Polis kurşunuyla ölen mülteci Ali El Hemdan 20 yaş altı işçi çıktı!

Polis kurşunuyla ölen mülteci Ali El Hemdan 20 yaş altı işçi çıktı!
Adana’da, sokağa çıkma kısıtlamaları kapsamında yapılan polis kontrolü sırasında, dur ihtarına uymadığı için vurulan mülteci gencin Suriyeli bir işçi olduğu ortaya çıktı. Polis kurşunuyla hayatını kaybeden Ali El Hemdan’ın 7 yıldır Adana’da olduğu ve 6 yıldır overlok işçisi olduğu öğrenildi.

Vurulma olayın anlatan bir görgü tanığı Suriyeli Hasan H. A., vurulan gencin bir süredir işsiz olduğunu ve polis kontrolü ile karşılaşınca ceza almamak için kaçtığını söyledi. Zira 20 yaş ve altındakiler için sokağa çıkma yasağı yürürlükteydi. Polis kurşunu ile hayatını kaybeden gencin geçici koruma kimliğinin de yanında olmadığı öne sürüldü. Suriyeli mülteci Ali El Hemdan’ın vurulduğu Sucuzade Mahallesi, aynı zamanda tekstil işçilerinin yoğun yaşadığı bir mahalle.

Av. Tugay Bek: Görüntü kayıtlarında ölen gencin  tek bir kurşunla kalbinden vurulduğu görülüyor
Ali El Hemdan’ın vurulmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Av. Tugay Bek, “Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi birlikte değerlendirildiğinde yaşama hakkını korumak için devlet her türlü önlemi almak yükümlülüğündedir; polise silah kullanma yetkisi ancak zorunlu durumlarda verilebilir ve silah kullanabilmek için yetkililerin silah kullanma dışında başka olanaklarının kalmaması gerekir” dedi.

Polis Vasife ve Selahiyetleri Kanuna göre de polisin kişileri ve araçları; bir suç veya kabahatin işlenmesini önlemek, suç işlendikten sonra kaçan faillerin yakalanmasını sağlamak, işlenen suç veya kabahatlerin faillerinin kimliklerini tespit etmek, hakkında yakalama emri ya da zorla getirme kararı verilmiş kişileri tespit etmek, kişilerin hayatı, vücut bütünlüğü veya malvarlığı bakımından ya da topluma yönelik mevcut veya muhtemel bir tehlikeyi önlemek amacıyla durdurabileceğini ifade eden Bek, “Polis, direnişi kırmak ya da yakalamak amacıyla zor veya silah kullanma yetkisini kullanırken, kendisine karşı silahla saldırıya teşebbüs edilmesi halinde, silahla saldırıya teşebbüs eden kişiye karşı saldırı tehlikesini etkisiz kılacak ölçüde  silahla ateş edebilir. Polis, silah kullanmadan önce, kişiye duyabileceği şekilde ‘dur’ çağrısında bulunacak. Kişinin bu çağrıya uymayarak kaçmaya devam etmesi halinde, önce uyarı amacıyla silahla ateş edilebilecek. Buna rağmen kaçmakta ısrar etmesi ve ele geçirilmesinin mümkün olmaması halinde ise silahla ateş edilebilecek. Olayda böyle bir durumu olmadığı anlaşılıyor. Öldürülen gencin dur ihtarına uymadığı yönünde bir iddia dışında ayrıca ağır cezalık bir suça karıştığından ya da polise saldırıda bulunduğundan bahsedilmiyor. Kaçmış olması polise öldürme yetkisi vermeyecektir. Haberlerde polisin havaya ateş ettiğinden, sonra da çocuğu bacağından vurduğundan bahsediliyor. Ancak görüntü kayıtlarında ölen gencin  tek bir kurşunla kalbinden vurulduğu görülüyor” dedi.

Benzer bir çok olayda suç işleyen polislerin korunduğunu ve cezasız kaldığını hatırlatan Bek, “Mesleki bir dayanışma ile deliller karartılıp olay ört bas edilebiliyor. Polisin karıştığı suçlarda savcılığın bizzat soruşturmayı yürütmesi gerekir. Delillerin karartılmaması için sorumlu polislerin derhal tutuklaması gerekmektedir” dedi.

NE OLMUŞTU?
Adana'nın Seyhan ilçesine bağlı Sucuzade Mahallesinde çalışan Ali El Hemdan, dur ihtarına uymadığı iddiasıyla polis tarafından vurulmuştu. Polisin uygulama yaptığını gören Ali El Hemdan'ın ara sokağa girip koşmaya başladığı, bunun üzerine polisin Hemdan’ın üzerine ateş açtığı belirtilmişti. Çok sayıda haber ajansı Hemdan'ın bacağından vurularak yakalandığını belirtmiş; ancak sonradan ortaya çıkan görüntülerde Hemdan'ın göğsünden vurulduğu anlaşılmıştı. evrensel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.