Canımıza tak etti!

Canımıza tak etti!
İstanbul’da AK Partili belediyelerde çalışan işçiler arasında ek zam talebi güçleniyor. Bayrampaşa ve Esenler belediyelerinde işçiler, sendikacılara rağmen kendi inisiyatifleriyle iş bıraktı.

ANIL BODUÇ - Bayrampaşa ve Esenler belediyelerinde işçiler, sendikacılara rağmen kendi inisiyatifleriyle iş bıraktı. İş bırakma olmayan belediyelerin işçileri ise gelişmeleri yakından takip ediyor. Konuya ilişkin konuşan işçiler, “Geçinemiyoruz artık canımıza tak etti” dedi

İstanbul’da AK Partili belediyelerde çalışan işçiler arasında ek zam talebi güçleniyor. Hizmet-İş Sendikasının işçilerin zorlamasıyla yaptığı eylemin ardından Bayrampaşa ve Esenler belediyelerinde işçiler, sendikacıların “Ocak ayını bekleyin” demesine tepki göstererek kendi inisiyatifleriyle iş bıraktı. İş bırakma olmayan belediyelerin işçileri ise gelişmeleri yakından takip ediyor, toplu hareket edilmesi halinde eyleme katılacaklarını söylüyor. Düşük ücretin yanı sıra çalışma koşullarının ağırlaşmasından da yakınan işçiler, “Canımıza tak etti artık” diyor.

İş sayısında azalma var

Bayrampaşa Belediyesinde görüştüğümüz işçiler, ücretlerinin en az 20 bin lira çıkarılmasını istiyor. Bu zammın ikramiye ya da sosyal haklara yapılacak zamla değil kök ücrete yapılmasını isteyen işçiler, yaptıkları iş bırakma eyleminde de taleplerini dile getirdi. Gazetemize konuşan bir işçi, şunları söyledi: “Eskiden belediyenin dış temizliğinde 430’un üzerinde temizlik işçisi çalışıyordu. Bu sayı iki senede 200’ün de altına düştü. Emekli olan, işten ayrılan işçinin yerine işçi alınmıyor. İş yükümüz artıyor. Eskiden 4-6 kişinin baktığı bölgeye bugün iki kişi bakıyor. Hepimizin canına tak etti artık.”

kutu.jpg


En düşük ücret 20 bin olsun

Ağırlaşan koşullara rağmen yol ve yemek parasını çıkınca, asgari ücretin de altında para aldıklarını söyleyen işçi, “Bu ücretlerle geçinebilmek mümkün değil. Ücretlerin artırılmasını istedik, temsilcilerle konuştuk. Utanmadan bize ‘Ocak ayını bekleyin’ dediler. Biz de beklemeyeceğimizi söyledik, eylem yapacağımızı anlayınca temsilciler sendikayla konuştu. ‘Mesai ücretlerine zam yapılsın, eylem yapmayın’ dediler. Bu ne demek? Ücretleriniz asgari ücrette kalsın, yarın zam yaparken de asgari ücret üzerinden zam yapmak istiyorlar. Biz de bunu kabul etmedik, kök ücrete zam istiyoruz. Yol yemek dışında ücretler 20 bin liraya dayanmalı” diye konuştu.

Esenler işçisi fark yarattı

Bayrampaşa Belediyesi işçilerinin eyleminden bir gün sonra Esenler Belediyesinde çalışan şantiyede iş durdurdu. Bir gün iş durduran işçiler, her şey dahil ücretlerinin 13-14 bin lira bandında olduğunu, yol ve yemek ücretlerini çıkınca ücretin yine asgari ücrete eşitlendiğini dile getirdi. İşçiler ücretlerin en düşük 23 bin liraya çıkarılmasını istedi. Esenler Belediyesindeki bu eylem AKP’nin yönettiği diğer belediye işçilerinin de takibindeydi. Bahçelievler Belediyesinde çalışan bir işçi, “Esenler’deki işçilerin böyle bir şey yapacağı belliydi. Esenlerdeki işçilerin birliğine biz de özeniyoruz. Ne yazık ki oradaki birlik Bahçelievler’de yok. Bizim şartlarımız da kötü işçi sayısı düşük, iş yükü fazla, ücret düşük… İnsan emeğinin karşılığını almak istiyor. Hizmet-İş’ten bir ses yok, işveren sendikasıyla görüşmeye devam ettiklerini söylüyorlar ama zam ne zaman olur bilmiyoruz” dedi.

Toplu hareket etmek şart

Çekmeköy Belediyesindeki işçiler de Esenler Belediyesinde çalışan işçilerin eylemlerini takip ettiklerini söyledi. Bir Çekmeköy Belediyesi işçisi, “Burada sayımız az ancak tüm belediyelerdeki eylemler birleşirse Çekmeköy işçisi de geri durmaz. Öyle üç beş belediyeyle değil toplu hareket etmek gerekiyor. Gücümüz çok büyük seçimler de yaklaşıyor, belediye işçileri bu gücü kullanmalı” dedi. İşçilerin çoğunun işten atılmaktan çekindiğini söyleyen işçi, “Korkuyoruz, ben de korkuyorum biraz sivrilsen kapı önüne koyarlar. Beraber hareket etmek lazım, işçi birbirine güvenirse biz de Esenler oluruz, daha fazlasını yaparız işçi birbirine güvenmiyor” diye konuştu.

HİZMET-İş zorlamayla eylem yaptı

HİZMET-İŞ Sendikası, ek zam talebinin ülke genelinde yaygınlaşması ve işçilerin tepkisi üzerine temmuz ayı sonunda İstanbul’da AK Parti’nin yönettiği 23 belediyeden 600’e yakın işçinin katılımıyla kitlesel bir eylem yapmıştı. İşçiler Mahalli İdareler İşverenleri Sendikasının (MİKSEN) Beyoğlu’daki merkezi önünde geçinemediklerini, ücretlerine zam istediklerini dile getirmiş, kök ücrete yansıyacak zam, insanca yaşamaya yetecek ücret istemişti. Henüz eylem alanındayken işçiler, ek zam eylemlerinin yerele taşınması gerektiğini, sonucun ancak böyle alınabileceğini söylemiş, örgütlü oldukları Hizmet-İş’e rağmen “grev, grev…” sloganları atmıştı. Bu eylemin ardından Bayrampaşa Belediyesi işçileri kendi inisiyatifleriyle ücretlerinin iyileştirilmesi talebiyle iş bıraktı. Son olarak ise Esenler Belediyesi işçileri bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Fazla mesai tekliflerini reddeden işçiler, kök ücrete ek zam yapılmasını ve çalışma koşullarının düzeltilmesini talep etti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.