ABD'deki başkanlık yarışında gözler kilit eyaletlerde

ABD'deki başkanlık yarışında gözler kilit eyaletlerde
ABD'deki başkanlık yarışı başa baş gidiyor. Oy sayımı devam ederken gözler kilit eyaletlerden gelecek oylarda.

Son durum nasıl? 

•    Trump Florida, Texas, Ohio, Kentucky, Kansas, Louisiana, Indiana, Wyoming, West Virginia, South Carolina, Idaho, Alabama, Mississippi, Tennessee, Oklahoma, Arkansas, Utah, South Dakota, North Dakota, Missouri, Nebraska, Iowa and Montana eyaletlerinde kazandı.

•    Joe Biden ise Maine, Arizona, Hawaii, Minnesota, Colorado, New Mexico, California, New Hampshire, Oregon, Vermont, Virginia, Washington, Rhode Island, New York, New Jersey, Massachusetts, Maryland, Illinois, Delaware, Connecticut ve ayrıca District of Columbia’da kazandı.

•    Ancak gözler kilit eyaletler olarak adlandırılan Pennsylvania and Michigan eyaletlerinde.

TSİ 14.45 Le Pen: Trump Fransa için daha iyi 

Fransa’da aşırı sağcı politikacı Marine Le Pen, Trump’ın seçilmesinin Fransa ve Fransa’nın çıkarları için Biden’den daha iyi olacağını söyledi. CNews kanalına konuşan Le Pen, Trump’ın ulusa, yurtseverliğe, sınırlara ve egemenliğe dönüşün yanında olduğu değerlendirmesini yaptı.

TSİ 13.30 Slovenya Başbakanı Trump’ı kutladı

ABD'de oy sayımı devam ederken Slovenya Başbakanı Janez Jansa, Trump'ın zaferini kutladı. Jansa, Twitter hesabından "Amerikan halkının Trump ve Pence'i dört yıl için daha seçtiği oldukça açık" mesajını paylaştı. Trump’ın eşi Melania Trump Slovenya doğumlu. 

TSİ 13.10 Eski astronot Senato'ya seçildi

Demokratların adayı eski astronot Mark Kelly, geleneksel olarak Cumhuriyetçilere oy veren Arizona eyaletinde bir sandalye kazandı. Fox News televizyonu ve New York Times gazetesinin haberlerine göre, 56 yaşındaki Kelly bütün oyların sayımının tamamlanmasının ardından "bu misyonda da başarılı olacağını" söyledi. 100 sandalyenin 53'ünün Cumhuriyetçilere ait olduğu Senato'da Kelly'nin bir sandalye kazanması, Demokratlar açısından önem taşıyor. Amerikalılar yeni başkanlarının yanı sıra Temsilciler Meclisi üyelerinin tamamını ve Senato'nun da 35 üyesini seçmek için sandık başına gitti. 

TSİ 13.00 Kilit eyaletlerden Wisconsin'de başa baş mücadele 

Başkanlık seçimlerinde kilit eyaletler arasında bulunan Wisconsin'de oyların yüzde 89'u sayıldı. Buna göre, ABD Başkanı Donald Trump oyların yüzde 49'unu alırken, Demokratların adayı Joe Biden yüzde 49,3 ile kıl payı önde bulunuyor. 

TSİ 12.00 Biden Hawaii'de dört delege kazandı

Demokratların adayı Joe Biden Hawaii'de dört delege kazandı. Geleneksel olarak Demokratların seçimi kazandığı eyalette son olarak 1984 yılında Cumhuriyetçilerin adayı Ronald Reagan'a oy vermişti. 

TSİ 11.52 Biden'dan Trump'a yanıt

Biden Trump'ın seçim sonuçlarını gerekirse Yüksek Mahkeme'ye taşıyabilecekleri açıklamasına yanıt verdi. Biden, Demokratların da Trump'ın konuyu mahkemeye taşıması durumunda Demokratların da kendi hukuki seçeneklerini kullanacağını söyledi.

TSİ 11.45 Biden Maine eyaletinde kazandı 

Haber ajansı Associated Press'in sayılan ilk oylar ve seçmenlere yaptığı ankete göre Demokratların adayı Joe Biden Maine eyaletinde kazandı. Biden’ın bu eyalette seçimi kazanması bekleniyordu.

TSİ 10.53 Arizona'da zafer Biden'ın oldu

ABD medyası, Arizona eyaletinde Demokratların adayı Joe Biden'ın seçimi kazandığını duyurdu. Biden, böylelikle 11 seçici kurul delegesi daha kazandı. Dört yıl önceki seçimlerde, bu eyaleti Donald Trump kazanmıştı. 

TSİ 10.30 Trump: Seçimleri kazandık

Seçim sonuçları kesinleşmeden kamaraların karşısına geçen ABD Başkanı Donald Trump, "Açıkça bu seçimleri kazandık" dedi. Bu gece aldıkları seçim sonuçlarının harika olduğunu belirten Trump, beklemedikleri eyaletler olan Florida, Ohio, Teksas'ta bile kazandıklarını söyledi. Seçimlerde "ciddi usulsüzlük" yapıldığını savunan Trump, kullanılan oyların sayımının durdurulmasını istediklerini ve seçimleri Yüksek Mahkeme'ye götüreceklerini ifade etti. 

TSİ 10.00 Ülke genelinde oy verme işlemleri sona erdi 

ABD'de oyların sayımı sürerken, bütün seçim merkezlerinde oy verme işlemleri TSİ 09.00'da sona erdi. Son olarak Alaska'ya bağlı Aleut Adalarında sandıklar kapandı. Öncesinde de Alaska, Hawaii ve ülkenin batı kıyılarında oy verme işlemleri sona ermişti. ABD'deki bölgelerin farklı zaman dilimlerinde olması nedeniyle sandıklar da farklı saatlerde kapanıyor. Koronavirüs salgını nedeniyle birçok seçmen oyunu mektupla kullanmış veya seçim merkezlerinde önceden oyunu vermişti.

TSİ 09.37 Nebraska'da Trump dört delege kazandı

Fox News televizyonu Nebraska eyaletinde Başkan Donald Trump'ın dört, Demokratların adayı Joe Biden'ın ise bir seçici kurul delegesi kazandığını duyurdu. 

TSİ 09.36 Şimdiye kadar Biden 224, Trump 213 delege kazandı

Cumhuriyetçilerin adayı Başkan Donald Trump ile Demokratların adayı Joe Biden arasındaki Beyaz Saray yarışını kimin önde tamamlayacağı henüz açıklığa kavuşmadı. ABD medyasının tahminlerine göre, Trump aralarında Florida ve Teksas gibi kilit eyaletlerin de bulunduğu 23 eyalette seçimleri önde tamamlayara 213 seçici kurul delegesi kazandı. Demokratların adayı Biden ise aralarında New York ve Kaliforniya'nın bulunduğu 18 eyalette seçimleri kazandı. Biden'in elde ettiği delege sayısı ise 224 oldu. Alaska, Arizona, Georgio, Maine, Michigan, Nevada, Kuzey Carolina, Pennsylvania ve Wisconsin henüz sonuçların belli olmadığı eyaletler. 

TSİ 09.12 Trump Teksas'ta kazandı

Başkan Donald Trump, başkanlık seçimlerinde önem taşıyan eyaletlerden Teksas'ta seçimi kazandı. Haber ajansı Associated Press'in sayılan ilk oylar ve seçmenlere yaptığı ankete göre Trump Teksas'ta 38 seçici kurul üyesi kazanmış oldu. Trump'ın Teksas'ta seçimi kazanması bekleniyordu. 

TSİ 08.58 Biden: Sonucun ne olacağı konusunda iyimserim

Demokratların adayı Joe Biden, kilit eyaletlerden olan Florida'yı kaybetmiş olmasına rağmen seçimi kazanacağına inandığını söyledi. Delaware eyaletinin Wilmington kentinde yaptığı konuşmada, "Bu seçimi kazanma  yolunda olduğumuza inanıyorum" dedi. Seçmenlerine "Kazanacağımıza güvenin" diye seslenen Biden, sabırlı olma çağrısında bulundu. Başkan Donald Trump ile kendisi arasındaki yarışın sonucunun belirlenmesinin biraz zaman alacağını belirten Biden, her oy sayılana kadar seçimin sona ermeyeceğine işaret etti. Biden, "Ben veya Donald Trump, kimin seçimi kazandığını henüz söyleyemez. Bu Amerikan vatandaşlarının kararıdır. Ama sonuçların ne olacağı konusunda iyimserim" dedi. 

TSİ 08.50 Trump: Seçimi çalmaya çalışıyorlar

ABD Başkanı Donald Trump, oy sayımı devam ederken Twitter hesabından yaptığı açıklamada Demokratları "seçimi çalmakla" suçladı. Trump, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Biz büyüğüz ama onlar seçimi çalmaya çalışıyorlar. Buna hiçbir zaman izin vermeyeceğiz. Sandıkların kapanmasının ardından oy vermek mümkün değil!" ifadelerini kullandı. Twitter ise Trump'ın mesajıyla ilgili olarak "yanıltıcı" uyarısında bulundu.

TSİ 08.40 Trump Florida'yı kazandı 

Beyaz Saray için yapılan mücadelede ABD Başkanı Donald Trump, kilit eyaletler arasında bulunan Florida'da rakibi Demokratların adayı Joe Biden'ı geride bırakarak 29 seçiciler kurulu üyesi kazandı. Trump, kilit eyaletlerden Ohio'ya da kazandı.

TSİ 08.30 Iowa'yı Trump kazandı

Haber ajansı Associated Presse (AP) sayılan ilk oyların ve seçmenlere yaptığı anketin sonuçlarına göre Iowa eyaletinde Cumhuriyetçilerin adayı ABD Başkanı Donald Trump seçimi önde tamamlayarak, altı seçici kurul üyesi daha kazandı. Iowa seçimin sonucunu belirleyecek "Swing States" adı verilen eyaletler arasında bulunuyor. 

TSİ 08.24 Minnesota'da Biden önde

Haber ajansı Associated Presse (AP) sayılan ilk oyların ve seçmenlere yaptığı anketin sonuçlarına göre Minnesota'yı Demokratların adayı Joe Biden'ın Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'ın önünde olduğunu duyurdu. Minnesota seçimin sonucunun belirlenmesinde önem taşıyan "Swing States" (Sallanan Eyalet) arasında bulunuyor. 

TSİ 07.05 -  Biden delege sayısını 209'a yükseltti

ABD başkanlık yarışında AP'nin tahminlerine göre Washington (12), Oregon (7) ve Kaliforniya (55), New Hampshire (4) eyaletlerini Joe Biden, Idaho (4) ve Utah (6) eyaletlerini ise Donald Trump kazandı. Böylece Biden'ın delege sayısı 209'a Trump'ın delege sayısı 118'e yükseldi.

Adayların tahminlere göre kazandığı eyaletler şöyle:

Biden: Washington (12), Oregon (7), Kaliforniya (55), New Hampshire (4), New York (29), Maryland (10), New Jersey (14), Illinois (20), Vermont (3), Virginia (13), New Mexico (5), Colorado (9) Connecticut (7), Massachussets (11), Rhode Island (4), Delaware (3), Washington D.C. (3)

Trump: Kuzey Dakota (3), Güney Dakota (3), Nebraska (3), Wyoming (3), Indiana (11), Batı Virginia (5), Kentucky (8), Arkansas (6), Güney Carolina (9), Oklahoma (7), Mississippi (6), Alabama (9), Tennessee (11), Louisiana (8), Kansas (6), Utah (6), Missouri (10)


TSİ 06.35 - Trump Missouri'yi de kazandı

ABD Başkanı Donald Trump Missouri eyaletini de tahminlere göre kazandı. Böylece 10 seçici kurul delegesini daha kazanarak toplam delege sayısını 108'e yükseltti. Trump Teksas ve Florida eyaletlerinde de yarışı önde götürüyor. İki eyaletin toplam 67 seçici kurul delegesi bulunuyor. Demokrat Parti'nin adayı Joe Biden ise şimdiye kadar 131 delege kazanmayı başarabildi. Biden 2016 yılı başkanlık seçimlerinde Trump'ın kazandığı eyaletlerden herhangi birini geri alabilmiş gibi gözükmüyor.

TSİ 06.35 - Trump Missouri'yi de kazandı

ABD Başkanı Donald Trump Missouri eyaletini de tahminlere göre kazandı. Böylece 10 seçici kurul delegesini daha kazanarak toplam delege sayısını 108'e yükseltti. Trump Teksas ve Florida eyaletlerinde de yarışı önde götürüyor. İki eyaletin toplam 67 seçici kurul delegesi bulunuyor. Demokrat Parti'nin adayı Joe Biden ise şimdiye kadar 131 delege kazanmayı başarabildi. Biden 2016 yılı başkanlık seçimlerinde Trump'ın kazandığı eyaletlerden herhangi birini geri alabilmiş gibi gözükmüyor.DW Türkçe

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.