Zafer Bayramı’mız kutlu olsun

Bizim ordularımız Afyon yakınlarında bozguna uğrar Milli Eğitim Bakanımız Hamdullah Suphi (TANRIÖVER) Mareşal Fevzi Çakmağı ziyaret eder ve bir öğretmenler kongresi yapmak istediğini söyler, Mareşal görmüyor musun ortalık toz duman ilerde bakarız der.  Bu kez Hamdullah Suphi Mustafa Kemal paşaya durumu arz eder Mareşal ilerde bakarız dedi  siz ne buyurursunuz paşam deyince derhal öğretmenleri davet et savaşı birilerimiz kazanacak önemli olan cehaletle savaşı kazanmaktır.
 Öğretmenler mecliste, hanım öğretmenleri bir tarafa oturturlar paşa içeri girer ne görsün hanım öğretmenler bir tarafa oturtulmuş,  bunu gören paşa efendiler hanımların faziletinden endişeniz mi var yoksa kendinize mi güvenmiyorsunuz, neden karışık oturtmadınız.
G E L E C E Ğ İ M İ Z İ N   K U R T A R I C I  Ö N C Ü L E R İ  hoş geldiniz.
Afyon bozgununda 30 bin askerimiz silahları ile kaçarlar 30 binini toplarlar Mustafa Kemal utanacak olanlar onlar değil utanacak olanlar bu milleti cahil bırakıp Milli duyguları aşılamayanlardır.
28 Temmuzda Cuma günü Akşehir’de Batı cephesi komutanları bir maç tertip ederler subaylar arasında futbol yaygın bir spor olmuştur. Olay basına bildirilir Ordu ve Kolordu Komutanları yakın birlikler bu maçı izlemeye davet edilir. Tribünün birinci sırası Mustafa Kemal, Fevzi Çakmak, İsmet Paşa cephe Kurmay başkanı Asım Gündüz Y. Şevki paşa ve Fahrettin Paşalara ayrılır. Maç iki         iki biter.
Bütün Dünya basınına bunlar ne yapıyor Büyük komutanlar akşam yemeğinden sonra cephe karargahında saat 21 de toplanırlar sabaha kadar toplantı devam eder. Toplantı hararetli geçer asker silah mermi nakliye su yemek her biri ayrı ve detaylı bir şekilde karara bağlanır. Sıra mali bütçeye gelir ve lazım olan para iki milyon yüz bin bunun 600.000 bin lirası Hindistan Müslümanlarının yolladığı para bankada duruyor geriye 1.500.000.- kalıyor Milli, savunma Bakanı bastırıyor Maliye Bakanı hazinede beş kuruş yok.
Mustafa Kemal Maliye ve Savunma bakanını direksiyon binasına davet eder beyler tamamen çaresiz değiliz 600.000.- bankada duruyor hiç dokunmadım kimseye dokundurtmadım. Kazım paşanın yüzü güler bu parayı Maliye Bakanlığının emrine vereceğim ihtiyaçları karşılar geriye kalan 1.500.000. lirayı da Maliye bakanı olarak siz bulacaksınız. Nerden bulabilirim onu ben bilmem sizi zor günler için bu göreve seçildiniz.
Hasan Fehmi Ataç içi yanarak dizleri titreyerek çıkar Taarruz parasızlık yüzünden yapılamaması halinde başına gelebilecekleri düşünmeye başlar.
Gece uyuyamaz sabah işe bir çare bulmuş olarak gelir. Ankara Osmanlı Bankası Müdürü Mösyö Bojeti’yi makamına davet eder. Banka müdürünü Fransız şivesi ile tatlı Türkçe konuşurmuş ,beni emretmişsiniz rica etmiştim.
Mustafa Kemal Paşanın bankanızda 600.000.- Bakanlık emrine verilmiş evet gazi paşanın yazılı talimatı var, Bir konu daha var Banka şu anda tarihi bir an yaşıyor Mösyö bojeti.
Nasıl tarihi an anlamadım. Maliyeye 1.500.000.-Tl lazım ve parayı sen bulup bana borç olarak vereceksin, Müdür telaşlanır buna imkan yok. Boşuna çırpınma Milli Hükümetin sınırları içinde 16 şubeniz var istediğim parayı vermezsen şubelerim tamamına el koyar kasalardaki bütün parayı alırım yerine makbuz bırakırım düşünmek için sana bir saat mühlet. Git düşün gel .
Müdür durumun ciddiyetini anlar işi, uzatırsa miktarın artacağını düşünür ve yarın para emrinizde der müdür şimdi bir bardak çayı hak ettiniz der.(akıllarına bir toprak satmak gelmez)
Nazım Hikmet Ran Mustafa Kemal den 10 yaş  küçük Selanik doğumlu şöyle der dörtnala gelip uzak Asya’dan Akdeniz e bir kısrak başı gibi uzanan bu memleket bizim. 
Neden 26 Ağustos 1071 Alpaslan Malazgirt 26 Ağustos 1922 Büyük taarruz 26 Ağustos 1924 İş Bankası kuruluş. Ekonomik özgürlüklerini elde edemeyen uluslar bağımsızlıklarını kazanmış olmazlar.
Hiçbir millet ve ulus  yoktur’ ki yabancıların planları ile kalkınsın Mustafa Kemal ATATÜRK .          
Mustafa Kemal 26 Ağustos sabahı ordular ilk hedefiniz Akdeniz ileri! 
Bu vatanı canları uğruna savaşan bir saat gecikmeden dolayı sözünü yerine getiremediği için şakağına silahını çekerek şehit olan Reşat ÇİĞLİTEPE ve bütün silah arkadaşlarının ruhları şad olsun.   
(Kaynak Turgut Özakman Çılgın Türkler)       

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Celal Bilgen Arşivi