Bayram gelmiş neyime

Bayram sevginin, kardeşliğin, huzurun ve barışın yüksek duygularla kutlanması paylaşılmasıdır. Çocukların sevinci küslüklerin bitirilmesidir. 
Bütün Müslümanların birlik ve beraberliği yaşadığı, kutladığı kutsal günlerin adıdır bayram. Ama biraz düşününce “Bayram gelmiş neyime” diyesim geldi    nedense. 
Suriye, Irak,Türkiye, Mısır, Filistin, Afganistan,Sudan, Mali, Yemen Libya, Malezya, İran ve daha bir sürü Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkelerde hergün o yada bu sebeple yüzlerce müslüman birbirini boğazlarken,  
Birbirlerinin kanını dökmeyi zafer kazanmış sayarken, 
Her gün aynı Allaha inanan yüzlerce masum insan o yada bu sebeple toplu yada tek tek öldürülürken. 
Her gün hayatı tanımaya fırsatı bile olmamış çocuklar İslam ülkelerinde büyümelerine oynamalarına sevgiyi yaşamalarına bile izin verilmeden aptalca, insanlık dışı siyasetlerle idolojilerle katledilirken,
 Buna karşı bütün dünya ile beraber sizde bütün bunlara sadece seyirci kalıyorken Sizi bilmem ama ben hepinizin bayramını lafın gelişi kutluyor, “bayram gelmiş neyime”  diyorum yine yüksek sesle.Aynı topraklarda yüzlerce yıl birlikte yaşayan, Aynı yaradana aynı ibadethanelerde ibadet eden, Aynı kutsal kitabı rehber, Aynı peygamberi lider kabul eden bizler. birbirimizin kanını insafsızca döküyorken ve bununla Kutsal kitabımızın, peygamberimizin emirlerine karşı çıktığımızı biliyorken Bayram kutlayacağız öylemi? 
Mübarek ramazan ayında gayrı müslümlerin bile kutsal aya saygısı varken. 
Adını İslamla bağdaştıran katil örgütler yüzlerce müslümanın kanını kalleşçe insanlık dışı yollarla akıtırken ve hepimiz o yada bu şekilde birilerini kardeşliğimizi unutup destekliyorken. 
Aile olma, Komşu olma kavramını, Büyüğe saygı, küçüğe sevgi gösterme erdemini toplum olarak günden güne kaybediyorken.
Sosyal medyada hepimiz birer klavye kahramanı!, filozof!, dürüstlük abidesi!, emsalsiz güzellik timsali! olmuşken  ve bütün bunlara rağmen hala hak ettiğinizi düşünüyorsanız BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN.
Haydi şimdi sarılın telefonlarınıza, yada geçin klavyenin başına çok hakketmişiz gibi herkese artık tatil olarak algılanmaya başlanan bayramın formalitesi gereği toplu Bayram mesajları yollamaya başlayın. Çünkü hem bedava, hemde havalı.
Ama ben yine aynı şeyi söyleyecem “BAYRAM GELMİŞ NEYİME”.    
Bayram nasıl geçer, nasıl geçirilir? Bayramın neşesi, ferahlığı, dayanışması... derken... Siz "bayramı bayram kılan asıl nitelik nedir?" konusunu düşünürken… 
İyisimi bende  sindire sindire… Gurbet ve hasret varsa, acı da vardır bayramlarda. Bu acı yüzündendir ki. Eskiyi yeniye taşırken en büyük hamallığı türküler çeker. 
Özü, sözü, ezgileriyle türküler herkesin her halini bir güzel anlatır. İşte bu nedenle mesela bayram türküleri sadece eğlence coşku değil hüzün hasret elem de taşır"  diyen ozanlarımıza uyup az biraz türkü     dinleyeyim.. 

“Şu mübarek günde küsmek olur mu
Uzat ellerini bayramlaşalım
Tanrı selamını kesmek olur mu
Uzat ellerini bayramlaşalım…” 
……………..    
VESSELAM  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Remzi Tanış Arşivi