Can çıkar huy çıkmaz!

Can çıkar huy çıkmaz!
Beşiktaş Belediyesi'nde başkan değişse de yöntemler aynen devam ediyor.

Beşiktaş Belediyesi'nde başkan değişse de yöntemler aynen devam ediyor. Belediyenin 226 milyonluk araç kiralama ihalesi müfettişler tarafından inceleme altına alındı. Rekabet koşullarını ortadan kaldıran belediyenin çok sayıda firmanın ihaleye girmesinin önüne geçmek için kiralanacak araçlara “Kendi malı olacak” şartını koyduğu ortaya çıktı. Bununla yetinmeyen belediyenin ihale öncesi şartnameyi üç defa değiştirmesi şaşkınlık yarattı.

Bir önceki Belediye Başkanı Murat Hazinedar döneminde bütün ihaleleri didik didik edilen Beşiktaş Belediyesi’nin 225 milyonluk araç kiralama ihalesi yüzünden başı dertte. Beşiktaş Belediyesi Destek Hizmetler Müdürlüğü tarafından hazırlanan ihale şartnamesiyle EKAP üzerinden “Araç Kiralama Hizmeti” ihalesinin duyurusu yapıldı. Ancak yaklaşık maliyeti 236 milyon lira gibi yüksek bir ihalede şartnamesinin üç defa düzeltilmesi ihaleyi daha da kuşkulu hale getirdi.

Şartname değişti

Hazırlanan ihale evrakları çok sayıda firma tarafından satın alınınca belediye bir anda teknik şartnamede değişikliğe gitti. 27 Eylül 2022 tarihinde yapılan düzeltmede şartnameye, “İsteklinin teklif ettiği bedelin yüzde 10'undan az olmamak üzere bankalar nezdindeki kullanılmamış nakdi veya gayrinakdi kredisi ya da üzerinde kısıtlama bulunmayan mevduatını gösteren banka referans mektubu sunması zorunludur. Banka referans mektubunun ilk ilan tarihinden sonra düzenlenmiş olması zorunludur” maddesi eklendi. 17-24 ekim tarihlerinde de iki düzeltme yapan belediye ihaleyi 7 Kasım 2022 tarihinde yapılacağını duyurdu.

Kendi malı olacak!

Araç kiralama ihalesinde rekabeti önleyici maddeler bununla da sınırlı kalmadı. Şartnameyi üç defa değiştiren belediye, puanlama sistemiyle çok sayıda firmanın ihaleye girmesinin önüne geçti. “Ekonomik açıdan en avantajlı teklif fiyatla birlikte fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirlenecektir” maddesi ekleyen belediye puanlama sistemiyle ihaleyi kazanacak şirketin duyurulacağını ilan etti. Puanlamayı belirleyecek zorunlu maddelerden biri de kiralanacak 92 araçtan 29’nun ihaleye katılan firmanın “Kendi malı olacak” şartı oldu. Özellikle firmaların satın almasının maliyetli olacağı çift katlı otobüs, cenaze aracı, engelli aracı gibi özellikleri olan araçlara ‘Kendi malı olacak’ şartı kondu. Bu şart nedeniyle ihale şartnamesi satın alan 35 firmadan ancak 3’ü ihaleye katılabildi. Barka Atık isimli firma 10 milyon gibi bir kırım yaparak 226 milyon liraya ihaleyi kapan firma oldu.

Akpolat'la birlikte geldi

Barka Atık isimli firma bir süre önce işçi eylemleriyle gündeme gelmişti. Beşiktaş Belediyesi'nin araç kiralama ihalesi yaptığı tarihlerde Barka Atık firmasının Beşiktaş genelinde çalıştırdığı işçiler “Haklarımız gasp ediliyor” diyerek belediyede eylem yapmışlardı. Rıza Akpolat döneminde Beşiktaş Belediyesi’nden ihale almaya başlayan Barka Atık, 2020 yılında da 106 milyonluk araç kiralama ihalesini deprem, salgın hastalıklar anında yapılması gereken 21/B yöntemiyle kazandığı belirlendi. Destek Hizmetler Müdürlüğü tarafından yapılan iki ihalenin teknik şartnamesinin bir biriyle zıt olması dikkatlerden kaçmadı. İkinci ihalede “226 milyonluk ihalenin teknik şartnamesine konulan puanlama sistemi ve “Kendi malı olacak” şartının 106 milyonluk ihalede olmadığı ortaya çıktı.

İHALE MÜFETTİŞ KISKACINDA

Bir önceki başkan Murat Hazinedar’ın önce görevden alınması ardından da tutuklanmasıyla birlikte belediye müfettiş ablukası altındaydı. Müfettişlerin çok tartışmalı olan bu ihaleyi inceleme altına aldıkları öğrenildi. Müfettişlerin önümüzdeki günlerde bu ihaleyle ilgili kapsamlı bir rapor hazırlaması bekleniyor. Öte yandan ihaleyi kazanan Barka Atık firmasının bugüne kadar kazandığı ihalelerden birçoğunun Kamu İhale Kurumu tarafından inceleme altına alındığı ortaya çıktı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.