Yeter artık!

Yeter artık!
Avcılar Belediye Meclisi'nde CHP'li Leyla Poyraz ve AK Partililer arasındaki İBB tartışması dikkat çekti. İBB'nin Yeşilkent Mahallesi için 2013'te aldığı kararı hala uygulamadığını iddia eden Poyraz'a, muhalefet sıralarından itirazlar yükseldi. AK Partililer, “Yeter artık yahu. Sanki Avcılar'da bir şey yapıyormuşsunuz da AK Parti engelliyormuş gibi konuşmayın” dedi

Avcılar Belediye Meclisi'nin Aralık ayı toplantısı uzun süre gündemden düşmeyecek cinsten. Tansiyonun bir inip bir çıktığı toplantıda neler yaşanmadı ki. Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak'ın katılmadığı ve CHP'li Mahir Doğan'ın başkanlığını yaptığı toplantı saat 10:00'da başlaması gerekirken tam bir buçuk saat geç başladı. AK Partili meclis üyeleri saat 10:30'da salona gelirken, CHP'lilerin saat 11:10'da gelmesi henüz meclis başlamadan ortamın gerilmesine sebep oldu.

yaşar karaarslan

Dersinizi çalışmıyorsunuz
AK Partililer, “Bizler buradayız ama onlar yoklar. Böyle bir şey olur mu? Madem gecikeceksiniz o zaman meclis saatini de 11'e alalım” dedi. Konuyla ilgili söz alarak konuşan AK Parti Meclis üyesi Yaşar Karaarslan, “Bize bildirilen meclis saati 10. Fakat meclis kaçta başladı? 11'i 10 geçe. Biz zaten bu belediyenin işini doğru düzgün yapmadığını söylüyorduk. Şimdi de derslerine çalışmadıkları iyice belli oldu. Hem zamanımızı çaldılar hem buraya gelip meclisi takip etmek isteyen halkımıza bir saygısızlık yaptılar. Bu da yetmedi. Hiç özür bile dilemeden apar topar gelip 11'den sonra meclisi başlattılar. Bu konuda duyarlılık gösterilmesi gerekiliyor. Zira bu burada ilk kez olmuyor” ifadelerini kullandı.

Avcılar halkı burayı terk etti
Mecliste konuşan CHP'li Mahir Budak ise İstanbul'u bekleyen deprem tehlikesini hatırlatarak, belediyenin kentsel dönüşümü ele alan imar planını anlattı. Budak, Avcılar'ın 1999 yılında meydana gelen depremde büyük hasarlar aldığını anımsatan Budak, “Depremler bildiğiniz gibi öldürmüyor. İnsanları binalar öldürüyor. Bizim burada sunduğumuz yeni plan teklifimiz hem daha güçlü binaların inşasını sağlayacak hem de halkımızın yeni sosyal alanlara sahip olmasına imkan verecektir. Deprem sonrası bildiğiniz gibi Avcılar halkı istemeden de olsa burayı terk etti. Şimdi biz Avcılar'ı gerçek sahiplerine tekrar kazandırmalıyız. Güvenilir binalarla beraber yeniden yaşanabilir bir Avcılar inşa etmeliyiz. Bunun içinde ilçemizdeki kentsel dönüşüm çalışmalarının hız kazanması gerekir” dedi.

AK Parti'ye sitem
Avcılar'da şimdiye kadar gelen imar planlarının halka bir çare olmadığını da vurgulayan Budak, yaklaşan depreme hazırlık yapılabilmesi için kendilerinin oluşturduğu planın kabul edilmesi gerektiğini belirtti. Budak, “Deprem sonrası keşke dememek için iyi ki bir plan yapmışız demek için bu teklifi kabul etmemiz gerekiyor. Aksi takdirde yaşanacak kayıplarda vicdanımızdan kaçamayız. Ama siz naptınız oy birliğiyle bunu kabul etmek varken oy çokluğuyla geçmesine neden oldunuz” diye konuştu.

Avcılar'da çözüm yok
Budak'ın ardından konuşan AK Parti Meclis üyesi Sebahattin Olcay ise deprem konusunda meclis çatışı altında en çok hassasiyet gösteren grubun AK Parti grubu olduğunu savundu. Olcay, “Avcılar'da maalesef hiçbir şeye çözüm getirilemiyor. Okul sorunu var, altyapı sorunu var, park sorunu var daha birçok sorun var ama hiçbirini çözmek adına üretilen bir şey yok. Bu gerçekleri herkesin görmesi gerekiyor. Ayrıca biz olacaksa yerinde dönüşüm olsun diyoruz. Ama böyle olmaz. O nedenle bu teklife katılmadık ve oy birliğiyle değil oy çokluğuyla geçti” dedi.

leyla poyraz

Vebalini nasıl ödeyeceksiniz
AK Partililerin dönüşüm teklifine destek vermemesini eleştiren CHP'li Leyla Poyraz'da “Bu vebalin altında nasıl kalacaksınız?” diye sordu. Poyraz, “Biz bugüne çok uğraştık. Bu plan değişikliği Avcılar'da oybirliğiyle kabul görsün istedik ama destek vermediniz. Bakın Avcılar bir deprem bölgesi. Yaptığımız plan sadece bir teklif değil aynı zamanda insan hayatına etki edecek derecede önemli bir şey. Şimdi bu plana buna rağmen hayır diyenler umarım durumun ciddiyetini anlayabilir” şeklinde konuştu. CHP'nin sunduğu kentsel dönüşüm planıyla ilgili en çok eleştiri alan noktasının parsel ve ada ayrımı olduğunu da anımsatan Poyraz, “Bu plan bazında parsel bazı olmasın ada bazı olsun biz de isteriz. Ama ada bazında olması bu planın gerçekçiliğini ortadan kaldıracak bir durum olurdu. O nedenle isteyen ada bazında isteyen parsel bazında bina yapsın dedik. Ama AK Partili arkadaşlar ada bazında olması için diretti” açıklamasında bulundu.

Vicdan azabı çekiyorum
Avcılar'da 4 yıldır İmar Komisyonu Başkanlığı, yaptığını anlatan Poyraz, “İnanın halkı düşünüyorum. Zira çok büyük risklerle karşı karşıyayız. Siyasi kararlar bizi bağlamaz. Seçimle gelmek de siyasi bir hak. Kimi iktidar kimi muhalefet oluyor ama önemli olan seçim bittikten sonra herkese eşit mesafede olabilmektir. Ben komisyon başkanlığım süresince vicdan azabı çekiyorum. Nasıl bir şeyler üretebiliriz? Elimiz kolumuz bağlı” itiraflarında bulundu.

Halkı kandırmayı bırakın
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, Avcılar'da verilen sözleri tutmadığını da anımsatan Poyraz'ın bu söylemleri de meclisteki tansiyonu iyice yükseltti. Poyraz, 2013 yılında İBB'nin Yeşilkent Mahallesi ile ilgili aldığı meclis kararını hatırlatarak, “Yıl 2017 oldu hal bir şey yok. Tahtakale ve Firuzköy Mahallesi'ne de her seçim dönemi bir sopa gösteriyorlar. Artık bu konuda halkın sorunlarına duyarlı olmanız gerekir” deyince; AK Parti sıralarından itirazlar yükseldi. AK Partili isimler, “Madem bu karar çok önemliydi peki karar alındığında neden İBB'ye itiraz ettiniz? Sanki bir şey yapacaksınız da AK Parti engelliyor. Yeter artık halkı kandırmayın, yalan söylemeyin” dedi.

Avcılar’a yakışmıyor
İBB tartışmasıyla birlikte başlayan gerginlik bir türlü bitmeyince Meclis Başkanvekili Mahir Doğan çareyi toplantıya yarım saat ara vermekte buldu. Hem CHP hem de AK Parti grubuna seslenen Doğan, her iki grubu da daha sakin olmaya davet ederken, “Arkadaşlar biz burada birbirimize karşı böyle ağır ithamlar kullanırsak dışarıda insanlar neler yapar? 500 bin nüfusu olan bir ilçeyi temsil ediyoruz burada vatandaşlarımız adına bulunuyoruz. Lütfen birbirimize karşı bu kadar sert ifadeler kullanamayalım” uyarısında bulundu. 

Vatandaş rahatsız oldu
Aranın ardından tekrar başlayan mecliste ilk bir saatin aksine ortalık deyim yerindeyse süt liman bir hal aldı. Ses tonlarının düştüğü ve sakinliğin hakim olduğu toplantı gündemdeki maddelerin oy çokluğuyla kabul edilmesiyle beraber son buldu. Toplantı sonrası meclisi izlemeye gelen vatandaşlar, “Bu tarz görüntüler ilçemize yakışmıyor. Mecliste her zaman sakinlik ve karşılıklı olgun içinde tartışmaların olması gerekir” yorumlarında bulundu. YAKUP TEZCAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.