Maşallah yeğenim!

Maşallah yeğenim!
Kahramanmaraş merkezli büyük depremden etkilenen 11 ilde, yıkılan ve büyük hasar gören konutların yeniden inşa edilmesi için ihaleler devam ediyor.

Kahramanmaraş merkezli büyük depremden etkilenen 11 ilde, yıkılan ve büyük hasar gören konutların yeniden inşa edilmesi için ihaleler devam ediyor. TOKİ, deprem bölgesinde yaptığı ihalelerin tamamını “istenmeyeni eleme aracı” olarak da bilinen pazarlık usulüyle yaptı. İhalelerin tamamı AK Parti’ye yakın firmalara gitti. Eski bakanlardan Zeki Ergezen’in yeğeni Ömer Süha Ergezen, Kahramanmaraş Onsen Mahallesi’nde 2 milyar 188 milyon liraya 922 deprem konutu yapacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından 12 Mayıs 2023 tarihinde “Kahramanmaraş İli Onikişubat İlçesi Önsen Mahallesi 3. Etap 922 adet konu ve altyapı düzenleme” adı altında bir ihale yaptı. 21/B’ye göre yapılan ihalenin yaklaşık maliyeti 2 milyar 336 milyon lira olarak belirlendi. İhaleye davet edilen iki firmanın teklifi de geçerli sayıldı. İhale EN-SA Yapı ile Metro Mühendislik iş ortaklığına verildi. TOKİ ile şirketler arasında 3 Temmuz 2023 tarihinde 2 milyar 188 milyon liraya sözleşme yapıldı. Yapılan sözleşmeye göre deprem konutlarının teslim edilme tarihi 27 Mayıs 2024 olarak belirlendi. İhaleyi kazanan şirketin sahibi ise yine tanıdık çıktı. Şirketin ortaklarından Ömer Süha Ergezen, eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen’in yeğeni.

238497238978942.jpg


20 günde milyarlarca lira ihale
EN-SA Yapı’nın TOKİ’den aldığı deprem ihalesi bununla sınırlı kalmamış, 17 Nisan’da Kahramanmaraş’ta yapılan “Kahramanmaraş İli Türkoğlu İlçesi 2 Etap 827 Adet Konut İnşaatı İle Altyapı Ve Çevre Düzenlemesi İşi” ihalesi yine 21/B’ye göre yapıldı. İhalenin yaklaşık maliyeti ise 1 milyar 696 milyon lira olarak belirlendi. 4 firmanın davet edildiği ihalede Ergezen’in firmasının verdiği 1 milyar 673 bin liralık teklifi kabul edilerek sözleşme yapıldı. İhaleye ne kadar da dört firma katılmış olsa da 23 milyonluk bir kırım yapılmış olması rekabet şartlarının oluşmadığını kanıtı olarak dikkat çekiyor. 4 Mayıs 2023 tarihinde yapılan sözleşmeye göre deprem konutları 27 Şubat 2024 tarihinde teslim edilecek.

Alsancak Stadı'nı da o yaptı!
2 Ekim 2020 tarihinde hayatını kaybeden AK Partili eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen’in kardeşleri Ömer Faruk Ergezen ve Ali Haydar Ergezen’in kurucusu olduğu En-Sa Yapı, kamudan çok sayıda inşaat ihalesi aldı. Bu ihaleler arasında Avcılar’daki 4 bin kişilik öğrenci yurdu, İzmir Alsancak Stadyumu, Aliağa Cezaevi, Batman Adalet Sarayı ve Hatay Ceza İnfaz Kurumu inşaatları bulunuyor. Şirketin, devletten aldığı ihalelerin toplam bedeli ise 7 milyar 500 milyon TL’yi buluyor. Şirketin son sicil bilgilerine göre yönetim kurulunda Zeki Ergezen’in yeğeni Ömer Süha Ergezen ve Taha Sercan Bayramoğlu bulunuyor. Vatan gazetesi’nde 21 Ekim 2004 tarihinde yayınlanan bir haberde, Zeki Ergezen’in, müteahhit kardeşi için dönemin Ulaştırma Bakanı Yaşar Topçu’dan, müteahhitlik işi istediği iddia edilmişti. Haberde özetle şöyle denilmişti: “Karadeniz sahil yolu projesi ihalesine fesat karıştırdığı gerekçesiyle hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu'nca Yüce Divan'a sevki istenen ANAP'lı Ulaştırma eski Bakanı Yaşar Topçu, ‘Bakanlığım döneminde milletvekili olan Zeki Ergezen bana geldi. 'Milletvekili maaşıyla geçinemiyorum. Aile sorumluluğu üzerimde' deyip, kardeşine iş istedi. Ben de Güneydoğu'da işlerin güvenlik gerekçesiyle zaten davet usulü yapıldığını söyledim. 'Şartları tutuyorsa davet gelir' dedim. Zeki Ergezen bir süre sonra yeniden yanıma geldi. 'Çağrılmakla olmuyor' dedi. Çünkü kardeşinin şartlan tutmuyordu. Dini bütünse inkar edemez. İkimiz de oruçluyuz. Hayır diyorsa, getirsin Kuran'ı Kerim'e el basalım.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.