Projemizi çaldılar

Projemizi çaldılar
Mimarsinan'da kendi projelerinin sahiplenildiğini söyleyen Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, “Mimarsinan’da yaşayan bazı Roman vatandaşlarımıza brüt 45 metrekare yani net 30 metrekarelik evler yapmak üzere imza aldılar. Halbuki bizim projemiz 2 oda 1 salon ve 3 oda ve 1 salon 100 ila 120 metrekare arasındadır” dedi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adayı olduğunu açıklayan CHP Genel Sekreteri Mehmet Akif Hamzaçebi, Büyükçekmece'de Roman vatandaşlarla bir araya geldi. Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Marmara Bölgesi Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Sinan Karaca Öztürk ve vatandaşların katıldığı programda konu KİPTAŞ tarafından Mimarsinan Mahallesi'nde yapılacak kentsel dönüşüm projesine geldi.

Avrupa Konseyi'ne sunuldu
Bu proje için vatandaşlardan imza toplandığını söyleyen Belediye Başkanı Akgün, “Mimarsinan’da yaşayan bazı Roman vatandaşlarımıza brüt 45 metrekare yani net 30 metrekarelik evler yapmak üzere imza aldılar. Halbuki bizim projemiz 2 oda + 1 salon ve 3 oda + 1 salon 100 ila 120 metrekare arasındadır. Bu proje her aşamasıyla Roman kardeşlerimizi yaşadıkları yerlerden kopartmadan, kültür ve geleneklerini daha modern şartlarda sürdürebilecekleri örnek bir yaşam projesidir” dedi.  Akgün, “Bu projeyi Strazburg’da Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Kongresi Meclisi’ne sunduk. Pazartesi günü de KİPTAŞ Genel Müdürü ile projeyi konuşacağız. Büyükçekmece Belediye Meclisi’nin 3 yıl üzerinde çalışarak, Mimarsinan merkez için ürettiği bu proje Türkiye’de ve Avrupa’da örnek proje olarak gösterilmektedir. Bu projeyi birileri hemen sahiplendi” ifadesini kullandı.

AB sorunları aşıyor
Romanlar denilince büyük bir kültür ve uluslararası bir toplumdan söz ettiklerini vurgulayan CHP Genel Sekreteri Mehmet Akif Hamzaçebi ise "İstanbul'daki nüfusu 835 bin, Türkiye'deki nüfusu milyonlarca. Avrupa'nın en kalabalık Roman nüfusu Türkiye'de yaşıyor. Avrupa Birliği'ne (AB) üye ülkelerde yaşayan Romanların bir avantajı var. 2004-2007 yıllarında bu ülkelerdeki dışlanmışlık, ötekileştirilmiş, sağlık ve eğitim sorunu yaşayan vatandaşlar AB'nin genişleme süreciyle birlikte üye ülkelerin AB'ye üye olma sürecinin başlamasıyla sorunlarını aşmaya başlamışlar” dedi.

Eşit yurttaşlık en doğal hakkınız
Romanlar denilince bütün ülkelere yayılan bir nüfustan bahsettiklerini aktaran Hamzaçebi, "Renkli bir kültürden, kendilerine özgü bir dili olan uluslararası toplumdan söz ediyoruz. Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethettiğinde 1453 yılında Sulukule'de Romanlar vardı. Katip Çelebi yazmış olduğu Mizan isimli kitapta Fatih Sultan Mehmet'in yapmış olduğu nüfus sayımında oradaki Romanların kayda geçirildiğini söyler. Bu demek ki 1453'ten önce de Romanlar İstanbul'da var. Roma İmparatorluğu döneminde de burada var. Avrupa'daki bütün ülkelerdeki varlıkları da son derece eski. Roman vatandaşların Türkiye'de birçok haktan yararlanamıyor. Eğitim, istihdam, sağlık, barınma, konut Anayasa ile güvence altına alınmış olan bütün bu haklardan Roman vatandaşlar yararlanamamaktadır. Bu çok açık. Eşitsiz bir durum söz konusu. Romanlara 'Neyi istiyorsunuz?' diye sorduğumuzda, 'Eşit yurttaşlık istiyoruz' diyorlar. Eşit yurttaşlık sizin en doğal hakkınızdır. Bunu size teslim etmek Türkiye'yi yönetenlerin görevidir” ifadesini kullandı.

Hükümet çözüm bulamadı
Hamzaçebi şunları söyledi, “Hükümet 2016 yılında Roman Strateji Eylem Planı yayımladı. 2016, 2017, 2018 yıllarını kapsayan bu üç yılda Roman vatandaşların Türkiye'de yaşadığı sorunları amaçlayan bir eylem planı. Üç yılda aşılan bir sorun olmadı. İnsanlarımız işsiz. Türkiye'de işsizliğin alt rakamlarına baktığımızda iki grup en büyük işsiz. Kadınlar ve Romanlar. Onların işsizlik oranı yüzde 30-40 civarında."  Bugünlerde "siyasi ittifak" yasasının çıktığını hatırlatan Hamzaçebi, genel seçimlerde siyasi partilerin birbirleriyle ittifak yapabileceklerini dile getirdi. Hamzaçebi, Cumhurbaşkanlığı ve yerel seçimlerde bu ittifakların işe yaramayacağını ileri sürerek, "Yukarıda matematik hesaplarla yapılan ittifaklar aşağıda vatandaşın gönlünde yer etmiyor ise hiçbir şey ifade etmez. Gönülde olmayınca halkın yapacağı bir şey yoktur. Biz Roman kardeşlerimizle siyasi ittifak değil gönül birliği kurmak istiyoruz. Bu gönül birliğiyle aşamayacağımız sorun yok" ifadelerini kullandı. 

Siyasete dahil olmalıyız
Marmara Roman Dernekleri Federasyon Başkanı Sinan Karaca Öztürk ise 2019 yerel ve genel seçimlerinin Romanlar için mücadele dolu bir yıl olacağını belirterek şöyle konuştu: “Bugün burada bunun ilk ateşini hep birlikte yakmış olduğumuzu düşünüyorum. Bu bir başlangıç ve bundan sonrasını daha edim adımlarla yürüyeceğiz. İstanbul’da 830 bini aşkın Roman vatandaş yaşamaktadır. Hükümet tarafından bir Roman açılımı yapıldı. Roman vatandaşı olarak ben de çok umutlandım. Romanları düşünen bir hükümet geldi diye düşündüm ve güzel şeyler yapılacağına inandım. Barınma, eğitim, istihdam, erken yaşta evlilik, önyargıların yıkılması gibi sorunlara çözüm bulunacaktı. Romanların sorunlarına yönelik olarak 89 sayfalık bir Stratejik Eylem Planı hazırlandı. Sonra bu rapor 17 sayfaya düşürüldü. Bırakın bu sorunların bir tekinin bile çözülmesini masaya bile getirilmedi. Romanların yüzde 75’i sosyal yardımlarla yaşamlarını sürdürüyor. Bunun için siyasetin içerisinde mutlaka temsil noktasında olmak zorundayız. İstanbul’da 830 binin üzerinde Roman var ancak siyasette temsil oranımız binde 1 bile değil. Siyasete dahil olma noktasına gelmeliyiz ki siyaset noktasın da baskı oluşturabilelim.”  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.