Vira İstanbul saldırıya uğradı

Vira İstanbul saldırıya uğradı
Beylikdüzü Belediyesi'nin Nisan ayı meclis toplantısına denetim ve faaliyet raporlarına ilişkin yapılan tartışmalar damgasını vurdu. AK Partili Ali Gürsel Ovalı, denetim raporunda yer alan sermaye gelirlerine dair, “Bu konuda tam 122 milyon lira sermaye geliri tahsil edilmemiş. Nereden tahsil edilememiş? Vira İstanbul’dan. Neden derseniz biz de bilmiyoruz” eleştirisinde bulundu. Ovalı’nın bu açıklamalarına yanıt ise Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan geldi. Vira İstanbul Projesi'nin belirli odaklar tarafı

Nisan ayının ilk meclis toplantısını gerçekleştiren Beylikdüzü Belediyesi'nde, denetim ve faaliyet raporları gündeme geldi. İmamoğlu'nun başkanlığında yapılan oturumda parti meclis gruplarından sözlü ya da yazılı herhangi bir önerge olmaması üzerine gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. İlk maddede gizli oylama ile belirlenen seçimde Müslüm Akülker, Figen Karahan, Nejla Kotil Saruhan Encümen üyesi oldular. Ardından 2. Gündem maddesi sonucu açık oylama ile meclis komisyonlarına üye seçimleri yapıldı. 3, 4, 5, 6, 7. madde oy birliği ve 9. maddeler oy çokluğu ile kabul edildi.
 

İçim yanıyor


Meclisteki en yoğun tartışma ise denetim raporunun okunması sonrası yaşandı. CHP'li Aziz Gökdeniz'in okuduğu raporun ardından söz alarak kürsüye gelen AK Partili Ali Gürsel Ovalı, Beylikdüzü Belediyesi'ne yönelik ciddi eleştirilerde bulundu. Denetim raporundaki mali bilançonun ciddi bir yönetim eksikliğine işaret olduğunu anlatan Ovalı, “Ben bu manzarayı gördükçe içim yanıyor. Mülkiyet gelirlerimiz planlanan şekilde tahsil edilmesi gereken, 2016'dan devredilenlerle beraber 117 milyon lira tahsil edilmesi gereken para var. Peki  biz bunun ne kadarını tahsil ettik? 65 milyon tahsil edilememiş. Niye tahsis edilemedi niye takipli alacaklı şeklinde dönüştürülmedi niye icraya verilmediler cevap yok. Kira gelirlerine geçelim. Bir mülkü kiraya vermişsin karşılığını alacaksın ne kadar kira öngörüyoruz yaklaşık olarak 19 milyon lira öngörülmüş. Peki ne kadarını tahsil edemedik? 11 milyon lira kira alacağımız var. Yani kiraya vermişiz ama parasını alamıyoruz. Beylikdüzü'nün hakkını vermiyor. Kim bunlar, niçin kira vermiyor, niçin tahsil edilmiyor?” diye sordu.

Bu iş bilmemek değil mi?


Eleştirilerine sıralayan Ovalı, gerçekleşmeyen tahsilatların Beylikdüzü Belediyesi'nin gelir gider durumu için ciddi bir sıkıntı olduğunu belirterek şöyle konuştu; “Para cezaları var bir de. Usulsuzluk yapmış haksızlık yapmış herhangi bir nedenle bürokrat gidiyor para cezası kesiyor. 20 milyon lira para cezası kesmişiz. Ne kadarını tahsil etmişiz. Yüzde 16. Gerisi nerede? Niye tahsil etmiyoruz? Sonra noluyor gidiyoruz faizle bankadan borç alıp borçlanıyor bir de faiz ödüyoruz. Ya bu belediyeyi zarara uğratmak değil mi? Bu işi bilmemek değil mi? Neyse siz söyleyin ben söyleyecek kelime bulamıyorum.”

Vira icraya verildi mi?


Konuşmasının devamında sermaye gelirlerindeki sıkıntılara da değinen Ovalı, bu noktada mahkeme kararıyla durdurulan Vira İstanbul Projesi'ni anımsattı. Söz konusu projeden gelmesi gereken kaynağın bir türlü gelmediğinin altını çizen Ovalı, “Sermaye gelirleri var bir de. 177 milyon sermaye geliri öngörülmüş ne kadarı tahsil edilmiş yüzde 39'u. Gerisi bekliyor. Beklesin tabii nasıl olsa biz faizle bankadan borç alırız beklesin. Ne kadarını tahsil edememişiz 122 milyon. Yani 122 milyon sermaye alacağımız var. Diyeceksiniz ki bu ne? Valla ben bilmiyorum ama tahmin ediyorum. Neresi olacak Vira. Yoksa böyle yüksek kalem tutacak ne var? Vira projesi süresi, sözleşmesi her şeyi doldu paranın tahsil edilmesi lazım edilmiyor icraya verildi mi bilemiyoruz? Hiçbir şey bilinmiyor. Bunların hepsi yönetimsel boşluklar” dedi.

Neden olanları biliyorum


Denetim raporuna ilişkin yapılan tartışmaların ardından konuşan Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise Vira İstanbul Projesi'yle ilgili yapılan eleştirilere yanıt verdi. Vira İstanbul'un birileri tarafından önünün kesildiğini anlatan İmamoğlu, “Vira İstanbul'un uğradığı hukuki saldırı malumdur. Bunun mesulleri kimdir nasıl olmuştur araştıracağız. Zaten mahkemeler lehimize karar vermiştir. Vira İstanbul'daki hukuki süreç ne yazık ki dokuz on ayımızı bitiridi. Buna neden olanları çok iyi biliyorum ama söylemeye gerek yok. Günü geldiğinde kamu ile paylaşacağız. Ama bilin ki ben de bir hem iş adamı hem ekonomist geçmişimle şunu ifade edeyim; yatırım yapmadan bu şehir yaşamaz” dedi.

4 senede büyük değişim
Meclisin ana gündemini ise Beylikdüzü Belediyesi 2017 Yılı Faaliyet Raporu oluşturdu. İmamoğlu, yaptığı sunumda 4 yıldır hizmet kalitelerini arttırmaya çalıştıklarını, ilçeyi 2030’a taşımaya hazırlandıklarını ifade etti. Beylikdüzü’nün önümüzdeki yıllara dönük umutla bakabilmesi adına çok çalıştıklarını, bu yolda 4 yılda ilçede büyük bir değişim yaşandığını belirten İmamoğlu, “Özellikle kibirden arınmış bir yönetim olmayı, alçak gönüllü olmayı, vatandaş ile eşit mesafede iletişim kurabilen bir yönetim anlayışını çok önemli buluyor ve uygulu-
yoruz. Vicdan ve adaleti önemsiyoruz” dedi.

En iyisi olmak istiyoruz


Sunumunda, İnsanı Kalkınma Vakfı’nın yayınladığı son rapora göre yeni bir ilçe olan Beylikdüzü’nün Türkiye’nin en büyük nüfuslu 30 ilçesi arasında 24. Sırada olduğuna dikkat çeken Başkan İmamoğlu, “Hedefimiz Türkiye’nin en iyisi olmak. Özellikle öz kaynakları geliştirmek, ortak aklı kullanmak ve kardeşlik ruhu ile kenti yönetmek anlamında her anı güzel yaşamayı, paylaşmayı ve yardımlaşmayı önemsedik. Ülkenin bu anlamda en iyi temsilcisi olmayı hedefliyoruz. Yaptığımız iş ve işlemler de bu yöndedir. Koltuk sahibi değiliz. Emanete sadakat duygusu ile hareket ediyoruz” şeklinde konuştu.

Yaşam Vadisi’ni önemsiyoruz


Beylikdüzü’nün yeşil alanlarını büyütmek adına Yaşam Vadisi’ni çok önemsediklerini vurgulayan Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Büyükşehirler nezdinde bu büyüklükte bir park yapılması Türkiye’de kolay kolay alınacak bir karar değildir. En güvenli parklardan birisi olduğu araştırmalarla mevcut. Gelecekte Türkiye’nin en güzel parkı olacak. Doya doya yaşayacaksınız. Bu park İstanbulluların parkıdır.” dedi. 
İmamoğlu, yeşil alanın kent hayatının en değerli unsuru olduğunu ekleyerek Beylikdüzü’nün 2030 vizyonunda kişi başı aktif yeşil alanını 20 metrekare olarak hedeflediklerini kaydetti. Sağlıktan sosyal hizmete kadar birçok konuda yapılan hizmetlere değinerek konuşmasını noktalayan İmamoğlu, “Beylikdüzü her anlamda değer kazandı. Bu başarı Beylikdüzü’nün başarısıdır. Bu başarı için tüm meclis üyelerimize, çalışma arkadaşlarıma ve Beylikdüzü halkına teşekkür ediyorum” dedi.

Mülayim Demirtaş

En az borçlu belediye biziz


AK Partili Ovalı'nın eleştirilerine ilk yanıtı ise CHP'li Mülayim Demirtaş verdi. Demirtaş, Ovalı'nın bahsettiği gibi ciddi manada bir borç olmadığını belirterek, Beylikdüzü Belediyesi'nin en az borçlu olan belediyelerden bir tanesi olduğuna değindi. Demirtaş, “Borcumuz bütçenin yarısından az. Ama Türkiye'de 2001'in çok çok üzerinde bir krizle karşı karşıyayız. Tahsilat yapamamak ayıp değil. Her ay onlarca işletme ruhsatı iptal ediliyor keyfi olarak insan dükkanını kapatmaz. Doğrudur alacaklı olduğumuz bu esnaflarımıza baskı yapıp tahsilatı alamadık ama bu işin insani tarafı var. Bu da gözardı edilemez arkadaşlarımız insani değerlerin dışına çıkmadan alacakları almak için gayret içinde önümüzdeki ay bu makas azalacaktır” diye konuştu.

aziz gökdeniz

Vira İstanbul’dan 100 milyon
Belediyenin gelir gider durumuyla ilgili konuşan CHP'li Aziz Gökdeniz de, Vira İstanbul'dan gelecek paranın tam 100 milyon lira olduğunu açıkladı. Gökdeniz, “Belediyemizin iki büyük borcu var biri müteahhitlere 92 milyon ikincisi kısa vadeli banka kredileri 21 milyon, uzun vadeli banka kredim 27 milyon toplam borcum 141 milyon. Peki bunun karşılığında neyim var ben bunu borçlanarak ödemeyeceğim. Bunun yüz milyonu Vira'dan gelecek. Tamam ne zaman gelecek ama gelecek bu bizim alacağımız. Yani bizim alacağımız garanti. Denildiği gibi öyle borca batmış, borç içinde yüzen bir belediye yok orada. Ülkenin ekonomik şartları ortada. Devlet bile kendi alacağını alamıyor” ifadelerini kullandı.

Yeni komisyon üyeleri belli oldu
Encümen Üyeleri: 
CHP: Müslüm Akülker, Figen Karahan, Nejla Kotil Saruhan
İmar Komisyonu Üyeleri:
AK Parti: Ebru Habip, Yavuz
Demirci - CHP: Erkan Erdoğan, Gülizar Bektaş, İlyas Yılmaz
Plan Bütçe Komisyonu Üyeleri: AK Parti: Ömer Meşe, Nihat Kılıç - CHP: Aziz Gökdeniz, Ebru Çevik, Serdar Çakmak
Tarife Komisyonu Üyeleri: AK Parti: Gürkan İzzet Paksoy, Ömer Meşe - CHP: Durmuş Şahin, Ebru Çevik, Deniz Çakıroğlu
Hukuk Komisyonu Üyeleri: AK Parti: Mücahit Birinci, Ali Gürsel Ovalı -  CHP: Doğan Subaşı, Haluk Karataş, Deniz Çakıroğlu
Gençlik ve Spor Komisyonu Üyeleri: AK Parti: Serkan Küçük, Aytaç Aydın -  CHP: Serdar Çakmak, Ebru Çevik, Erkan Erdoğan
Çevre ve Sağlık Komisyonu Üyeleri: AK Parti: Gürkan İzzet Paksoy, Eyüp Demirhan - 
CHP: Ahmet Bağbekleyen, Müslüm Akülker, Nejla Kotil Saruhan
Kültür ve Turizm Komisyonu Üyeleri: AK Parti: Aytaç Aydın, Mücahit Birinci -  CHP: Gülizar Bektaş, Ebru Çevik, Deniz Çakıroğlu
Harita Komisyonu Üyeleri: AK Parti: Nihat Kılıç, Rukiye Doğruyol -  CHP: Serdar Çakmak, Haluk Karataş, Gülizar Bektaş
Trafik Komisyonu Üyeleri: AK Parti: Ali Gürsel Ovalı, Ebru Habip - CHP: Durmuş Şahin, Deniz Çakıroğlu, Serdar Çakmak
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Üyeleri: AK Parti: Rukiye Doğruyol, Nihat Kılıç
CHP: Figen Karahan, Deniz Çakıroğlu, Durmuş Şahin

ekrem imamoğlu

Yeni komisyonlar hayırlı olsun


Yeniden belirlenen komisyon üyelerinin ardından konuşan Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Komisyona seçilen bütün arkadaşlarımıza yeni görevlerinde şimdiden başarılar diliyorum. Hayırlı uğurlu olsun diyorum” diye konuştu. Öte yandan komisyonların belirlenmesinde açık oy kullanılmasında uzlaşan AK Partili ve CHP'li meclis üyeleri böylece zamandan da kazanmayı başardı. Komisyonların üstleneceği rolün Beylikdüzü için büyük önem taşıdığını aktaran partililer, “Bu bağlamda ilçemize en iyi katkıyı vermek, gerçekçi çözümler üretmek ve olumlu yaklaşımlar sergilemek adına hepimize ciddi derecede yüksek görevler düşüyor. Bu bağlamda elimizden geleni yapacağımızı belirtmek isteriz” şeklinde konuştu. Komisyonların belirlenmesi esnasında yaşanan karşılıklı hoşgörü ortamı ve espriler ise dikkat çeken ayrıntılar arasında yer aldı. Anıl Boduç

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.