Yüzyıla sığmayan lider: Mustafa Kemal Atatürk

Dünya, Atatürk'ü yeniden keşfediyor.

Almanya’da 52 yıldır çıkan Alman Damals isimli tarih dergisi, Ekim 2020 sayısının yarısını Atatürk’e ayırdı. Uluslararası History Life dergisinden sonra, "Çağdaş Türkiye’nin kurucusu" başlığı ile kapak yapılan Atatürk’e özel hazırlanan dergide 30’dan fazla sayfaya yer verildi. Derginin Yayın Yönetmeni Atatürk için muhteşem bir tanımlama yaparak "Nefes kesici hızla ülkeyi değiştiren bir devrimci" olarak tanımladı. Giriş yazısı hariç beş bölümden oluşan her bir bölümünü Almanya’daki ünlü Türkolog ve tarihçilerin yazdığı ‘’Atatürk Özel Sayısı"nda ayrıca yüzyıl önceden yüzyıl sonrasını gören bakış açısıyla bugünün değerlendirilmesi de yapıldı.  

Derginin kapağında Atatürk'ün kalpaklı bir fotoğrafı ve, “Atatürk, modern Türkiye'nin kurucusu” başlığı yer alıyor. Yayın Yönetmeni Stefan Bergmann, “Ata'nın temposu” başlıklı yazısında, yıkılan ve dağılan Osmanlı İmparatorluğu'ndan modern Türkiye'yi doğuran Mustafa Kemal Atatürk'ün mücadelesini kaleme almış.

atatürk

Bergmann, ‘Atatürk, hızla ülkesine reform getirdi. Din ve devlet işlerini ayırdı, hukukta, giyim- kuşamda ve ekonomide batı standartlarını getirdi. Latin alfabesini kabul etti” dedi.

Derginin 14.sayfasında, ‘Birisi tümü için… Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması monarşinin yıkılması demektir. Artık bir sultan yok. Atatürk artık ülkenin cumhurbaşkanı oldu.’ yazıyor. Derginin 16. sayfasında ‘’Mustafa Kemal ve Boğaz’ın hasta adamı” başlığı ile, Osmanlı'nın son yüzyılını, Mustafa Kemal'in doğumunu ve batının Osmanlı'yı nasıl paylaştığını anlatıyor. Derginin tamamı muhteşem bir Atatürk arşivi.

Bergmann makalesinde; Batı, Osmanlı'ya yenilgisinden sonra Sevr anlaşmasını dayatmıştı. Mustafa Kemal, “yüreğini ortaya koyup” Yunan işgal ordusunun karşısına çıktı ve orduları yenip 1923'te Lozan anlaşmasını imzaladı ve bugünkü Türkiye'nin sınırlarını garanti altına aldı. Ülkeyi boydan boya yeniden yapılandırma, toplumu yeniden ayağa kaldırma onun en büyük amacı oldu. Biz onunla birlikte yol alanları ve karşıtlarını da yazdık. Son olarak da, Atatürk'ten bugün ne kaldığını irdeledik” ifadesini kullandı.

Ölümünden 82 yıl sonra bir Alman dergisine kapak olup haber olmayı başaran dünyanın tanıdığı bir lidere sahibiz. Üstünden neredeyse bir yüzyıl geçmesine rağmen gelecek yüzyıllara ışık tutan fikir, düşünce ve sözlerinin hala geçerliliğini koruduğu evrensel bir liderin açtığı yolda ilerliyoruz.

Yokluk ve yoksulluğun içinde imkansızlıklar ülkesinin umudu olup dünyaya kafa tutatacak güç ve iradeye sahip bir liderin evlatları, torunlarıyız. Başka bir sebepten dünya bizi kıskanıyor mudur bilinmez ama dünya milletleri tarafından üstünden 97 yıl geçmesine rağmen dergilere kapak olup ‘Nefes kesici hızla ülkeyi değiştiren bir devrimci’ olarak adlandırılan Atatürk’e sahip olduğumuz için dünyanın bizi kıskandığı kesin!


 

İlkeli Söz; ‘Şayet bir gün çaresiz kalırsanız bir kurtarıcı beklemeyin. Kurtarıcı kendiniz olun.’ Mustafa Kemal Atatürk



 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlke Duyan Arşivi