Rize'de valilik şirketin yanında!

Rize'de valilik şirketin yanında!
Rize İkizdere’de yapılması planlanan taş ocağı nedeniyle köylülerin yaptığı eylem devam ederken, bölgede yaşananlarla ilgili Damga’ ya konuşan Kadın Savunma Ağı Platformu'ndan Güneş Altunkaya; "Valilik konuyla ilgili yaptığı açıklamada köylünün değil, inşaat şirketinin yanında olduğunu gösterdi" ifadelerini kullandı

Rize İkidere Kadın Savunma Ağı Platformu üyesi Güneş Altunkaya Damga'ya konuştu. Altunkaya, "İkizdere ilçesinde yapılacak olan Lojistik Merkez ve Liman işletmesi inşaatı amacıyla köyde bir taş ocağı tesisi kurulmak isteniyor. Proje kapsamında tahrip edilecek alanda halkın geçimini sağladığı çaylıklar ve 3 köye su sağlayan derenin de yok edileceği söyleniyor. Bölge halkı yaşanacak taş ocağı çalışmalarıyla birlikte doğalarının ve yaşam alanlarının yok edileceğini biliyor. Yaklaşık 75 yıllık sözleşme ile Cengiz İnşaata devredilen alanda dereler ve ormanlar aynı zamanda patlatılacak dinamitlerle köylüler yaşam alanlarından uzaklaşmak zorunda kalacaklar" dedi.


Halka ceza yazıldı

"Eylemler ilk günde Jandarma ve köylülerin direnişiyle geçti. Jandarma köylülere 5. gününde sert bir şekilde müdahalede bulunmuştu, daha sonraki günlerde nöbetler devam etti" diyen Altunkaya, "Şu an hâlâ Jandarma barikatının karşısında bekleyiş devam ediyor. Direnişin 8. gününde ise KTÜ KOTA Tiyatro ekibinin gösterileri ve Fındıklı Kadın Korosu’ nun katılımıyla adeta direniş alanında bir sanat şöleni gerçekleşti. Rize Valiliği konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamalarla şirketin yanında olduğunu gösterdi. Yani vali köylülerin değil Cengiz İnşaatın tarafına konumlanmış durumda. Direniş alanında bekleyen halka sosyal mesafe ve maskeden kaynaklı da cezalar yazıldı" ifadelerini kullandı.


Her gün bir milletvekili

Müdahaleler ve direnişle geçen günlerin ardından çalışmaların kapanmaya 2 gün kala durduğunu belirten Güneş Altunkaya, "8. gün CHP heyeti alana geldi. Milletvekillerinin yaptığı açıklamada her gün 1 milletvekilinin alana nöbete geleceği belirtildi. Köylülere göre kapanmayı fırsata çevirerek, yeniden çalışmalara başlayacak görünüyor. Bundan dolayı köyde bulunanlar kapanma sürecinde sosyal medya ve basın üzerinden destek beklerken çalışma başlarsa alanı terk etmeyerek direnişe devam etmekte kararlılar" açıklamasını yaptı.

DİLEK BOZKURT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.