Taner Toraman: Kars'ta birinci parti olacağız

Taner Toraman: Kars'ta birinci parti olacağız
CHP Kars İl Başkanı Taner Toraman, Kars'ın mevcut durumu ve şehrin siyasetine ilişkin Damga'ya konuştu. CHP'nin gelecek seçimde Kars'ta önemli bir başarı yakalayacağını iddia eden Toraman, “AKP'yi sandığa gömüp birinci parti olacağız. Kars'ta elde edeceğimiz bu başarının bir benzerinin Türkiye'de de olacağı inancındayım” dedi

Kars'ta yaşadığını söyleyen CHP İl Başkanı Taner Toraman, “Kars'ta yaşamaktan mutluyum. Bölgemi de çok seviyorum. İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyükşehirlere görev icabı geliyoruz. Düğünler katılmak için Allah kimseye vermesin cenazelere katılmak için ya da toplantılar için gelip gidiyoruz. Fakat genel itibariyle Kars'ta olmak bana mutluluk veriyor. Şehrimiz için çalışmak bana gurur veriyor” diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kars İl Başkanı Taner Toraman, Kars'a ve Kars siyasetine dair Damga'ya önemli açıklamalar yaptı. Kars'ın günümüzde Türkiye'nin tamamında olduğu gibi ekonomik krizden ciddi anlamda etkilenen bir kent olduğunu anlatan Toraman, bu durumun Kars halkının da canını yaktığını söyledi. Toraman, “Türkiye nasılsa bizler de öyleyiz. Kars; İstanbul, İzmir veya Malatya'dan farklı değil. Türkiye'deki ekonomik kriz Kars'ta da derinleşiyor. Kriz İstanbullu olana ne kadar zarar veriyorsa bize daha çok zarar veriyor. Çünkü Kars'ta sanayi yok. Esas geçim kaynağı tarım ve hayvancılığa ait. Geçen yıl kuraklık yaşandı, pandemi süreci yaşandı. Bu süreçte kuraklıktan kaynaklı, pandemiden kaynaklı ciddi sıkıntılar oluştu. Vatandaş 800 bin civarı hayvanının 400 binini kesmek zorunda kaldı. Ürünler yarıya düştü. Hem köylü mağdur oldu hem üretim açısından mandıracılar zarar gördü hem de vatandaş ciddi ücret farklılıklarından etkilendi. Dolayısıyla toplum ciddi sıkıntı yaşadı” dedi.

Tarım bitme noktasına geldi

Kars'ın geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu söyleyen Toraman, “Fakat artık tarım bitme noktasına geldi. Tarımdaki sıkıntı hem Türkiye'nin hem de şehrimizin sorunu. Fakat bu gıda ile ilgili bir sorun olduğu için metropelleri de ilgilendiriyor. Dolayısıyla biz covid sürecinde esnafımızın zorda olduğunu biliyoruz. Özellikle geçen yıl kuraklık sebebiyle oluşan katma değeri vatandaşımızın, üreticimizin elde edemeyişi üreticinin daha fazla fakirleşmesine neden oldu. Gelen zamlarla birlikte de alım gücü azaldı. Dolayısıyla Kars'ın bu süreçten ciddi bir şekilde etkilendiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Kars' yatırım yapılmıyor

Kars'ı son bir buçuk yıldır kayyumun yönettiğini fakat buna rağmen şehre hiçbir yatırım yapılmadığını da anlatan İl Başkanı Toraman, bu anlamda hükümetin ciddi eksiklikleri olduğunu söyledi. Toraman, “Hükümetten istediğimiz hizmeti, yatırımı alamıyoruz. İktidar şunları, bunları yapıyoruz demiş olsa da sağlıkta problemlerimiz var. Henüz iki tane hastanemiz var. 30-40 branşta doktorlarımız yok. Geçmişten beri  Erzurum'a giderdi vatandaşlarımız bu hala devam ediyor. Son dönemlerde şehir hastaneleri vardı bizim şehrimimizde de 500 yataklı bir hastane yapılacaktı ama maalesef parlamentoda bu iptal edilmiş. Milletvekillerimizden de böyle bir duyum aldık. Dolayısıyla yatırım programlarında Kars nasibini almıyor. 1 buçuk yıldır Kars'ı kayyum yönetiyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Kayyum yönetiminde merkez hükümetin yatırım programlarını örgütlemesi gerekirken bunların hiçbirini göremiyoruz. Şehrin güzelleşmesinde, çevre bilinci noktasında ciddi eksikliklerimiz var” diye konuştu.

Şehrin kıymeti bilinmeli

Kars'ın birçok açıdan ciddi zenginlikleri olduğunu vurgulayan Toraman özellikle Doğu Ekspresi'nin şehrin turizmine katkı sunduğunu fakat bununda yetersiz olduğunu beilrtti. Toraman, “ Son birkaç yıldır Devlet Demir  Yolları ile Doğu Ekspres ile Kars önemli bir ölçüde turizm hareketliliği yakaladı. Orayı da covid süreci vurdu. Şimdi 4-5 aydır o demiryolu ağı devam ediyor ama o da yeterli değil. Vatandaş da oraya gelince sosyal hayat bulamıyor, kültür sanat etkinliği yok eğlence yeri yok. Yani gelen pişman olup dönüyor. Fakat Kars insanının sevgisi belki olup bitenleri tolere ediyor. Kars Kafkasya'ya başkentlik yapmış bir kent. Yedi bin yıllık tarihi var. Urartular'dan günümüze kadar çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış. Ani Antik Kenti var. Önemli bir turizm merkezi. Sarıkamış Kayak Tesisleri çok önemli bir tesis. Alp Dağları'ndaki kristal kardan sonra en önemli kar Sarıkamış'ta. Tabii bu da önemli bir zenginlik. Çıldır Gölü'müz var. Kışın donduğunda atlı kızakların yapıldığı, yarışların yapıldığı bir yer. Balığı da lezzetli. Arıcılık da çok önemli. Balımızın kalitesi açısından iklimsel yapı açısından 260 çeşit çiçekten yapılan bir balımız var. Bu çok değerlidir. Bu da vatandaşımızı ekonomik yönden destekliyor. Son 5 yılda kazcılığımız da arttı. Kazcılık son yıllarda arttı. Vatandaş eskiden kendi ihtiyacı için kaz beslerdi şimdi bu değişti. Fakat son yıllarda maliyetlerin artışı birçok şeyin desteklenmesinin önünü kesti. E şimdi maliyet çok olduğu için vatandaş 100 değil 50 kaz beslemeye başladı. Gravyer kaşarı Türkiye'de yalnızca bizde var. 1 yıl içerisinde olgunlaşan bir peynir çeşidi. Ama işte tüm bu zenginliklerin farkına varıp geliştirmek gerekiyor. Maalesef AKP iktidarında bu mümkün olmuyor” diye konuştu.

CHP Kars'ta hep güçlüdür

CHP'in Kars'taki bugünkü durumuna dair de değerlendirmelerde bulunan Toraman, CHP'nin Kars'ta her zaman güçlü bir parti olduğunu söyledi. Toraman, “Eskiden Kars'ta hemen hemen her evde bir CHP'li vardı. Tabii geçmişteki ekonomik şartlar, dünyadaki siyasi gelişmeler daha başkaydı. Yanıbaşımızdaki Sovyetler Birliği'nin varlığı ve onların dağılmasından sonra oluşan yapı ülkemizi olduğu gibi Kars'ı da etkiledi. 1993 yılı itibariyle; o zamanlar Doğru Yol Hükümeti'nin tercihiyle 1 şehir üçe bölündü. Tabii CHP'nin Kars siyasetindeki ağırlığını düşürdü. Bizim güçlü olduğumuz yer kuzey bölgeydi. Çıldır, Göle, Ardahan gibi. Dolayısıyla Iğdır ve Kağızman hattında da merkez sağa destek veren bir seçmen vardı. Böyle bir bölünme olunca 2002'de 1 milletvekilimiz vardı. Onu özel sebeplerden dolayı koruyamadık. Bizim kendi eksikliklerimiz ve yanlışlarımızdan kaynaklanan sebeplerle hatalar oldu. Vatandaşın bizi tercih etmesinde sıkıntı yoktu ama yanlış planlama nedeniyle kaybettiğimiz seçimler oldu. Mesela 2018 seçimlerinde AKP'nin ikinci sıra adayı 170 oyla seçildi. Yani kılpayı kaybettik. Bu ne demek CHP her zaman orada milletvekili çıkarabilir demek” dedi.

2 milletvekili çıkaracağız

Kars'ta CHP'nin gelecek genel seçimde 2 milletvekili çıkaracağını da iddia eden Toraman, “Son günlerde yaşanan sürece bakarsak insanlar nasıl zorda ise Kars'taki yurttaşımızda zorda. Yaratılan zamlar hükümetin politikaları Kars'ı da etkiliyor. Biz de bu süreçte şehrimizin sorunlarının çözümü için olağanüstü bir gayret gösteriyoruz. Örgütlü çalışıyoruz. Sayın Genel Başkanımızın da çok ciddi bir çalışması var, parlamenter sisteme dönüş için üretimci politikalarla, adaletli, yargı bağımsızlığının olduğu bir Türkiye özlemi var. Tabii bu ortam bizi de etkiliyor ve daha çok çalışıyoruz. AKP'nin yönetememesinden kaynaklı sorunlar ve bizim çalışmalarımız gösteriyor ki biz Kars'ta birinci parti durumundayız. Millet İttifakı'nın katkılarıyla Kars'ta 2 milletvekili çıkaracağız. Cumhurbaşkanlığı konusunda da tavrımız çok net. Türkiye'nin demokrasisine katkı sunacak o 6'lı masa ve bu ittifakın cumhuriyetin temel değerlerine olan inancı, demokratik duruşu, parlamenter sisteme dönüş noktasında koyulacak mücadelede bizim güçlü bir seçim politikamız var. Genel başkanımızın emrindeyiz. İnanıyoruz ki seçimleri kazanıp bu cumhurbaşkanlığı sistemini kaldırırız” ifadelerini kullandı.

Örgütümüzün emrindeyiz

Her zaman CHP İl Örgütü için çalıştıklarını da belirten Toraman, “Biz örgütümüzün ve genel başkanımızın emrindeyiz. Siyaset bizim yaşam biçimimiz. Toplumun geleceğine dokunma, aydınlık yarınlar sunmak gibi bir özlemimiz var. Dolayısıyla hepimizin önünde birlikte üretebilme, yönetebilme, bölgede daralan değil zenginleşen bir ülke hayalimiz var. Dolayısıyla bu uğurda koltuklar çok önemli değil. Biz seçim sürecinde örgütümüzün de önümüze koyduğu takvim ve tercihle siyaset yapıyoruz. Şu an örgtümüz için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.


Kars'ın güçlü bir iradesi var

Kars'ı her zaman Karslıların yönetmesi gerektiğinin de altını çizen Toraman, Kars'ın güçlü bir iradesi olduğunu belirtti. Toraman, “Biz ayazı bilen hisseden insanlarla beraber olmak zorundayız. Sokağa çıktığında vatandaşın hatrını soracak bir iradeye ihtiyaç var. Bu işi yapabilecek onlarca gencimiz var siyasetçimiz var. Bizim ithal insanlara ihtiyacımız var. Karslıların Türkiye'yi yöneten bir iradesi var. Ciddi kadrolarımız ve gücümüz var. Dolayısıyla Kars Türkiye'nin önemli bir kentidir. Kafkaf halklarına başkentlik yapmış bir kenttir. Dolayısıyla oradan gelen bir kültür birikimi var. Birlikte yaşama kültürüne sahip, Türkiye kimliği konusunda hiçbir çelişkesi olmayan aydın bir kenttir. Dolayısıyla Kars'ın her insanı Kars'ın temsili için çalışabilir” dedi.

Tencere boş olunca insan mutsuz oluyor

Gelecek seçimler için iddialı açıklamalarını sürdüren Toraman, CHP'nin hem Kars'ta hem de Türkiye'de birinci parti olacağını söyledi. Toraman, “Biz önümüzdeki süreçte devam eden 6'lı masanın Türkiye'nin geleceğine katkı vereceğine inanıyoruz. Bu inançla da yolumuza devam ediyoruz. Ben bir olumsuzluğun olacağını düşünmüyorum. Önümüzdeki seçimlerde Kars'ta AKP'yi sandığa gömüp birinci parti olacağız. Türkiye'de de durum farklı olmayacak.  Tencere boş olunca, insanlar aç kalınca, herkesin kalbinde bir sızı oluyor, insanlar mutsuz oluyor. Bu mutsuzluk bütün Türkiye'yi sarmış durumda. Ama hem ülkemizde hem Kars'ta bu mutsuzluğa son vereceğiz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.