Psikolog Gül Çolak

Psikolog Gül Çolak

Takıntıları tedavi etmek mümkün

Halk dilinde ‘Takıntı Hastalığı’ olarak adlandırılan ; Obsesif Kompulsif Bozukluk , kişinin zihninde durduramadığı , sürekli tekrar eden düşünce , dürtü ve davranışların tümüne verilen isimdir. 
Kişinin zihnine gelmesine engel olamadığı,sürekli tekrar eden ve genellikle mantık dışı olan bu düşüncelere Obsesyon adını veriyoruz.Kişi zihninde durduramadığı bu düşüncelerin kaygısını ve gerginliğini bastırmak için birçok tekrarlayıcı davranış geliştirir bunlar da kompulsiyonlar.


En sık rastlanan takıntı temizlik

Bulaşma korkusu ve Temizlik kompulsiyonu en sık karşılaştığımız  takıntı türüdür. 
Kişi; mikroptan ,kirden dolayı hasta olabileceğini düşüncesi hakim olur. Bu düşüncesi onu sürekli temizlik yapmaya iter. Kirli olsun olmasın bir yere dokunan kişi sürekli zihninde ‘ellerim kirlendi’ ‘şuan çok kirliyim’ düşünceleri hakim olur bunlar obsesyonlardır. Bu obsesyonlar kişide kaygı,endişe ve gergin bir ruh hali yaratır.
Kişi bu kavgı veren durdurulamaz düşünceleri zihninden uzaklaştırmak adına ellerini defalarca yıkar.Ellerini gereğinden fazla yıkama olayı kompulsiyondur.
Diğer takıntılı davranışlara baktığımızda, gün içerisinde kıyafetleri gereğinden fazla değiştirmek, banyoda kalma süresinin çok uzun olması, çamaşır vu bulaşıkları tekrar tekrar yıkama bunların en başlıcalarıdır.


Defalarca kontrol ediyor musunuz?

Kontrol etmenize rağmen hala kapıyı kitleyip kitlemediğinizi, açık olan ocağın altını söndürüp söndürmediğinizi veya kilitli olan bir şeyin kilitli olup olmadığını birden fazla şekilde kuşku duyup kontrol etme ihtiyacı duyuyorsanız bu düşünceler takıntılı davranış olarak değerlendirilir.


Cinsel içerikli takıntı da olur

Kişi, zihnine gelen cinsel içerikli düşünceleri kontrol etmede zorlanır ve kendini suçlar. Bu takıntı türüne sahip olan birey yoğun sıkıntı,endişe ve utanma duygusu yaşar. En sık rastlantılan düşünce ise, Cinsel yolla hastalık bulaşabilir endişesidir. Kişi gerekli önlemleri almış olsa bile bu obsesif düşünceden kendini alıkoyamaz böylelikle cinsel hayatı da bu endişeli düşünceden etkilenir.


Simetri ve düzen kıstası

Simetri gereksinimi ve düzen takıntıları da en  sık görülen belirtilerdendir. Kişinin tüm yaşamında simetri gereksinimi ve düzenlilik hakimdir . En tipikler arasında Kütüphanesindeki kitapların boyutlarına, kalınlığına, inceliğine, renklerine göre düzenleyebilirler. Mutfakta aynı renk tabakları ve aynı boyutta bardakları bir düzen içerisinde dizip sıralayabilirler.
Genel olarak simetri gereksinimi ve düzen takıntısına hakim olan  birey evinde,işinde ve bulunduğu her yerde bir şeyleri düzeltme ihtiyacı hissedecektir. 
Bu ihtiyacın sürekli hissedilmesi kişinin hayatını ve sosyal yaşamını oldukça zorlar.


İş yaparken sayı sayar mısınız?

Sayı sayma takıntısı olarak adlandırılan bu tür’de kişi gördüğü ya da düşündüğü şeyi saymaya başlar. Örneğin merdiven inip çıkarken, yolda yürürken üzerine bastığı taşları sayarken vb. Her şeyi saymaya çalışır ve bu sayma sırasında da ciddi olarak yorulur.


OKB'nin altındaki nedenler:

1) Genetik özellikler:
Aile psikyatrik öykü bulunan birinin varlığı, obsesif kompulsif bozukluğa sahip birinci derece akrabaların varlığı bu rahatsızlığa sahip olmada 6 kat etkili olduğu bilinmektedir. 

2) Çocuklar travmaları:
Çocukluk çağı döneminde ebeveynin çocuk üzerinde tutum ve davranışları çocuğun kişiliği üzerinde ki etkisi oldukça önemlidir. Bu dönemde anne ve babanın aşırı otoriter,sıkı ve disipli olması önemli bir nedendir.

3) Fizyolojik nedenler:
Genetik faktörlere bağlı olarak veya sonradan gelişen beyin kimyasındaki bozulmalar, obsesif kompulsif bozukluğa yol açan diğer faktörler arasındadır. 
Çocukluk çağı dönemde streptokok bakterisinin neden olduğu enfeksiyonlara verilen reaksiyonlar ya da fiziksel travmaların da obsesif kompulsif bozukluk ile bağlantılı olabileceğini gösteren çalışmalar karşımıza çıkmaktador.

4) Kişilik özellikleri:
Aşırı titiz,sürekli kontrolcü bir kişilik yapısına sahip olmak kişide takıntılara sahip olmasına  neden olmaktadır. Sürekli stres altında çalışmak, kaygı verici durumlarla baş başa kalmak da önemli faktörlerdendir.


Terapi şart!

+Obsesyon(tekrarlayan düşünce yapıları) ve Kompulsiyonlara(tekrarlayan davranış biçimleri) her ikisine veya birine sahip olmak,
+Takıntılı düşüncelerle günün belli bir kısmını(günde 1 saatten fazla) geçiriyorsanız,
+Takıntıların varlığıkişinini zihinin sürekli meşgul ediyor ve bu yüzden kişi sosyal açıdan kendini kısıtlayıp izole ediyorsa,

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Psikolog Gül Çolak Arşivi