Romanları ötekileştirdiler

Romanları  ötekileştirdiler
'2010-2017 Sürecinde Türkiye'deki Roman Politikaları Çalıştayı'nda konuşan AK Parti Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Öznur Çalık, Türkiye'de Romanların ötekileştirildiğini belirterek, “Daha düne kadar konut edinme hakları bile yoktu” dedi.

Romanlar, '2010-2017 Sürecinde Türkiye'deki Roman Politikaları Çalıştayı'nda bir araya geldi. Esenyurt Euro Park Otel'de gerçekleşen Çalıştay İstanbul 3. Bölge Roman Dernekleri Federasyonu tarafından düzenlendi. Çalıştaya AK Parti Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Öznur Çalık, eski Gürpınar Belediye Başakanı Velittin Küçük, AK Parti Beylikdüzü İlçe Başkanı İsmail Damat ve AK Parti Çatalca İlçe Başkanı Selim Güçbilmez de katıldı.

Ülkeye ihanet etmediler
Çalıştay'da yaptığı konuşmada Romanların daha düne kadar ötekileştirilmiş vatandaşlar olduğunu belirten AK Parti Milletvekili Öznur Çalık, “AK Parti iktidarına kadar bu ülkede Romanlar ötekileştirilmişti. Sadece Romanlar değil, Kürtler, Aleviler, muhafazakarlar, bir avuç elit tarafından kenara itilmişti. Yıllardan beri devam eden bu ötekileştirmeye rağmen Roman vatandaşlarımız asla bu ülkeye ihanet etmedi” dedi.

AK Parti temsili artırdı
AK Parti'nin ilk olarak sorunları tespit ettiğini, sonrasında da çözüm bulduğunu dile getiren Öznur Çalık, “Bu ülkede Romanların konut edinme hakkını bile elinden aldılar. Biz iktidara geldikten sonra geniş katılımlı bir çalıştay düzenledik. İlk olarak sorunları tespit ettik” dedi. Türkiye'de sadece belli grupların değil kadınların da ötekileştirildiğini dile getiren Çalık, “Kadınlar seçme ve seçilme hakkını 1934 senesinde kazandı. Fakat siyasette temsil oranları yıllarca düşük seviyede kaldı. AK Parti ise kadın kotası koyarak siyasette temsili zirveye taşıdı. AK Parti'yle birlikte CHP de kadın temsiliyetini artırmak zorunda kaldı” diye konuştu.

Birikmiş sorunlar çözülmeli
'2010-2017 Sürecinde Türkiye'deki Roman Politikaları Çalıştayı'nda konuşan eski Gürpınar Belediye Başkanı Velittin Küçük, bu tür etkinliklerin önemli olduğunu belirterek, “Bugüne kadar ihmal edilmiş Roman vatandaşlarımızın, sorunlarının ivedilikle çözülmesi gerekir. AK Parti iktidarları döneminde Romanlarla ilgili önemli çalışmalar yapıldı. Büyük mesafeler de alındı. Fakat bunların yeterli olmadığını hepimiz biliyoruz. Özellikle Roman mahallelerinin durumunu yeniden gözden geçirmemiz lazım” açıklamasını yaptı. İstanbul 3. Bölge Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı ve AK Parti Beylikdüzü İlçe Yönetim Kurulu üyesi Adnan Demirez de konuşmasında Çalıştay'a katılanlara teşekkür etti. EKREM HACIHASANOĞLU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.