Kiracıların kabusu! İstanbul'da kiralar asgari ücretin üstünde

Kiracıların kabusu! İstanbul'da kiralar asgari ücretin üstünde
Her geçen gün artan kira fiyatları kiracılar açısından kabusa dönüştü. Avcılar, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca, Esenyurt ve Silivri'deki ortalama kiralar asgari ücretin üzerine çıktı.

Her geçen gün artan kira fiyatları kiracılar açısından kabusa dönüştü. Avcılar, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca, Esenyurt ve Silivri'deki ortalama kiralar asgari ücretin üzerine çıktı. Avcılar'da 25 yıllık bir binada 2 artı 1 daireye 9 bin liradan kiracı aranırken, yeni binalarda bu rakam 30 bin liraya kadar çıkıyor. Beylikdüzü'nde en düşük kira ücreti 10 bin, Büyükçekmece'de ise 8 bin 500 lira civarında. Ucuz diye bilinen Çatalca'da bile 10 bin liranın altında ev bulmak zor. Tekirdağ sınırında kalan Silivri de bu ilçelerle yarışıyor.

Kira fiyatlarının fahiş derecede artması barınma sorununu da beraberinde getirdi. Kiracı-ev sahibi kavgaları artarken bu anlaşmazlık birçok cinayet ve yaralanmalara neden oldu. Damga, düşük ve orta gelirlinin kabusu haline gelen fahiş kiraları masaya yatırdı. Avcılar, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca, Esenyurt ve Silivri'deki kiralık ilanlar incelendiğinde ilginç sonuçlar ortaya çıktı. İstanbul'un çeperleri olarak tanımlanan bu ilçelerde ortalama kira fiyatının 11 bin 400 lira olan asgari ücretin üzerinde olduğu görüldü. İktidarın kira artışında yasal oran olarak belirlediği yüzde 25 sınırını ise kimsenin dikkate almadığı belirlendi.

30 yıllık apartman!

Muhtemel İstanbul depreminde en çok hasarı alması beklenen yerlerden birisi olan Avcılar'da ev sahipleri öyle yüksek kiralar istiyor ki duyan da gören de şaşırıp kalıyor. Avcılar'a bağlı olan ama Başakşehir'e yakınlığıyla dikkat çeken Tahtakale Mahallesi'ndeki lüks sitelerde 3 artı 1 evlerin kiraları 27 bin liradan başlıyor. Küçükçekmece Gölü'ne yakınlığıyla dikkat çeken Gümüşpala Mahallesi'nde 30 yıllık bir apartmandaki 2 artı 1 dairenin kirası 9 bin 500 lira. Üniversite Mahallesi'nde yeni inşa edilen Firuze Konakları'nda 1 artı 1 daireler için en düşük 17 bin lira istenirken 3 artı 1 evlerin kirası 30 bin liraya kadar çıkıyor. Metrobüse yakınlığıyla dikkat çeken Cihangir Mahallesi'nde ise1 artı 1 bir evin aylık kirası 13 bin lira civarında. Hal böyle olunca; evli ve çocuklu ailelerin geniş bir evde oturması için minimum 20 bin lirayı gözden çıkarması gerekiyor.

Ahı gitmiş vahı kalmış

Sık sık denize doğru kaydığı söylenen Avcılar'ın Ambarlı Mahallesi'ndeki kiralar da dikkat çekici. Ambarlı'daki en ucuz kiralar, yaşı 30'un üzerinde olan binalardaki dairelere ait. Onların fiyatları da 8 bin 500 liradan başlıyor. Ambarlı'da yeni inşa edilen apartmanlardaki dairelerin kiraları ise 16 bin liradan başlıyor. Örneğin yeni inşa edilmiş bir apartman dairesindeki 3 artı 1 dairenin kira fiyatı 18 bin lira.

Beylikdüzü çok pahalı

Beylikdüzü'ndeki ev kiraları da asgari ücretliler ve emekliler için pek umut verici değil. Beylikdüzü'nün gözde muhitlerinden olan ve Marina'ya yakınlığıyla dikkat çeken Yakuplu'da ev kiraları 12 bin liradan başlıyor. Yine ilçe merkezine uzaklığıyla dikkat çeken Kavaklı Mahallesi'nde 1 artı 1 bir dairenin aylık kirası 16 bin lira civarında. Yeni yapılarda dikkat çeken bu rakamlara karşılık eski yapılardaki dairelerin kiraları da en az 9 bin lira civarında. Hal böyle olunca Beylikdüzü de Avcılar gibi yaşaması zor ilçelerden biri haline gelmiş diyebiliriz.

Gürpınar çok revaçta

Beylikdüzü'ndeki kiralık ev ilanlarına baktığımızda özellikle Gürpınar ve Adnan Kahveci Mahallesi'ndeki ilanların sıklığı dikkat çekiyor. Yine ilçe merkezine uzaklığıyla dikkat çeken bu mahallelerde boş ev sayısı bir hayli fazla. Fakat buna rağmen kiralarda hiçbir düşüş yok. Bugün Gürpınar'da 20 yaşında bir apartmandaki dairenin aylık kirası 13 bin 500 lira. 15 yıllık bir apartmandaki 3 artı bir dairenin aylık kirası ise 20 bin lira olarak dikkat çekiyor. Bölgede yeni inşa edilen yerlerdeki kiralar ise 25 ila 27 bin liradan başlıyor.

En pahalı Büyükçekmece

Yaptığımız araştırmada, kira konusunda en pahalı ilçe olarak Büyükçekmece öne çıkıyor. Atatürk Mahallesi'nde 2 artı 1 olan ve 15 yaşın üzerinde bir evin kirası 22 bin lira. Mimaroba Mahallesi'ndeki eski bloklarda yer alan 2 artı 1 bir dairenin kirası ise 19 bin lira. Büyükçekmece merkeze bir hayli uzak olan Kumburgaz'da bile 30 yıllık bir binada yer alan 3 artı 1 daireye 15 bin lira isteniyor. Fatih Mahallesi'nde de yirmi yaşındaki bir binada yer alan 2 artı 1 dairenin aylık kirası 15 bin lira olarak taliplerini bekliyor.

Sinanoba pahalı Tepecik ucuz

Büyükçekmece'de en çok kiralık ev ilanı Sinanoba ve Mimar Sinan'da var. Her iki mahallede de kiralar oldukça yüksek. Mimar Sinan'da 20 bin liradan aşağı kiralık daire yok. Sinanoba Mahallesi'nde en ucuz kira 1 artı 1 bir daire için bile 12 bin liradan başlıyor. Büyükçekmece'deki en ucuz kiralar ise Tepecik Mahallesi'nde. 3 artı 1 olan eski dairelerin aylık kirası 10 bin liradan başlıyor. Yeni inşa edilen yerlerde ise kiralık daire bulmak oldukça zor. Yine ilçeye bir hayli uzaklığıyla dikkat çeken Celaliye Mahallesi'nde de 1 artı 1 bir evin aylık kirası 8 bin 500 lira civarında.

Ucuz fiyata konutlar!

Aradan E-5 Karayolu geçmesine rağmen Beylikdüzü ile karıştırılan ve bölgenin yabancısı olanları tuzağa düşürmek amacıyla “Beylikdüzü'nde ucuz fiyata konutlar” başlıklarıyla ilan edilen Esenyurt'taki kiralar da azımsanacak kadar değil. Beylikdüzü'nün hemen karşısında yer alan Esenyurt'ta 10 bin liradan aşağı kiralık bir daire yok. 10 bin lira ödeyeceğiniz kiralık dairelerin yaşı ise 30'dan aşağı değil. Esenyurt'ta Cumhuriyet Mahallesi'nde yeni inşa edilmiş bir sitede 1 artı 1 dairenin aylık kirası dahi 16 bin lira. Hürriyet Mahallesi'nde 25 yıllık bir apartmanda yer alan 1 artı 1 dairenin kirası ise 9 bin lira.

15 bini gözden çıkarın!

Esenyurt'ta fazlalığıyla dikkat çeken sitelerde ise kiralar 15 bin liradan başlıyor. 1 artı 1 dairelerin fiyatları 15 bin lira iken 2 artı 1 daireler 23 bin, 3 artı 1 daireler ise 27 bin liradan kendilerine yeni kiracı bekliyor. Örneğin Orhan Gazi Mahallesi'ndeki Ak Zirve Sitesi'nde 3 artı 1 bir dairenin aylık kirası 20 bin lira. Akevler'deki Linoia Evleri'nde 2 artı 1 dairenin aylık kirası 17 bin 500 lira şeklinde. Adı sık sık 3'üncü sayfa haberlerine konu olan Innovia 3 Sitesi'nde de 46 metrekare olan 1 artı 1 bir dairenin kirası dahi 9 bin lira civarında. Yine Akevler Mahallesi'nde bulunan Regnum Astrum Towers'ta da 1 artı 1 dairenin aylık kirası 10 bin lira. Özellikle site çokluğu sebebiyle 1 artı 1 dairelerin kiralık ilanlarını sıkça gördüğümüz Esenyurt da asgari ücretli ve emekli için hayat sürmesi zor yerlerden birisi.

ÇATALCA HİÇ DE UCUZ BİR YER DEĞİLMİŞ!

İstanbul'a uzaklığı, Tekirdağ'a yakınlığıyla dikkat çeken Çatalca'da birçokları oturmak istemeyebilir. Ama gelgelelim siz oturmak isteseniz bile Çatalca hiç de öyle tahmin ettiğiniz gibi ucuz bir yer değil. İlan sitelerinde Çatalca'daki kiralık ev ilanlarını arattığımızda öncelikle karşımıza az sayıda ilan çıktığını söylemekte fayda var. Sonra da o ilanlardaki fiyatların hiç de düşük olmadığını göreceksiniz. Kaleiçi Mahallesi'nde 60 metrekare bir 1 artı 1 daireinin aylık kirası 10 bin lira. Ferhatpaşa Mahallesi'nde yer alan 2 artı 1 bir dairenin kirası ise 14 bin lira. Ferhatpaşa'da yeni inşa edilmiş binalarda ise ev kiraları 12 bin liradan başlıyor. Çatalca'ya bağlı bir köy olarak bilinen Çanakça'da bile 3 artı 1 olan eski bir dairenin kirası 12 bin 500 lira. Kestanelik Mahallesi'nde yapılmış bir villanın çatı katı için 20 bin lira kira isteniyor. İzzettin Mahallesi'nde karşımıza çıkan 3 artı 1 daireye istenen aylık kira da 14 bin lira.

KİRALAR ALMIŞ BAŞINI GİDİYOR

Yine Çatalca gibi İstanbul'a uzak Tekirdağ'a yakın diyebileceğimiz ilçelerden biri olan Silivri'de de kiralar almış başını gidiyor. Alipaşa Mahallesi'nde yeni inşa edilmiş bir apartmanın içinde yer alan 1 artı 1 dairenin kirası 9 bin lira. Mimar Sinan Mahallesi'nde yer alan ve yeni de diyemeyeceğimiz Kiptaş 3'üncü Kısım Evleri'nde 90 metrekarelik 2 artı 1 bir dairenin kirası da 10 bin lira. Silivri Yeni Mahalle'de yer alan Yalçınpark Sitesi'nde 3 artı 1 bir dairenin kirası da 19 bin 500 lira. Selimpaşa'da 3 yıllık bir apartmanda yer alan 2 artı 1 bir daire için istenen aylık kira da 11 bin lira. Silivri'ye 15 km uzaklıkta olan Çanta da bile 3 artı 1 bir dairenin kirası 15 bin lira.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.