Sevgi Emanet gençlerle buluştu

Sevgi Emanet gençlerle buluştu
Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet, Dünya Tüketiciler Günü ve 15-21 Mart tarihleri arasındaki Tüketiciyi Koruma Haftası vesilesiyle, gençlerle buluştu. Emanet, gençlere bilinçli tüketim ve tüketici haklarıyla ilgili bilgiler verdi.

"Tüketime odaklı bir toplum olarak yaşıyoruz" diyen Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet, "Üretim fazlalaştı,ürün yelpazeleri genişledi. Alım gücü arttı.Buna bağlı tükettikçe borçlar da kabardı. Mekanlar, insanlar,markalar popüler oldu. Bir güç, bir statü hevesi; iletişimler suni. Ne alırsanız alın, altı aya kalmadan modası geçiyor. Sevgi bile suistimal ediliyor. Aşklar, evlilikler, dostluklar ne kadar uzun süreli oluyor? İstisnalar dışında cevap ortada. Egosantrik duygularla sevgi eşiğini çiğneyip güzel olan her şeyi tüketiyoruz. Ne uğruna?Hipnoz olmuş gibi durmak bilmez bir şekilde tüketim çılgınlığına kapılmış gidiyoruz. İhtiyaç ve lüks kavramları birbirine karışmış, her şeyin sanal ortamda yaşandığı görmediğimiz ya da unuttuğumuz insan yanımız tutkuların esiri olmuş. Sözcükleri, hayatı, doğayı, duguları, şehirleri, mekanları, insanları, yarınları, vicdanımızı, merhametimizi, dostlukları, kılık kıyafetleri, yiyecek içecekleri, teknolojiyi ne var ne yok her şeyi  tüketiyoruz. Kısacası bize bahşedilen ömrü tüketiyoruz. Sözde ve özde de aynı olabilmeyi başaran kaç kişi var kim bilir ? Sevgi öldü..Dostta dost,sevgiye aynı sevgi içtenliği,yalınlığı ve dürüstlüğü ile yaklaşabilen ve bunu yaşamın her anına ilmek ilmek işleyen... Kaç kişi var? Var olanlara da buradan yürekten selam olsun. Ne güzel söylenmiş değil mi; “Eğer” Değerlerini, diğerlerinden ayıramıyorsan... “Meğer”lerini bir cebine, "keşke"lerini öbür cebine koyacaksın" ifadelerini kullandı.

Doksandan fazla ülkede kutlanıyor
Emanet; "Bu gün dünyada doksandan fazla ülkede Dünya Tüketiciler Günü kutlanmaktadır. 15 Mart 1962 yılında dönemin ABD Başkanı John F. Kennedy Temsilciler Meclisinde ilk kez "Tüketici Hakları" kavramını kullanır. İlk olarak Amerika,ardından Avrupa ve İskandinav ülkelerinde ortaya çıkan tüketici koruma faaliyetleri Japonya'ya ve oradan da tüm dünya ülkelerine yayılmaya başlamıştır. Daha sonra Birleşmiş Milletler, 1985 yılında aldığı bir kararla Tüketici Hakları Evrensel Beyannamesini ilan ederken bu konuşmanın yapıldığı 15 Mart tarihini Dünya Tüketici Hakları Günü olarak kabul etmiş ve uluslararası tüketici örgütleri de bunu her yıl Dünya Tüketici Hakları Günü olarak kutlamaya başlamıştır" dedi.

Haklarımızı bilmeliyiz
"Hepimiz birer tüketici olarak haklarımızı bilmeli ve kullanmalıyız" diyen Sevgi Emanet, "Birleşmiş Milletler Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesi’ne göre dokuz temel tüketici hakkı vardır. Bunlar: Temel İhtiyaçların Karşılanması Hakkı, Sağlık ve Güvenlik Hakkı, Bilgi Edinme Hakkı, Eğitilme Hakkı, Zararların Giderilmesi Hakkı, Sağlıklı Bir Çevrede Yaşama Hakkı, Ekonomik Çıkarların Korunması Hakkı, Seçme Hakkı, Temsil Edilme, Örgütlenme, Sesini Duyurma Hakkı" şeklinde konuştu. HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.