Silivri'de borç tartışması

Silivri'de borç tartışması
Silivri Belediyesi Mayıs ayı meclis toplantısının 2. Oturumunda iktidar ve muhalefet üyeleri birbirine girdi.

Silivri belediyesi Mayıs ayı meclis toplantınsın 2. Oturumu dün gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın katılmadığı meclis toplantısını CHP Meclis Üyesi Melih Yıldız yönetti. 9 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıta, belediyenin yeniden borçlaması için meclisten yetki istemesi iktidar ve muhalefet meclis üyelerinin tartışmasına yol açtı.

ŞİŞMAN; ALACAKLAR DURURKEN BORÇLANMAK NİYE?

Belediyenin yeniden borçlanmasıyla alakalı söz alan AK Parti Meclis Üyesi Tamer Şişman; “Belediye yeniden 12 Milyon lira borçlanmak istediği talebini iletti. Ve buradan çıkacak kararla belediye 12 milyon daha borçlanacak. Bu borçla birlikte belediyenin borç bedeli 220 milyon olacak. Diğer taraftan belediyenin tahakkuk etti 60 milyon alacağı var. 60 milyon alacağını tahsil etmek yerine borçlanmak niye? Bu borç alınan parayla ne yapılacak, bu para hangi hizmete harcanacak? Belediye gelişi güzel borçlanarak bu paranın nerede kullanılacağını yazılı yada sözlü olarak ifade etmediği için bu borçlanma olsa olsa seçim borçlanması diye adlandırıyoruz ve AK Parti Gurubu olarak bu borçlanmaya ret oyu kullanacağımızı bildiriyoruz.

ÇEŞMECİ OĞLU, ANKARA VE İSTANBUL’UN BORÇALARI ÜZERİNDEN SİLİVRİ’Yİ SAVUNDU!

Şişman’ın bu sorusu üzerine söz alan CHP Meclis Üyesi İbrahim Çeşmecioğlu; “ Ankara belediyesinin örneğin 5,5 milyon nüfusu var. Borcu 5. 8 milyar. Yani kişi başına Ankara belediyesi Ankara’lı yurttaşları 10 milyon lira borçlandırmış. İstanbul belediyesi gelelim. 15 milyon nüfusu var. 4.6 milyar borcu var. kişi başına 3 bin 267 lira İstanbul’da herkes borçlu. Silivri belediyesine gelelim. Dediği gibi 200 milyar borç, e kişi başına 1000 lira borçlandırmış Silivri belediyesi. Bu anlamda arkadaşlarımız da söyledikleriyle benim söylediklerimi aklıselime götürüp değerlendireceklerini düşünüyorum” cevabını verdi.

ŞİŞMAN; 2019’DA BÜTÜN BORÇLARI BİZ ÖDEYECEĞİZ

Çeşmecioğlu’nun sözlerine cevap veren AK Parti Meclis Üyesi Tamer Şişman; “ Borçlanmanın bir mahiyeti vardır, hizmet görürüsünüz. Mutlak suretle borçlanabilirsiniz. Bu sosyal hayatta da vardır. Fakat siz borçlandığınız da bu parayı nerede kullanacağınızı, nerede savuracağınızı bilmediğimiz için, bize gerekçeli bir sunum yapamadığınızdan dolayı biz Silivri halkı adına burada bulunduğumuzdan dolayı da bu borçlanmanın yanlış olduğunu, gittikçe borçların çoğaldığını, fakat bir sene sonra inşallah 2019’da belediyeyi teslim aldığımızda bu borçları ödeyeceğimizi, tahsilâtları zamanında yapacağımızı beyan ederim” dedi.

VURAL; SATILAN ŞEKER FABRİKALARININ PARASI HANGİ YATIRIMA KULLANILACAK?

Borçlanmayla ilgili yaşanan tartışmaya CHP Meclis Üyesi Ali Vural’da dahil oldu. Vural; “Satılan Şeker Fabrikalarından tahsil edilen paralar acaba hangi yatırımda kullanılacak? Bunu bir seçim yatırımı olarak kullanacağı aşikar, hepimiz biliyoruz. Arkadaşlarımız bize de nerede yatırım yapacaklarını bilgilendirme noktasında yardımcı olurlarsa bizde bilgilenmiş oluruz. Bir önceki seçimde Cumhurbaşkanı ve Başbakan için 800 milyarın seçime yatırıldığını hepimiz biliyoruz. Bugün ise satılan şeker fabrikalarının hangi uğurda, hangi bütçede, hangi yatırımda değerlendirileceğini, seçim yatırımı yapılacağını zaten biliyoruz” dedi.

KUTLU; SORU ÇOK NET, DEMAGOJİ YAPAMYA GEREK YOK!

CHP Meclis Üyesi Ali Vural’ın söleri üzerine konuşma yapan AK Parti Meclis Üyesi Rıfat Kutlu; “ Bizim gündemimiz Silivri Belediyesi borçlanmasıyla alakalı. Arkadaşlar şeker fabrikasından tutun Türkiye Cumhuriyet tarihine dönüyor. Bu aslında sizinde cevapsız olduğunuzun bir göstergesi. Yani sizin cevabınız olmuş olsaydı, bakın biz buradan borçlanıyoruz ama buradan alacağımız parayla şu projeyi, şu hizmeti yapacağız diyebilmeniz gerekiyordu. Konuyu başka mecralara çekmek aslında bunun yanıtsız bir borçlanma olduğunun göstergesi. Bu çok böyle daha fazla siyasi demagojiye boğmadan, hepimiz insanız hepimiz bu ilçenin ferdiyiz. Geçen sene bir borç aldınız 16 milyon, Fatih Mahallesinin parke taşı döşemesini yaptınız. Yani bir belediyenin en temel hizmeti, yapması geren en temel hizmeti dahi borçlanarak yapmış belediye. İkincisi bugün bir kez daha borçlanıyoruz. Deyin ki ya biz tekrar parke taşı yapacağız ona bile paramız yok, o yüzden borçlanıyoruz, bu anlaşılabilir bir durum olsun. Yoksa buna Türkiye Büyük Millet Meclisini, yeni çıkan yasaları, şeker fabrikaları vs katarsak bu demagojiye döner. Soru çok net. Bu borçlanma neye karşı bir borçlanma? Eğer İbrahim beyin İstanbul belediyesinin borçlanma kıyaslamasıyla değerlendirirsek, İstanbul belediyesi o borçlanmaya karşı Marmaray var, o borçlanmaya karşı Silivri’de dahil katrilyonlarca hizmet var. Bunların tamamında Büyükşehir Belediyesinin katkısı var” dedi.

YILDIZ; 12 MİLYONLA SİZİN YAPAMADIĞINIZ, BİTİREMEDİĞİNİZ HİZMETLERİ YAPACAĞIZ

Kutlu’nun ardından borçlanmayla ilgili konuşan CHP Meclis Üyesi ve Meclis Başkanı Melih Yıldız; “Bildiğim kadarıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesinin 5 milyar tl borcu olduğunu hepimiz biliyoruz. ben burada tek tek bütün AK Partili belediyelerin veya CHP’li belediyelerin, MHP’li belediyelerin şu kadar borcu var, bu kadar borcu var demek istemiyorum. Rıfat bey dedi ki, bu seçim bütçesi mi diye. Arkadaşlarımızda daha henüz seçime bir yıl var ama tabi siz seçim bütçesinin nasıl tedarik edildiğini bizden daha iyi biliyorsunuz. Satarak, savarak şu ana kadar seçim bütçesini tedarik edenler sizlersiniz. Kaldı ki biz 12 milyon tl bir borçlanma yetkisi istiyorsak, sizin yapmadığınız, gerçekleştirmediğiniz, sizin ilçe başkanı olduğunuz dönemlerde yapılmayan bir dere ıslah çalışması var, bitmeyen bir çevre düzenlemesi var, bununla ilgili çalışmalarda harcanacak. Yapılamayan katlı otopark projemiz var, bununla ilgili olan çalışmalarda kullanılacak. Sizin yapmadığınız, 6 aydır söz verdiğiniz bir sinyalizasyon projeniz var. E5 üzerinden karşıya konutla kısmını rahatlatmak için 6 aydır yapçaz yapçaz deyipte yapamadığınız, buraya yerel gazeteleri getirip poz verdiğiniz gazetelerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi bürokratlarıyla BP’nin önünde poz verip, yerel gazetelerde yayınlattığınız fakat halada gerçekleştiremediğiniz bir projeniz var. Biz onu gerçekleştirmek için bu rakamı istiyoruz. yani sizin yapacağız deyip de yapamadığınız bütün işleri yapmak için biz bu rakamı istiyoruz. Burada öyle körü körüne suçlamayalım birbirimizi” dedi.

KUTLU; SİZ BOŞVERİN BOĞLUCAYI, GİDİN YAĞMUR SU KANALI OLMAYAN YERLERE SU KANALI YAPIN

Yıldız’ın konuşmasına AK Parti Meclis Üyesi Rıfat Kutlu; “Sayın başkan Silivri’nin parasını daha verimli kullanalım. Bakın boğluca deresi çekme mesafesinde ve Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde kalan bir yer. Orayı Büyükşehir Belediyesi yapıyor, yapmak zorunda ki yapacakta. Konutlar bölgesi trafikle ilgili orada çalışma devam ediyor. Bedaş’la ilgili kararı bekliyoruz. Siz eğer o parayı oraya harcayacaksanız, boğlucayı, alt geçidi zaten merkezi hükümet yapıyor, siz gidin yağmur su kanalı olmayan yerlere yağmur su kanalı yapın. Siz gidin Alibey mahallesine araçların geçemediği asfalt çukurlarını doldurun. Boşverin boğluva deresini. Konutlar alt geçidi viyadük projesi Özcan beyin 2009 seçim vaadiydi. Git sor belediye başkanına, al cevabını” cevabını verdi.

UZUN; SİZ 5 MAHALLEYLE SİLİVRİ’Yİ YÖNETTİNİZ, BİZ 35 MAHALLEYLE

Borçlanmayla ilgili süren tartışmaya CHP Meclis Üyesi Devrim Uzunda katılarak; “ Belediyelerde borçlar olur. Takdir edersiniz ki, 2004-2009’da Silivri Belediyesini kim yönetti biliyorsunuz. 2009’ Silivri Belediyesini Cumhuriyet Halk Partisi teslim alırken ki borcu da biliyorsunuz. 5 tane mevcut mahalleyle Silivri’yi yönettiniz.10 senelik süreçte Özel İdarenin kapanmasından sonra 35 mahallenin belediyeye katıldığı yeri yönetiyoruz. Dolayısıyla aşağı yukarı 50 milyon lira bir borçla 2009’da devralınan yerden bahsediyoruz. Takdir edersiniz ki 7 tanen belde belediyesi kapandı. Belde belediyelerinin 3 tanesi sizin belde belediyenizdi. Envanterlere bir bakın. Oradan da artı gelen Değirmenköy belediyesinden başka bir belediye yoktu. Dolayısıyla iş yapan belediye borçlanır. Ama siz çok uzun zamandır atamalarla ilgili bir beklenti içerisinde olduğunuz için, kafanızı ona yorduğunuz için sağa sola, köylere çıkıp dolaşmadığınız için yapılanları da görmüyorsunuz. İSKİ yapıyor, BEDAŞ yapıyor biz yoları düzeltiyoruz. Size bağlı kurumlar çalışmaları yapıyor, yolları düzeltmeye biz çalışıyoruz. Bunu da göz ardı etmeyin arkadaşlar” dedi.

KUTLU; KÖY YOLUNDAKİ ÇUKURUN DÜZELTİLMESİNİ BİLE BÜYÜKŞEHİRDEN İSTİYORSANIZ BURADA İŞ YOK DEMEKTİR

Uzun’un sözleri üzerine meclis başkanı Melih Yıldız’a seslenen Kutlu; “Başkan bence siz bu gündem maddesini oylamaya sunun. Çünkü konu çok farklı bir boyuta gidiyor. Saadet hanım Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi. Saadet hanım Büyükşehir Belediye meclisine Silivri’nin bir iki köyüyle ilgili, çukurlarla ilgili vermiş olduğu bir önerge aklıma geldi. Eğer öyle olmuş olsaydı o önergeyi Devrim beyin ifade ettiği gibi Silivri Belediyesinin gidip yapması lazımdı. Burada bir köy yolunda ki bir çukuru dahi buradan kalkıp büyükşehir belediyesine önerge haline dönüştürebilecek kadar düştüysek demek ki burada yapılan bir iş yok” dedi.

YILDIZ; KOMİSYONDA TARTŞILDI, BURADA TARTIŞMAYA GEREK YOK

Borçlanmayla ilgili yaşanan tartışmaların ardın gündem maddesiyle ilgili yapılan oylamada AK Parti Gurubu ret oyu verdi. Mayıs ayı meclis gündeminde yer alan 2017 kesin hesabıyla ilgili gündem maddesi ise hiç görüşülmeden direk oylamaya sunuldu. İlgili gündem maddesi AK Parti Gurubunun ret oyuna karşı oy çokluğu ile meclisten geçti. AK Parti’li meclis üyeleri 2017 yılı kesin hesabıyla ilgili mecliste ısrarla söz almak istemesine rağmen, meclis başkanı Melih Yıldız; “ Komisyonda görüşülüp tartışıldı. Tekrar burada konuşmaya tartışmaya gerek yok” diyerek meclisi kapattı. Yıldız’ın bu tavrı üzerine AK Parti Meclis Üyeleri, “ Ne demek komisyonda görüşüldü, burada görüşmeye gerek yok? Böyle saçmalık olur mu? Ne yani komisyonda görüşüldü diye burada görüşülmeyecek mi, tartışılmayacak mı?” diyerek tepki gösterdi. Ancak yıldız AK Parti’li meclis üyelerinin bu sözlerini duymazdan gelerek, anneler gününe ilişkin kutlama sözleriyle meclisi sonlandırdı.

HABER/ FATMA SARIBIYIK YILDIRIM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.