Kanada Parlamentosu'ndan Uygur Türkleri kararı: Soykırım uygulanıyor

Kanada Parlamentosu'ndan Uygur Türkleri kararı: Soykırım uygulanıyor
Kanada Parlamentosu'nda yapılan oylamadan Çin'in Uygur Türklerine karşı soykırım işlediği kararı çıktı. Kararın bağlayıcılığı bulunmuyor.

Kanada, dünyada Çin'in Uygur Türkleri azınlığına karşı davranışlarını "soykırım" olarak tanımlayan ikinci ülke oldu. Parlamento'da yapılan oylama sonucu alınan kararın iki ülke arasında diplomatik gerilimi artırması bekleniyor.

Kanada Milletvekilleri, muhalefetteki Muhafazakarlardan gelen ve herhangi bir bağlayıcılığı olmayan, Çin'in kuzeybatı şehri Sincan'da yaşayan Müslüman Uygur Türkleri'ne karşı yapılanların soykırım olduğunu onayladı.

Başbakan Justin Trudeau ve kabineden üst düzey yetkililer oylamaya katılmazken, Dışişleri Bakanı Marc Garneau hariç diğer tüm Liberal Parti Milletvekilleri tasarıya destek verdi.

Dünyada ikinci

Yapılan oylama sonucu alınan bu kararla, Kanada, ABD'den sonra Parlamento tarafından Çin'in adımlarını soykırım olarak nitelendiren dünyadaki ikinci ülke oldu. Bu ay başında buna benzer bir adım İngiltere tarafından da atılmış ancak başarısız olmuştu.

1 milyondan fazla Müslüman Uygur Türkü, Şincan kentindeki kamplarda gözaltında tutuluyor ve sistematik taciz ve cinsel saldırı iddialarında bulunuluyor. Çin ise bu iddiaları reddediyor ve söz konusu mekanları mesleki ve eğitim merkezleri olarak tanımlayarak radikalizmle mücadele ettiğini savunuyor.

Kaynak: Guardian

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.