Türkçesi eli açık Arapçası kardeş

Türkçesi eli açık Arapçası kardeş
Ahilik Haftası nedeniyle Beylikdüzü Esnaf ve Sanatkarlar Derneği'nin düzenlediği kahvaltılı toplantıya katılan Beylikdüzü Belediye Başkanvekili Serdal Mumcu, ahiliğin önemine değindi. Mumcu, “Ahilik Türkçe'de eli açık, Arapça'da ise kardeş demek. Bu güzel anlayışa her zaman sahip çıkıp yaşatmalıyız” dedi

Beylikdüzü Esnaf ve Sanatklar Derneği Başkanı Cengiz Ataseven'in ve dernek yönetiminin ev sahipliğinde gerçekleşen kahvaltılı toplantı, Beylikdüzü Belediye Anıtı önünde gerçekleştirildi. Toplantıya İlçe Kaymakamı Mustafa Altınpınar, Beylikdüzü Belediye Başkanvekili Serdal Mumcu ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Ahilik Haftası'nın önemine değinen bir konuşma yapan Dernek Başkanı Ataseven, ahiliği her zaman yaşatacaklarını belirterek; “Ahilik Haftası'nın vesile olduğu kahvaltılı toplantıya katıldığınız için teşekkür ediyorum. Ahilik toplumda yaşayan herkesi birbirine yaklaştıran dayanışmayı sağlayan bir olgudur. Bir toplumda fertleri birleştiren müşterek kıymetler kayıp edildiğinde birliğin bozulacağı, ahlaki ve sistem dışı ticaretin aileyi parçalayacağı gerçeğini keşfederek bunu önleyen Ahi Evran'a çok şey borçluyuz. Ahi Evran; din, dil, köken farkı gözetmeden bir çalışma ortamı hazırladılar. Toplumu bir arada tutan ticareti önemli hale getiren bu gerçekleri göz önünde tutarsak ahiliğin önemi anlaşılacaktır” dedi.



Akıl saygı ve ahlak
Ahiliğin üç temel ana unsuru olduğuna da dikkat çeken Ataseven konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı; “Ahi Evran, “Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir. Akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir” sözüyle hak, sabır ve ahlakın bu teşkilatlanmanın özünü oluşturduğunu anlatmıştır. Sanatı bir üstattan öğrenmek, saygı ve sevgiyi eksik etmemek ahiliğin önemli kuralları içindir. Ahi kardeş demektir, helal lokma demektir. Servet emek demektir. Bu değerleri bugün de hatırlamak kendimize rehber edinmek en büyük aydınlatıcı unsudur. Bu kültüre sahip çıkmalı övünmeliyiz.”



Anadolu'daki ilk STK
Ahilerin aslında Anadolu'daki ilk sivil toplum örgütü olduğunu kaydeden Beylikdüzü Belediye Başkanvekili Mumcu ise “Ahiliği tabii sadece esnaf örgütlenmesinden ziyade tarihsel geçmişiyle ilgili de birkaç kelime ifade etmek istiyorum. Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya geçerken yani göçer hayattan yerleşik hayata geçerken kabul etmiş olduklarını İslam dinini daha iyi öğrenmeleri adına aslında bu toprakların sahip olduğu ilk sivil toplum örgütlenmesi olan Ahilik oluşturulmuş. Bu sebeple Ahilik ciddi bir önem arz ediyor. Ahilik sadece esnafları bir arada tutmuyor aynı zamanda toplumun sahip olduğu ahlaki öğretileri yaymayı hedefliyor. Bu manada ahilik yüzyıllarca hatta bugüne kadar ciddi görevler üstlenmiştir. Türkçe'de eli açık, Arapça'da ise kardeşlik anlamına gelir. Bugün bu geleneği nispeten yaşatmak arzusuyla yola çıkmış olan siz değerli arkadaşlarımızı da tebrik ediyorum” dedi.

Ekonomi ahlak ilişkisi önemli
Ekonomi ve ahlak arasında ince bir bağ olduğunu ifade eden İlçe Kaymakamı Altınpınar da şöyle konuştu; “Dayanışmamızı birliğimizi borçlu olduğumuz önemli bir kavram ahilik. Ahilik derken her zaman dayanışmadan bahsetmek gerek. Şu an tabii kapitalist bir düzen içindeyiz, modern hayat karı önceliyor ve bu uğurda birçok değerimizi geri plana yiten bir anlayışı getiriyor. Para toplumsal ilişkileri, bireysel ilişkileri baskı altına alan bir meta haline geldi. Tabii ekonomiyle toplum arasında çok sıkı bağlar var. Eğer ekonomik faaliyetler yürütülürken bir takım ahlak kuralları gözetilmezse toplumsal ilişkiler zarar görür. Bu nedenle ahlaki normaları önesemek ve bu noktada ahiliği anlamak gerekiyor.”

BARIŞ KIŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.