Büyükçekmece Endem Televizyon Kulesi satılıyor! Aldınız aldınız...

Büyükçekmece Endem Televizyon Kulesi satılıyor! Aldınız aldınız...
Büyükçekmece Belediyesi’nin yıllardır logosunu süsleyen Endem Televizyon kulesinin satışına bugün start veriliyor.

Büyükçekmece Belediyesi’nin yıllardır logosunu süsleyen Endem Televizyon kulesinin satışına bugün start veriliyor. Birinci arttırma bugün başlayıp 8 Ağustos’ta son bulacak. 249 milyon 395 bin liranın üzerinde teklif veren çıkmazsa ikinci açık arttırmaya geçilecek. İkinci arttırma ise 30 Ağustos tarihinde yapılacak.

Endem İnşaat tarafından yapımına 55 milyon dolar (1 milyar 200 milyon) harcanan Büyükçekmece Endem Televizyon Kulesi’nin satışın bugün start veriliyor. Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün “Hayallerimin projesi” dediği televizyon kulesinin yapımına 1998 yılında başlandı. 10 yıl sonra açılışı yapılan kulenin sadece restoran bölümü kullanıldı. Akgün’ün misafirlerini ağırladığı restoran kısa süre hizmet verdikten sonra kapatıldı. 2008 yılından beri atıl vaziyette tutulan Endem Televizyon Kulesi, Endem İnşaat’ın borçlarından dolayı Büyükçekmece 1’nci İcra Müdürlüğü tarafından icradan satılacak. Hiç kullanılmayan kuleye biçilen değer ise 249 milyon lira oldu.

1 Ağustos'tan 6 Eylül'e
Damga’nın 1 Haziran’da “İcradan Satılık Sıfır Televizyon Kulesi” başlığıyla Türkiye gündemine taşıdığı Endem Televizyon Kulesi, Endem İnşaat çalışanlarının alacaklarını tahsil edebilmesi için satılacak. İlk açık artırma bugün başlayıp 8 Ağustos'ta son bulacak. 249 milyon 395 bin liranın üzerinde bir teklif verilmezse ikinci açık artırmayla satış yapılacak. İkinci satış da 30 Ağustos'ta başlayıp 6 Eylül'de son bulacak. Teklifler Büyükçekmece İcra Müdürlüğü’ne verilecek.

Kulenin KDV oranı arttı
Endem Televizyon Kulesi de son yapılan zamlardan nasibini aldı. Büyükçekmece 1’nci İcra Dairesi, KDV oranlarının artmasıyla birlikte ilanda düzeltmeye gitti. 13 Temmuz’da yayımlanan düzeltme ilanında şu ifadelere yer verildi: “Müdürlüğümüz dosyasından borçlu şirket adına kayıtlı İstanbul İl, Büyükçekmece İlçe, Büyükçekmece Merkez Mahalle/Köy, 409 Ada, 3 Parselde kayıtlı ARSA vasıflı taşınmazın satışı ile ilgili olarak 08/08/2023 tarihli 1. Artırma bitiş tarihi ve 06/09/2023 tarihli 2. Artırma Bitiş tarihli satış düzenlenmiş ve ilanda KDV oranı yüzde 18 olarak belirtilmiştir. Ancak Resmi Gazetede yayımlanan 07/07/2023 Tarih ve 32241 sayılı Cumhurbaşkanı kararına göre, Mal ve hizmetlere Uygulanacak katma değer Vergisi Oranlarının Tespitine ilişkin Kararın (a) Bendinde kapsamı belirtilen mal ve hizmetlere uygulanan yüzde 18 ilk KDV oranı %20 KDV ye çıkarılmış olduğundan yukarıda belirtilen taşınmaz yönünden iş bu düzeltme ilanı ile KDV oranı yüzde 20 olarak uygulanacağı düzeltilerek ilan olunur.”

Günlerce keşif yaptılar
İcra Müdürlüğü ekipleri, kulede yaptığı incelemede, “Piramit bina olarak adlandırılan bu binanın mevcutta, bodrum katları, otopark rampaları ve 3 bin tonluk su depolarının yapıldığı tespit edilmiştir. Mimari projesinde bulunan mekanların ise mevcutta yapılmadığı tespit edilmiştir. Kıymet takdiri itirazına konu olan taşınmaza keşif günü girilmiş, inşaatı tamamlanmamış olan taşınmazın özellikleri kısmen yerindeki incelemeler kısmen de mimari projesi üzerinden tespit edilmişti. Projesi üzerinden ve yerinde yapılan tespitlerden, arsa üzerindeki yapının; TV kulesi, restaurant, seyir terası, dükkan alanlarının 5 bin 586 metrekare, TV yayın merkezi alanlarının toplam 13 bin 700 metrekare alanlı, çok amaçlı salon 4 bin 596 metrekare alanlı ve otopark 11 bin 576 metrekare alanlı olduğu görülmüştür. TV Kulesi, restaurant, seyir terası, dükkan, TV yayın merkezinin tamamlanmış olduğu yaklaşık yüzde 24 oranında yıpranma payı olduğu, otopark ve çok amaçlı salonun yüzde 35 eksik kısmının olduğu belirlenmiştir” bilgisini verdi.

Bizimle hiçbir alakası yok
Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, haberimizin ardından kulede hiçbir ortaklığının bulunmadığını açıklamıştı. Kulenin yapımında da belediyenin rolü olmadığını belirten Akgün, ilgili şirketin borçlarından dolayı icralık olduğunu belirtmişti. Belediyenin yıllarca logosunda kullandığı kuleyi yeni logosunda kullanmaması ise dikkatlerden kaçmadı. Büyükçekmece Belediyesi’nin arsa tahsisi yaptığı iskansız kule 10 yılda yapıldıktan sonra 12 yıldır da atıl vaziyette bulunuyor. Dünyanın 17'nci en yüksek kulesi olma özelliği taşıyan Endem Televizyon Kulesi’ne biçilen değer şöyle hesaplandı:
Arsa Değeri :112 milyon TL.
Yapısal Kısımların Değeri :131 milyon 300 bin 608 TL.
Elektrik — Elektronik Kısımların Değeri : 929 bin 826 TL.
Mekanik Kısımların Değeri : 5 milyon 165 bin TL.
Toplam Değer: 249 milyon 395 bin 434 TL.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.