AK Partililer İBB Meclisi'nde birbirine girdi!

AK Partililer İBB Meclisi'nde birbirine girdi!
İBB Meclisi ekim ayı üçüncü oturumunda İspark'ın otopark ücret tarifelerine oy birliğiyle yüzde 57'ye varan oranda zam yapıldı.

İBB Meclisi ekim ayı üçüncü oturumunda İSPARK'ın otopark ücret tarifelerine oy birliğiyle yüzde 57'ye varan oranda zam yapıldı. 5 yıllığına İBB otoparklarının İSPARK'a tahsisini içeren raporun görüşüldüğü sırada AK Partili Meclis 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul ve AK Partili Muhammet Kaynar arasında sert tartışmalar yaşandı. Okul tarafından mikrofonu kapatılan Kaynar, “Bu verilerden CHP'lilerin rahatsız olması gayet doğal. Ama siz rahatsız olmayın lütfen. Beni daha zorlamayın ben bu verileri açıklayacağım” çıkışında bulundu.

EKREM HACIHASANOĞLU - İBB Meclisi ekim ayı olağan toplantısı üçüncü oturumu İBB Saraçhane binasında gerçekleştirildi. İBB tarafından Eylül ayında meclise sunulan İSPARK zam talebini içeren teklif ve 3 Metro projesi için dış borçlanma teklifleri ilgili komisyonlarda incelendi. Komisyonlar tarafından görüşülen teklif İBB meclisinde oy birliğiyle kabul edildi. Kabul edilen teklifler neticesinde İstanbul'da İSPARK ücretlerine yüzde 55 ile 57 arasında zam yapıldı. 3 Metro projesi için dış borçlanma tekliflerinin kabul edilmesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesine toplam 688 milyon Euro borçlanma yetkisi verildi. İBB Meclisi'nde temmuz ayında İspark ücretlerine yüzde 18 oranında zam yapılmıştı.

Borçlanma yetkisi verildi

İBB Meclisi'nde orman, koru ve mesire alalarına giriş-çıkış ücretlerine de tekrar zam geldi. Otomobiller için giriş-çıkış ücreti 67 liradan 104 liraya yükselirken, minibüs-kamyonet-panelvan için 192 lira olan ücret 298 liraya, midibüs için 388 lira olan ücret 524 liraya, otobüs-kamyon için 677 lira olan ücret Bin 50 liraya, motosiklet için 44 lira olan ücret de 69 liraya yükseltildi. Yıllık bisiklet kiralama ücreti ise 574 lira oldu. Eylül ayı meclis toplantılarında görüşülmek için Plan ve Bütçe Komisyonuna sevk edilen teklifler meclis üyelerinin oylarına sunuldu. Tekliflerin kabul edilmesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesine Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metro projesi için 225 milyon Euro, Mahmutbey-Bahçeşehir Metro projesi için 305 Milyon Euro, Kaynarca-Pendik-Tuzla Metro projesi için 158 Milyon Euro olmak üzere toplam 688 Milyon Euro dış borçlanma izni verildi.

CHP'liler uzman oldu!

İBB'ye ait otoparkların 5 yıllığına İSPARK'a tahsisi hakkında Hukuk Komisyonu tarafından hazırlanan raporun görüşülmesi sırasında AK Partililer arasında sert tartışmalar yaşandı. Rapor hakkında söz alan Hukuk Komisyonu Başkanı AK Partili Muhammet Kaynar, “2018 yılında İSPARK otoparklarında gün boyu parklanma 1 TL olsun diyenler bugün bir saatlik park ücretini 52 TL yaptılar” dedi. Kaynar, İSPARK'ta 2018 yılında 24 uzman çalışırken 2012 yılında uzman sayısının 92'ye çıktığını belirterek, “Uzman sayısı CHP'den işe girenler daha fazla maaş alsın diye artırılmış. Bu nedenle uzman kadrosu şişirilmiş. CHP'liler uzman olarak işe alınmışlar. 2018 yılında 21 kişi işe girmiş. Sonra 3 yılda ise bin 27 kişi işe alınmış” dedi.

Dönüşümlü üyelik!

İSPARK'ta işten atılan işçilerin mahkeme kararıyla geri döndüğünü belirten Kaynar, “Bu insaları işe almamak için bir milyonun üzerinde tazminat ödemişler. Ahdimiz olsun 2024 yılında göreve geldiğimizde mahkeme kararıyla işe dönenleri işe almayarak tazminat ödeyenlere bu paraları zimmet olarak ödettireceğiz” diye konuştu. İSPARK'ın 2018 yılında yönetim kurulu üye sayısı 16 olduğunu belirten Kaynar, “Şu anda 20 yönetim kurulu üyesi var. Yönetim Kurulu Başkanı'na 47 bin 720 TL aylık ödeniyor. Başkanvekiline 50 bin TL aylık ödeniyor. Son 4 yıllık dönemde 54 adet yönetim kurulu üyesi değişmiş. Dönüşümlü üyelik. 6 tane yönetim kurulu başkanı 6 tane genel müdür değişmiş. Bu kadar değişim olursa bu şirketin hali ne olur” eleştirisinde bulundu.

Bunu nasıl engellersiniz?

Muhammet Kaynar, konuşmaya devam ederken CHP Grubu'ndan tepkiler yükseldi. Meclisi yöneten AK Partili Zeynel Abidin Okul ise Kaynar'dan sözlerini tamamlamasını istedi. Okul'a tepki gösteren Kaynar, “Ben İSPARK'ın son 5 yılda otoparkları nasıl işlettiğini, bu milletin kaynaklarını nereye aktardığını anlatmaya çalışıyorum. Bunu nasıl engellersiniz? Anlamıyorum. Bundan memnuniyet duymanız lazım. Bu verilerden CHP'lilerin rahatsız olması gayet doğal. Ama siz rahatsız olmayın lütfen. Beni daha zorlamayın ben bu verileri açıklayacağım” çıkışında bulundu. Okul'un, “Ben buna izin vermeyeceğim” ifadelerini kullanması üzerine Kaynar, “Eğer konuşmama müsaade etmezlerse bu dosyayı geri çekeceğiz” dedi. Tartışmanın uzaması üzerine Okul, Kaynar'ın mikrofonunu kapattı. Okul, “Raporla ilgili müzakerelerde 20 dakikadır konuşuyorsunuz. Meclis'ten sonra kürsüye çıkın istediğiniz kadar konuşun” diye konuştu. Daha sonra mikrofonu açılan Kaynar, “Bu noktaya siz getirdiniz Başkanım. Siz cesaretlendirdiniz bunları lütfen” diye bağırdı.

MUHAMMET KAYNAR MECLİS'İ ESİR ALIYOR!

İBB AK Parti Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş da Zeynel Abidin Okul'a tepki göstererek, “Vakit geç olduğu için gündem hep öteleniyor. Gündem konuşulmuyor. İBB'nin tasarrufunda olan otoparkların işletilmesi konuşuluyor. Ve şirketin zarı konuşuluyor. Burada bunlar konuşulmayacak da ne konuşulacak? Raporu müzakere ediyoruz. Komisyon başkanlarının bir daha sözünün kesilmemesini istirham ediyoruz” dedi. İBB CHP Grup Sözcüsü Mesut Kösedağı ise “Garip bir 15 dakika izledik” yorumunu yaptı. Daha sonra Kaynar'ı eleştiren Kösedağı, “Muhammet Bey A'dan giriyor Z'den çıkıyor. Bütün Meclis'i esir alıyor. Biraz önce de “Burada 4 saat geyik muhabbeti yapılıyor” dedi. O'na göre sadece kendi söylediği şeyler önemli, kendi söylediği şeyler doğru. Komisyon başkanı da olsa kendisi de bir meclis üyesidir” eleştirisinde bulundu.

OTOPARK ÜCRETLERİNE NE KADAR ZAM GELDİ?

Aralarında; Üsküdar, Fatih, Beşiktaş, Beyoğlu, Kadıköy, Şişli, Ataşehir, Beykoz, Bakırköy, Bayrampaşa, Güngören, Bahçelievler, Eyüpsultan, Kartal, Maltepe, Kağıthane, Tuzla, Pendik, Zeytinburnu, Ümraniye ve Sarıyer'in de bulunduğu 21 ilçede 1 saate kadar olan otopark ücreti 33 liradan 52 liraya yükseltildi. Aynı ilçelerde, 2 saate kadar olan otopark ücreti 42 liradan 66 liraya, 4 saate kadar olan ücret 47 liradan 73 liraya, 8 saate kadar olan ücret 65 liradan 101 liraya, 12 saate kadar olan ücret 86 liradan 134 liraya, 24 saate kadar olan ücret ise 130 liradan 202 liraya ulaştı. Bağcılar, Arnavutköy, Avcılar, Adalar, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Başakşehir, Çatalca, Esenler, Çekmeköy, Esenyurt, Küçükçekmece, Sancaktepe, Silivri, Sultangazi, Sultanbeyli, Şile ve Gaziosmanpaşa ilçelerinde ise 23 lira olan 1 saatlik park ücreti 36 liraya yükseltildi. Bu ilçelerde de, 2 saate kadar olan ücret 33 liradan 52 liraya, 4 saate kadar olan ücret 37 liradan 58 liraya, 8 saate kadar olan ücret 47 liradan 73 liraya, 12 saate kadar olan ücret 72 liradan 95 liraya, 24 saate kadar olan ücret ise 94 liradan 146 liraya yükseldi. Yol üstü otoparklarında ise, birinci ve ikinci bölgede 1 saate kadar olan ücret 33 liradan 52 liraya, 2 saate kadar olan ücret 42 liradan 66 liraya, günlük park ücreti 94 liradan 146 liraya, sonraki her saat başı ücreti ise 14 liradan 22 liraya çıkarıldı. Üçüncü bölgede ise 1 saatlik ücret 36 lira, 1-2 saatlik ücret 52 lira, günlük ücret 124 lira oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.