Şoförler de dert küpü

Şoförler de dert küpü
Mavi otobüsler ve halk arasında çıkan sıkıntılar birçok kez haber oldu. Kendilerinin de birçok sorunla baş etmek zorunda olduğunu söyleyen otobüs şoförleri, “Kazandığımız para masrafların yanından bile geçmiyor. Bir de üstüne ücretsizler olunca zarar kaçınılmaz oluyor” diyor.

İstanbul 3. bölgede hizmet veren mavi otobüslerde yaşanan problemlerle ilgili şikayetler bitmek bilmiyor. Gazetemizin 10 Şubat tarihli sayısında 'Mavi Alarm' başlığıyla verdiğimiz haberimizde de yaşanan sorunları dile getirmiştik. Bedava kart sahiplerine karşı takınılan tutum, aşırı hız ve doluluk oranı duyulan rahatsızlıkların başında gelirken; İBB Beyaz Masa'ya da bu otobüslerle ilgili şikayet yağdığını ifade etmiştik. Peki otobüs şoförlerinin hiç mi şikayeti yok? Bir de madalyonun öbür yüzündeki şoförlerle konuştuk. Deyim yerindeyse bir dokunduk bin ah eşittik.

Müşteri her zaman haklı değil
Otobüslerde her kesimden vatandaş seyahat ediyor. Bazıları olağan şekilde yolculuk yaparken bir kesim de türlü türlü isteklerle şoförlerin başında. En çok sözü geçen cümlelerin başında 'müsait bir yerde indirir misiniz?' geliyor. Durak olmadan veya yakınında bir nokta bulunmadan şoförlerin çok acil bir durum olmadıkça yolcu alıp indirmesi yasak. Araçlar takip sistemi ile zaten kontrol altında ama bazı yolcular bu konuda hoyrat davranıyor. Şoför de olumsuz bir cevap verince bazen tartışmalar da yaşanıyor. Hakaret ettikleri bile oluyor.

Ödenen ücretler çok az
Öğrencilerden 65 yaş üstü vatandaşlara, basın kartı sahiplerinden daha birçok sınıfta bulunan indirimli ve ücretsiz İstanbulkart tarifesi araç sahiplerinin ve dolayısıyla şoförlerin belini büküyor. Mesafe ve akbille geçiş yapan yolcunun mesafesi ve kart çeşidi üzerinden değerlendirilen ücretler masrafların yanından bile geçmiyor. Bu da zararı kaçınılmaz kılıyor. Yüzlerce ailenin geçimini sağladığı sektörde uygulanan bu ödemeler binlerce bireyi etkiliyor.

Muhattap yok
Son yıllarda elde dilen kazançların azlığından şikayetçi olan otobüs şoförleri yanlarında çalışacak eleman bulamamaktan da şikayetçi. Az ödenen indirimli/bedava kart ücretleri hakkında muhattap bulamadıklarından bulsalar da sonuca ulaştıramadıkları sebebiyle de dertliler. Emek ve bedelle alınan otobüs hatlarını bırakmak istemediklerini de dile getiren şoförler konuların hem kendileri hem de halk için çözüme kavuşturulmasını, kimse ile karşı karşıya gelmek istemediklerini de vurguluyorlar.

Kaçak binmek isteyenler var
Geçtiğimiz haftalarda yayınlanan kaçak yolcu sayısı dudak uçuklatmıştı. Bu durum mavi otobüslerde de mevcut. Öğrencilerden gazi kartlarına sahip olan vatandaşlara kadar bu hakkı başkasına devretmek isteyenler şoförlerin de zararına yol açıyor. Her ne kadar çoğu zaman başarılı olamasalar da yakalanan kişilerin uğrattığı kayıp azımsanacak boyutta değil.

Benzin çok pahalı
Son dönemlerde sürekli zamlarla gündeme gelen ancak son güncelleme ile 16 kuruş indirime gidilen benzin de otobüsçüler için büyük dert. Yolun uzunluğu ve alınan yolcu sayısı oranlandığında harcanan para karşılığını bulmuyor. Birçoğu TÜYAP'ta boşalan araçların Yenibosna'ya kadar gittiğini ele alırsak önemli bir miktarda kayıp da bu alanda yaşanıyor.

Çalışma saatleri sıkıntı
İstanbul trafiğine 05.30'da çıkabilmek için erken saatte kalkıp araçlarını yıkatan şoförler her ne kadar vardiyalı olarak çalışsalar da yüksek mesai saatlerinden dolayı sıkıntılı. Bu durum sadece bedensel değil ruhsal ve beyinsel yorgunluğu da beraberinde getiriyor. Her gün yüzlerce belki de binlerce yolcunun hayatından sorumlu olduklarından dolayı hata yapma oranları da yükseliyor. Evine mutlu gitmenin hesaplarını yapanlar ise hayal kırıklığı yaşıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum