Öğrenciler isyanda!

Öğrenciler isyanda!
Aydın'daki KYK yurdunda meydana gelen asansör cinayetinin ardından öğrenciler ülke çapında tepkilerini ve can güvenliğini de kapsayan nitelikli barınma, sağlıklı beslenme gibi taleplerini haykırıyor

Kredi ve Yurtlar Kurumuna (KYK) bağlı Aydın Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdunda meydana gelen asansör cinayetinin ardından birçok kentte üniversite öğrencileri yaşananlara tepki gösteriyor. Pek çok yurdun önü eylem alanı olurken, bazı illerde öğrenciler kent meydanlarına çıkarak tepkilerini ve taleplerini dile getiriyor. İktidar, bakanlık ve onların uzantısı olan yurt yönetimlerince kendilerine asla değer verilmediğini bir kez daha gördüklerini belirten öğrenciler, iktidarın öğrencilerin yaşamlarına kayıtsızlığına tepki gösteriyor. Öğrenciler; her geçen gün daha da kötüye giden şartlarının düzeltilmesini, can güvenliğini de kapsayan nitelikli barınma, sağlıklı beslenme gibi yakıcı sorunlarının acilen çözülmesini istiyor. "Katillerimizi tanıyoruz" diyen öğrencilerin eylemlerinde, "Katil KYK", "Sorumlular susuyor, öğrenciler ölüyor", "Susma sustukça sıra sana gelecek" gibi sloganları öne çıkıyor. Yurdun dört bir yanından bazı öğrenci eylemlerini derledik:

Kader değil ihmal

Asansör cinayetinin yaşandığı akşamın ertesi günü öğle saatlerinde öğrenciler, Aydın Kent Meydanı’nda toplandı. Oldukça kitlesel gerçekleşen eylemde, yaşanan cinayetin kader değil ihmal sonucu gerçekleştiği vurgulandı. Eylemde, yetkililerin "15 kişilik asansöre 16 kişi binmişler" tarzındaki beyanları gibi sorumluluğu öğrencilere yükleyen açıklamalara da tepki gösterdildi.
“Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “İhmale karşı omuz omuza”, “Susma sustukça sıra sana gelecek”, “Kader değil ihmal”, “Verdiğiniz yorgan kefen oldu” sloganları atan öğrenciler, sorumlular hesap verene kadar ses çıkarmayı sürdüreceklerini vurguladı.

Her yerde tepki var
Dokuz Eylül Üniversitesinde yemekhane zammına karşı planlanan açıklamanın temel gündemi Aydın'daki asansör cinayeti oldu. Tınaztepe kampüsü otobüs durakları önünde gerçekleştirilen açıklamada, "Müşteri değil öğrenciyiz. Yemekhane zamları geri çekilsin" ve "Katil KYK" yazılı pankartları açılırken, "Yapılan zamlar geri alınsın", "Parasız bilimsel demokratik eğitim" ve "Katillerden hesabı gençlik soracak" sloganları atıldı. İktidarın, KYK'nin ve yurt yönetimlerin kendilerine en ufak değer vermediğini belirten öğrenciler, sorunlarını sürekli gündeme getirdiklerini ancak en ufak taleplerinin dahi umursanmadığını belirtti.

Boğaziçi ayakta
Boğaziçi Üniversitesinde Öğrenci Temsilciliği Kurulunun çağrısıyla bir araya gelen öğrenciler Kuzey Kampüste 3. Kuzey Yurdunun önünden başladıkları yürüyüşle Kuzey Piramit önüne gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “KYK yurdunda öğrenciye hak görülen, niteliksiz yemekler ve bir yorganken, o yorgan arkadaşımıza kefen oldu. Öğrenciler defalarca asansörün tamir edilmesi ve bakımı için yurt yönetimine başvurmuştu. Ancak tüm bu şikayetler göz ardı edildi” denildi. Öğrenciler, yakıcı sorunları çözülene ve bu olayın sorumluları hesap verene kadar susmayacaklarını dile getirdi.

Her yerde öfke var
Ege Üniversitesi Kız Yurdu, Zübeyde Hanım bloğu ve Bayraklı KYK yurdundaki öğrenciler Zeren Ertaş için yürüyüş gerçekleştirdi. Öğrenciler olayın sorumlularını protesto etti, KYK yurtlarının şartlarının düzeltilmesini istedi.

Sorunlar görmezden geliniyor
İstanbul Cevizlibağ Kız Öğrenci Yurdunda kalan öğrenciler, yurt bahçesindeki basın açıklamasının ardından yürüyüş düzenledi. Uzun zamandır oldukça yakıcı sorunlarla karşı karşıya olduklarını belirten öğrenciler, çözümün bu şekilde bir araya gelip mücadele etmekten geçtiğini gördüklerini anlattı.

Polis öğrencileri konuşturmadı
Diyarbakır Süleyman Bin Halid KYK Kız Yurdunda Zeren Ertaş protestosu sırasında yurt önüne polis geldi. Polisler öğrencilerin yurt odalarına dönmesi için uyarılarda bulunurken, öğrenciler tepki göstererek polisi konuşturmadı. Bahçeden ayrılmayan öğrencilerin eylemi uzun süre devam etti.

Ölmeye değil okumaya geldik
Bursa Uludağ Kız Öğrenci Yurdunda kalan öğrenciler, Zeren Ertaş için yurt bahçesinde toplandı, "Ölmeye değil okumaya geldik" sloganları attı. Çanakkale'deki eylemde, geçtiğimiz günlerde Çanakkale’de intihar eden Samet T. adlı üniversite öğrencisi de unutulmadı. Safiye Hüseyin Elbi KYK yurdunda kalan öğrenciler protesto için yurt avlusunda bir araya gelerek sloganlar eşliğinde yaşanan ölümü protesto etti. Protesto 18 Mart Kız Öğrenci KYK yurdunda da başladı. Üniversitelilerin protestosu kısa sürede kent geneline yayıldı. Öğrenciler gece 01.00 saatlerinde KYK yurt avlularından çıkarak, bulundukları mahallelerin sokaklarında “Katil KYK”, “Güvenceli barınma hakkımız”, “Öğrenci ölümlerine son”, "Yurttayım anne merak etme", "Verdiğiniz yorgan kefenimiz oldu" gibi sloganlar atarak yürümeye başladı. Kentin dört bir yanından gelen üniversiteliler, İskele Meydanı'na giderek eylemlerini sürdürdü.

Hiçbir değerimiz yok
İstanbul Güngören'de bulunan ve Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsünün sınırında yer alan KYK yurtlarında kalan öğrenciler de asansör cinayetine sessiz kalmadı. Ses çıkarma eylemleri ve yurtların önünde yürüyüş yapan gençler, öğrencilerin yaşamlarını dahi umursamayan sisteme tepki gösterdi. Kendi yurtlarındaki asansörlerin sorunlu olduğunu da aktaran öğrenciler, "Ne dirimizin ne ölümüzün gözlerinde değeri var" diyerek tepkilerini dile getirdi. Öğrenciler, Evrensel'e duygularını, sorunlarını ve taleplerini anlattı. Antalya'da Bezmi Alem, Akdeniz, Şehzade, Muratpaşa ve Elmalı KYK yurtlarında bulunan öğrenciler, gece saatlerinde yurt içlerinde bir araya gelerek yürüyüş ve oturma eylemleri gerçekleştirdi. Öğrenciler, sloganlar atarak, olayın bir kaza değil ihmal ve cinayet olduğuna dikkat çekti. Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü önünde bir araya gelen öğrenciler ise oturma eylemi gerçekleştirdi. Çukurova Üniversitesi Fevzi Çakmak KYK yurdunda da gece saatlerinde bir araya gelen öğrenciler, Ertaş'ın ölümünü "KYK uyuma kardeşine sahip çık" sloganları atarak protesto etti. Öğrenciler, Ertaş'ın ölümünde ihmali olanlardan hesap sorulmasını istedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.