul'la ilgili bu mecliste bir karar verilmedi. Bütün bunlar konuşulmazken 6 bin küsür karar geçti imarla ilgili. 94'ten beri İstanbul'da aynı zihriyetle yönetiliyor. Yaşanabilir kentlerde 2016'da 122'nci sıradayken şu an 132'nci sıraya düştük. Belki Avrupa'daki her yedi gökdelenden biri İstanbul'da olabilir. Ama şu kadarını söyleyim ki şu anda bütün bu meclisin ağırlıklı görevi İstanbulluların sorunlarını çözmek olmalı. Eğer öyle olmayacaksa biz niye seçildik” diye konuştu.

Biz de bu ülkenin insanıyız
Otopark olayına da değinen Nuhoğlu, “25 ocak saat 6 buçuk. Hem sosyal hizmetle ilgili araçlarımız hem de nikah salonunun kullandığı bir otoparka İBB, 100'ün üzerinde polis ve 100'ün üzerinde zabıtayla sanki işgal altındaki bir yere geliyormuş gibi, TOMA, akrep, gaz maskeleriyle geldi. Saat 11.00'e kadar Grup Başkanvekilimiz Ertuğrul Gülsever ile birlikte İBB'den birini aradık karşımızda kimse yok. Sonra AK Parti Genel Merkezi'ni aradık yine kimse yok. Biz bu ülkenin insanlarıyız. Kadıköy Belediyesi'nin meclis üyesi bu meclisin de üyesi. Hepimizin bunda sorumluluğu var. Bir mahkeme kararı elinizde olabilir, haklı olabilirsiniz. Ancak ne olursa olsun bir kamu kurumuna işgalci gibi, terörün üzerine gider gibi şiddetle gidemezsiniz. Bu doğru değil. Şu ülkede birlik ve beraberliğin ihtiyaç olduğu bu dönemde daha sorumlu davranmak zorundasınız” ifadesini kullandı. Nuhoğlu, tahliye için kendilerine bir tebligat yapılmadığını da sözlerine ekledi. 

14.00'e kadar müsaade edildi
Olay günü Ertuğrul Gülsever'in kendisini haberdar ettiğini söyleyen Meclis Başkanvekili Ahmet Selamet ise “Bir şahit olarak konuşuyorum. Ertuğrul Bey'i, Genel Sekreter Yardımcımız Eyyüp Karahan'a yönlendirdik. Eyyüp Bey'in saat 14.00'e kadar beklettiğini öğrendim. Ulaşamadım ifadesi biraz abartılı” açıklamasını yaptı. 

Nezaket diye bir şey var
CHP Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever ise yöntemin yanlış olduğunu ifade ederek, “Kadıköy Belediye Başkanı 'biz otoparkı vermeyeceğiz' demiyor ki. Önce ne söylediğimizi iyi anlamamız gerekiyor. İtiraz ettiğimiz nokta neden alındı neden verildi değil. Sabahın 6 buçuğunda İstanbul'un bir belediyesine İstanbul Büyükşehir Belediyesi devletin polisi, tomasıyla, gaz maskesiyle gelerek hangi yaptırımı yapmak üzere yola çıktı? Nezaket diye bir şey var. Telefonu kaldırsalar, öbür ucunda Aykurt Bey var. Böyle bir mahkeme kararı var, tahliye için geleceğiz dese; yok mu denilecek? Böyle bir olay olmuş mu? Niye böyle yollara gidiyoruz, neden daha iyi yolları tercih etmiyoruz, niçin birbirimizle daha iyi diyaloglar içine girmiyoruz. Yaptırım gücümüzü başka türlü kullanmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

İtiraz etme hakkı yok
AK Parti Grup Başkanvekili Temel Başalan da “Mahkeme kararı ve İBB tarafından yapılan tüm uyarılara rağmen Kadıköy Belediyesi direnirse yapabilecek bir şeyi yok. CHP'lilerin, Kadıköy Belediye Başkanının itiraz etme hakkı yok. Başka imkan verilmemesinden dolayı bu yöntem kullanıldı. Ki yöntem hukukidir” açıklamasını yaptı.

Ne yapacaktı Büyükşehir?
Daha sonra söz alan AK Parti İBB ve Kadıköy Belediye Meclis Üyesi Ömer Şahan ise uygulamanın doğru olduğunu iddia etti. “Önce kendi ilçemizdeki sorunları çözün, oradaki işleri masaya yatırın, Kadıköy halkına verdiğiniz sözleri tutup ondan sonra burada konuşmanız daha doğru olurdu.  Burada 8 tane CHP'li meclis üyesi var. arkadaşlarınız 4 yıl boyunca burdan geçen imar dosyalarına bakmak yerine Kadıköy halkına yarar getirecek hangi önergeyi verdiler?” diyen Şahan, “Nuhoğlu seçilirken Kadıköy halkına söz verdi; 'caddeleri otopark yapmayacağız' dedi. Ancak İBB'nin yetkisinde olan bir yerde otopark işletmeciliği yapıyorsunuz. İnsanlar aracını park edecek yer bulamıyor. Burası bizim mülkümüz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin mülkü. Otopark da Büyükşehir'in, evlendirme dairesi de Büyükşehir'in, başkanın oturduğu odanın bulunduğu mülk de Büyükşehir'in. Orada metrobüsün son durağı var, yani ihtiyaç var. Mahkemeyi kazanmışız, tebligat göndermişiz. Israrla terk etmek istemiyorsunuz; ne yapacaktı İBB? Bir de kamu yararı deniliyor; İBB'nin yaptığı otopark kamu yararı taşımıyor mu?” açıklamasını yaptı. EMEK KARAKAŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.