Paşabahçe Haliç'e gidecek

Paşabahçe Haliç'e gidecek
Beykoz sahilinde jilet olacağı günü beklerken İBB’nin girişimleriyle yeniden Şehir Hatları’na devredilen tarihi Paşabahçe Vapuru, Aralık ayında Haliç Tersanesi’ne çekilerek bakım onarım süreci başlatılacak. Gemi, restorasyonun tamamlanmasının ardından yeniden deniz ulaşımına kazandırılacak

Bir önceki İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetiminin, 10 yıl önce Beykoz Belediyesi’ne hibe ettiği tarihi Şehir Hatları AŞ’nin sembol gemilerinden Paşabahçe Yolcu Vapuru, adını aldığı sahilin yanı başında çürümeye terk edilmişti. Kısa bir süre nikah solonu olarak kullanılan vapur, sonra müze yapılmak istendi. Hatta, Boğaz’da batırılarak su altı canlıları ve dalış tutkunları için rota yapılması gündeme geldi. Ancak, projelerin hiç birisi gerçekleşmedi ve estetik harikası gemi, 10 yıl boyunca Beykoz sahilinde çürümeye terk edildi.

Bedelsiz tahsisi onaylandı
Geçen ay sökülmek üzere ihaleye çıkarılan 67 yaşındaki vapur, İBB’nin girişimleriyle jilet olmaktan kurtuldu. İBB’nin gemiyi Boğaziçi’ne yeniden kazandırmak üzere geri istemesi üzerine, önce ihale iptal edildi. Beykoz Belediye Meclisi, geçen hafta oybirliğiyle aldığı kararla, “Paşabahçe’nin, yolcu vapuru olarak kullanılması ve 2 yıl içinde yüzer hale getirilmesi şartıyla İBB İştiraki Şehir Hatları AŞ’ye bedelsiz tahsisi”ni onaylandı. İstanbul’un çok önemli tarihi olaylarına tanıklık etmiş gemi, İBB tarafından bakım ve onarımları tamamlandıktan sonra yeniden Boğaz’la ve yolcularıyla buluşacak. Bakımsız kalan gemiyi inceleyen İBB uzmanları; vapurun dış metalinin oksijen ve deniz suyu nedeniyle korozyona uğradığını, saç aksamının tümüyle yenilenmesi gerektiğini, sefer yapabilecek durumda olmadığını ve ağır bakım maliyetleri gerektirdiğini tespit etti.

Yolcularla buluşma sürecini anlattı
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla Paşabahçe Vapuru’nu yeniden filolarına katmak için girişim başlattıklarını ifade eden Şehir Hatları AŞ Genel Müdürü Sinem Dedetaş, geminin yeniden yolcularıyla buluşma sürecini şöyle anlattı: “Öncelikle İstanbul Liman Başkanlığına bağlı sörvey (genel durum) raporu alınacak. Geminin emniyetli bir şekilde çekilebilmesiyle ilgili gerekli teknik araştırmalar tamamladıktan sonra Aralık ayı içinde Haliç Tersanesi’ne çekilmesini sağlayacağız. Vapurun kondisyon muayenesi önemli. Yaklaşık 10 yıldır kaderine terkedilen bir vapurdan bahsediyoruz. Denizde seyre elverişlilikle ilgili kontrol ve denetimler yapılacak. Daha sonra tersanede havuz bakımları yapılacak. Karina (gemi omurgası) ve makine gibi tümüyle yenilenecek kısımlar var. Bir nevi elde ne kalmış ona bakacağız. Yenileme ve modernizasyon için geminin ekonomik fizibilitesi çıkartılacak. Planlı bakımları yapılacak. Şehir Hatları’nın sembol vapuru Paşabahçe, bütün bu çalışmaların bitirilmesiyle İstanbullulara tekrar hizmet vermeye başlayacak.”

Boğaz'ın en hızlısıydı
İstanbulluların da yaşatılması için kampanya başlattığı 67 yaşındaki Paşabahçe Vapuru, İstanbul Boğazı’nın en “hızlısı” ve “hafızası” olmasının yanı sıra ince narin tasarımıyla da Boğaziçi’nin incisiydi. 1952 yılında İtalya'nın Taranto şehrinde savaş gemisi olarak yapılan tarihi vapur, 2. Dünya savaşı sona erince Türkiye'den gelen talep üzerine İtalya'da bir gecede şehir hatları formuna çevrildi. Güçlü motoru ve sağlam tekne yapısıyla İtalya’dan İstanbul’a 2,5 günde gelen gemi, saatte 18 mil hız yapabiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.