TÜRASAŞ'tan enişteye kıyak!

TÜRASAŞ'tan enişteye kıyak!
YAZKAR Klima ve TÜRASAŞ yönetimi arasında çıkan anlaşmazlık mahkemeye taşındı.

Suç duyurusunda bulunan YAZKAR Klima, TÜRASAŞ Fabrika Müdür Yardımcısı Burhan Türk'ün, eniştesinin haksız kazanç sağlamasına neden olduğunu ve kurumu zarar uğrattığını iddia etti. Bu gerekçeyle TÜRASAŞ Bölge Müdür Vekili Erdal Aba, TÜRASAŞ Fabrika Müdür Yardımcısı Burhan Türk ve Türk'ün eniştesi Ayco Mühendislik yöneticisi Faruk Ayvaz hakkında ceza davası açılması talep edildi

EKREM HACIHASANOĞLU - Dünyaya tren kliması, tren klima teknolojisi, klima kontrolcü ve yazılımı ihraç eden, İBB İstanbul Metro, Ankaray EGO, Durmazlar, Bozankaya, Hyundaı Eurotem, TCDD, Tülomsaş, Tüvasaş’a ve birçok ülkeye binlerce tren kliması veren, İHA-SİHA klimacısı, Sakarya Arifiye'de 30 yıldan fazla bir zamandır faaliyet gösteren YAZKAR Klima, eski adı TUVASAŞ olan TÜRASAŞ ile mahkemelik oldu. İki kurum arasında imzalanan Milli Elektrikli Tren Seti Projesi sürücü kabini, elektrikli ısıtıcıları ve HVAC sistemi alımı sözleşmesi gereği YAZKAR, klimaları tamamlayarak teslimini yaptı. YAZKAR, teslimattan sonra TUVASAŞ'tan hak ettiği sözleşme bedelini tahsil etti.

İşi yokuşa sürdüler

Bu arada TUVASAŞ isim değişikliğine giderek TÜRASAŞ olunca yönetimi değişti. İddiaya göre yeni yönetim YAZKAR Klima'dan yazılım sisteminde değişiklikler yapılmasını talep etti. Devreye alma çalışmalarının tamamlanmadığını ileri sürerek, işi yokuşa sürdü. YAZKAR Klima işi teslim edip ödemesini almasına rağmen TÜRASAŞ'ın taleplerini ücretsiz olarak tamamlayacağının garantisini verdi. Ve 2022 kasım ayına kadar süre istedi. TÜRASAŞ ise bunun üzerine YAZKAR'ın sözleşmesini feshederek, kamu ihalelerinden yasakladı. YAZKAR'ın 60 bin Euro teminatını yaktı. YAZKAR ücretsiz işi tamamlama garantisi vermişken işi 299 bin 40 Euro'ya Ayco Mühendislik isimli şirkete verdi. Daha sonra Ayco Mühendisliğin ortağı olan Faruk Ayvaz'ın, TÜRASAŞ Fabrika Müdür Yardımcısı Burhan Türk'ün eniştesi olduğu ortaya çıktı. Ayco Mühendislik, YAZKAR Klima'nın 2022 Kasım ayında bitirme garantisi verdiği işi ancak 2023 Ocak ayında 2 ay daha geç sürede tamamlayabildi. Milli Tren projesinde YAZKAR Klima'nın yerli ve milli klima kontrolcülerini söküp, yerli ve milli YAZKAR Klimalara ithal Finlandiya Eke-Electronic kontrolcülerini montajladılar.

Suç duyurusunda bulundu

TÜRASAŞ bu süreçte ithal kontrolcüler için Ayco Mühendisliğe ödediği 299 bin 40 Euroyu da YAZKAR'dan almak için sözleşmesini feshetti. 60 bin Euro teminatına el koyduğu YAZKAR Klima aleyhine icra takibine başladı. YAZKAR Klima ise TÜRASAŞ yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusunda, YAZKAR'ın talep edilen işleri ücretsiz yapacağının taahhüt edilmesine rağmen, aynı işin 299 bin 40 Euro karşılığında başka bir firmaya ihale edilmesinin kamu zararına yol açtığı belirtildi. Savcılığa verilen dilekçede bu durum 'görevi kötüye kullanmak' şeklinde tanımlandı.

TÜRASAŞ ZARARA UĞRATILDI

Suç duyurusunda ihale edilen işin piyasanın 8-10 kat fazlasına satın alındığı, bu şekilde kurum yöneticilerinin yakınlarına haksız kazanç sağladığı iddia edildi. TÜRASAŞ'ın ciddi bir zarara uğratıldığını savunan YAZKAR Klima, aleyhlerinde başlatılan icra takibinin de oluşan kamu zararını perdeleme maksatlı olduğunu belirtti. Savcılığa verilen dilekçede TÜRASAŞ Bölge Müdür Vekili Erdal Aba, TÜRASAŞ Fabrika Müdür Yardımcısı Burhan Türk ve Ayco Mühendislik yöneticisi Ömer Faruk Ayvaz hakkında yasal işlem yapılması talep edildi. YAZKAR Klima'nın avukatı, usulsüz işlem suretiyle kamuyu ve şikayetçiyi zarara uğratmak suçundan soruşturma yapılmasını ve şüpheliler hakkında ceza davası açılarak yargılanmalarını istedi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.