Şarj olan akıllı kontakt lensler geliştirildi!

Şarj olan akıllı kontakt lensler geliştirildi!
Akıllı lenslerin evrimi devam ediyor. Bir araştırma ekibi, doğal su veya insan gözünden gelen gözyaşlarını kullanarak akıllı kontakt lensleri şarj etmek için yeni bir yöntem geliştirdi.

Singapurlu bilim insanları, akıllı kontakt lensleri kablosuz şarj olmadan sürekli olarak şarj etmenin yeni bir yolunu keşfettiler. Ekip, akıllı kontakt lenslerin insan gözünden gelen gözyaşlarını tutabildiğini buldu. Bu, akıllı lenslerin popülaritesine doğru önemli bir adım olabilir.

lenss.webp

Gözyaşıyla şarj olan lens

İnsanların akıllı kontakt lensleri geniş çapta benimsemesi sadece bir zaman meselesi gibi görünüyor ve ister yakın gelecekte ister bundan 20 yıl sonra olsun, insanların onları her zaman şarjlı tutmanın bir yolunu bulması gerekecek. Öte yandan Singapur'daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi bunu çözmüş olabilir. Yeni yayınlanan bir makaleye göre bilim insanları, biyouyumlu malzemelerden yapılmış yeni bir pil türü ve elektrik üretmek için sodyum ve klorür iyonlarıyla reaksiyona giren bir glikoz kaplaması geliştirdiler.

indir-1.webp

200 kere şarj edilebiliyor

Bu bileşenler önemlidir çünkü insan gözyaşlarında sodyum ve klorür iyonları bulunur. Araştırmacılar, yeni pili kullanarak, akıllı kontak lenslerine güç sağlamaya yetecek kadar maksimum 201 mikrowatt çıkışa sahip 45 mikroamper üretebildiğini gösterdi. Ancak bu çözümün sınırlamaları vardır. Ekip, yaptığı testlerde pilin 200 defaya kadar şarj edilip deşarj edilebildiğini gösterdi. Bu nedenle görev döngüsünün arttırılması gerekmektedir.

Sınırlı şarj döngüsünün yanı sıra, tam şarjın önünde sürekli yırtılmaların da eşlik ettiği engeller vardır. Mevcut pilleri simüle edilmiş bir yırtılma çözümüyle test eden araştırmacılar, pilin ömrünün her 12 saatlik kullanım döngüsünden sonra bir saat arttığını buldu. Pil ayrıca harici bir güç kaynağı kullanılarak normal şekilde şarj edilebilir. Geliştirilen teknolojinin sınırlamaları olsa da akıllı kontakt lenslerin yırtılmasının mümkün olduğunu gösteriyor.

İlgili Haberler

Kaynak:Beyza Pınar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.