Yoğurtlu Montrö nasıl feshedilir?

Büyük ihtimalle feshedilen İstanbul Sözleşmesi'nin gazına gelinmişti. Yoksa Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, egemenliğinin bir göstergesi olan Montrö Antlaşmasının “yeterli miktarda yoğurdu, Marmara Denizi'ne dökerek ayran yapmanın yani feshedilebileceğinin mümkün olduğunu düşünmek, boğazları Sevr’de olduğu gibi deniz mahsüllü cacığa çevirmeye yarar.


Nedense “Cumhurbaşkanı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden çekildim, Montrö'yü tanımıyorum, feshettim' diyebilir mi?” sorunun iyi niyetli gazeteciye ait olduğunu düşünmüyorum. Ki öyle olsaydı verilen ilk cevap “Yapabilir. Mümkün muhtemel arasında fark var. Yeterli miktar yoğurt bulursanız, Marmara Denizi'ni de karıştırırsanız, ayran yapmak mümkündür” değil “Lozan ve Montrö gibi anlaşmalardan çıkmanın söz konusu dahi olamayacağına vurgu yapmak olurdu.


Bu arada; Saray’a yakın isimlerin biran önce olaya tepki gösteren 104 Amirali seviyesizce eleştirmekten vazgeçmesi gerekir. Çünkü konu sadece 104 amirali değil milyonlarca insanı ilgilendiren hassas bir konuydu. Ve kaldı ki ekonomik kriz ve Covit 19 virüsü ile hayatta kalma mücadelesi veren toplumu germenin bir anlamı yoktu.


Unutmadan; Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 104 amiral hakkında başlattığı soruşturma ivediliğine ve heyecanına hayran kaldığımı belirtmek isterim.


Sen kalk Montrö ve Lozan’ı eşeleyenlere, HDP’lilerle Dolmabahçe'de mutabakat yapanları, PKK ile Oslo'da masaya oturanları, bebek katilinin Diyarbakır da mektubunu okutulmasını, meslektaşlarını Habur’a PKK’nın ayağına kadar gönderenleri, cemaate ne istediyseler verdik diyenleri, çocuklarını cemaatin okullarında okutanları, fetöyle boy boy resim çektirenleri, cemaatin 15 Temmuz darbesinin müsebbiplerini görme, ama konu Sevr ile teslim edilen boğazların Montrö ile Türkiye’nin kontrolü altına girmesinden rahatsız olanlara bildiri yayınlayan 104 amirali gör.


Oysa ki dün ne istediyseler verilenlerdi 15 Temmuz darbesini yapan. Ve bu darbeyi önleyen Türk Silahlı Kuvvetlerimi'zin şerefli ve onurlu askerlerini dün kahraman ilan edenlerin, bugün montrö ve lozan karşıtı Sevr seviciler tarafından darbe çığırtkanlığı yapıyor olmaları bana geçmişi, yani; sahte tape ve uydurma belgelerle hükümete darbe yapacağı iddiasıyla ergenekon ve balyoz davaları kapsamında tutuklanan ve daha dava sonuçlanmadan terörist ilan edilen onurlu türk askerini toplum nezdinde pasifize edilişini hatırlatmıştı.


Kimin ne düşündüğünü bilmem ama ben 104 Emekli Amiralin Montrö çıkışının yerinde bir karar olduğunu dişünüyorum. Çünkü İstanbul Hükümeti’nce 10 Ağustos 1920’de imzalanan Sevr ile verilen seneti geri almanın bedelini, Ulusal Kurtuluş Savaşı mücadelesinde 250 bin vatan evladımızı, “askerimizi, daha ağzında annesinden emdiği süt kokan çocuklarımızı ve kadınlarımızı” feda eden bir ülke olarak, Montrö ve Lozan antlaşmalarına “Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Tapu Senedi” olarak bakıyor olmamız gayet normaldi.


Montrö, Türkiye Cumhuriyeti egemenliğinin bir göstergesiydi ve Sevr ile; Fransa, İngiltere ve İtalya’ya verilen boğazların Montrö ile geri almış olmamızdan Fransa, İngiltere ve Italya’nın değilde bizden olduğunu düşündüklerimizin Montrö ve Lozandan rahatsızlık duyuyor olması biraz garip gibiydi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hakan Sönmez Arşivi

40+1!

25 Kasım 2023 Cumartesi 00:01