Riskli 94 bina hala yıkılmadı

Riskli 94 bina hala yıkılmadı
2019 yılı bütçe görüşmelerinde konuşan CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker, İstanbul'da depremin yaralarının hala sarılmadığını belirterek, "Avcılar’da ise ‘riskli yapı’ olarak tespit edilen 696 adet binadan 94 tanesi, aradan 20 yıl geçmesine rağmen hala yıkılmamış" dedi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu 2019 yılı bütçe görüşmelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a iktidarın çevre ve şehircilik politikalarına ilişkin eleştiriler ve sorular yönelten CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker Bakanlık’tan gelen cevapları kamuoyu ile paylaştı. İstanbul’da hava kirliliği ölçümü yapan istasyonların 2018 yılı günlük ölçüm verilerini de analiz eden Şeker, "Hava kirliliği ölçümü için baz alınan değerlerden olan PM10 için üst limit AB standartlarına göre 40. Türkiye’de şu anda bu üst sınır 60. 1 Ocak’tan itibaren Türkiye de üst sınır olarak 40’ı alacak. Ancak bitirmek üzere olduğumuz 2018 yılı içerisinde İstanbul’un özellikle bazı bölgelerinde yıllık ortalama değerler sağlıksız seviyelerde seyretmiş. Örneğin Esenyurt’ta yıllık ortalama PM10 değeri 64.265 olarak ölçülmüş. Sultangazi’de 62.587, Kağıthane’de 49.175, Alibeyköy’de 54.578 gibi PM10 ortalamaları kayda geçirilmiş. Bu bölgeler AKP’nin seçim vaadi olarak sağlıksız kömür dağıtımında bulunduğu yerlerin başında geliyor. AKP yıllardır halkımıza kömür değil ölüm dağıtmış aslında" diye konuştu.

20 yılda hiçbir şey yapılmadı
İstanbul’un hazırlık yapması gereken en önemli konularından birisinin deprem olduğuna dikkat çeken Şeker, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı niçin var? Depreme güvenli konutlar yaratılması için var. Bugün Ataköy’deki o konutlar maalesef zemin sıvılaşması tehlikesinin olduğu yerde. Avcılar bugün deprem tehlikesiyle burun buruna. 1999’da ben Avcılar'daydım o günden bugüne maalesef hiçbir şey yapılmadı. Koskoca yirmi yıl; bırakın yirmi yılı, beş yılda mahalle mahalle bu dönüşümler, deprem dönüşümleri yapılabilirdi. Niye bunları umursamıyorsunuz? Yüz binlerce insanımızın ölümüne niye seyirci kalıyorsunuz?” sorusunu yöneltti.

Paralar nereye harcanıyor?
Şeker'e verilen yanıtta 6306 sayılı Kanun kapsamında Avcılar’da bugüne kadar 3 bin 672 konut ve 656 işyeri olmak üzere toplam 4 bin 328 adet bağımsız bölüm içeren 696 adet bina için maliklerince “riskli yapı tespiti” yaptırılmıştır. Bunlardan 602 adedi yıktırılmıştır” denildi. İstanbul ve çevresinde son günlerde ardı ardına yaşanan depremlere dikkati çeken CHP’li Şeker, "17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrasında çıkarılan Özel İşlem ve Özel İletişim Vergisi 20 yıldır kesintisiz şekilde toplanıyor. Şimdiye dek 70 milyara yakın 'Deprem Vergisi' toplandı. Ancak daha Avcılar’daki riskli yapıların tümü bile yıkılmamış. Hala 94 bina yıkılmayı bekliyor. Bu paralar nereye harcanıyor? AKP yalnızca halktan toplamayı biliyor. Topladığı paraları halkın menfaatine kullanması gerekirken yandaşa rant dağıtma telaşıyla hareket ediyorlar. Bir an evvel Avcılar gibi bölgelerdeki tüm riskli yapılar maliklerin hiçbirisi mağdur edilmeden yıkılmalı. Hala ne için bekleniyor? Yeni bir deprem gelsin yıksın diye mi?" açıklamasını yaptı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.