Rusya’dan ateşkes kararı

Rusya’dan ateşkes kararı
Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, bugün saat 10:00 itibariyle Ukrayna’nın bazı şehirlerinde ateşkes yapılacak ve insani koridorlar açılacak.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısında 12'nci güne girilirken, bu sabah ateşkes kararı geldi. Sozcu.com.tr’nin haberine göre, Rusya Savunma Bakanlığı yerel saatle 10.00’da Ukrayna’daki bazı şehirlerde ateşkes yapılacağını ve insani koridorlar açılacağını açıkladı.

Yetkililer başkent Kiev’in de aralarında bulunduğu Harkov, Mariupol, Sumy kentlerinde insani koridor oluşturulacağını belirtirken, “Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kişisel talebi üzerine bu karar alındı” ifadesini kullandı. Plan kapsamında bölgeden kaçmak isteyenlerin ulaştırılması planlanıyor.

UKRAYNA’DAN ÇOK SERT ELEŞTİRİ

Fakat bu açıklamadan kısa bir süre sonra Ukrayna yönetimi Rusya’nın insani koridor hamlesini eleştirdi. Rusya’nın şehirlerden kaçacak Ukraynalıların istedikleri yerlere gitmesine izin verilmesi gerektiğini açıklayan Kiev yönetimi, “Bu koridor tamamen ahlak dışı” ifadesini kullandı. Yazılı açıklamada, “İnsanların acı çekmeleri televizyonda görüntü yaratmak için kullanıyorlar. Bunlar Ukrayna vatandaşları ve Ukrayna topraklarından tahliye olma hakları var” denildi. Öte yandan Ukrayna yönetimi, buradan kaçacak insanların Rusya tarafından propaganda olarak kullanılabileceğinin de altını çizdi.

Savaşın başlamasından beri son iki günde Mariupol ve Volnovakha’da benzer tahliye planları gündeme gelmiş fakat tarafların birbirini “ateşkes ihlaliyle” suçlaması sonrasında bu süreç suya düşmüştü.

PUTİN ÖNCE ERDOĞAN SONRA MACRON’LA GÖRÜŞMÜŞTÜ

Dün Putin yoğun bir telefon trafiği gerçekleştirirken, öğle saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmüştü. Bu görüşmede Erdoğan, itidal çağrısı yaparak barış için adımlar atılması gerektiğini söylemişti. Fakat Putin, Erdoğan’a Ukrayna savaşı bırakmadan ateşkes ilan edilmeyeceğini söyleyerek, şartlarının yerine getirilmesinin bir öncelik olduğunu dile getirmişti.

Putin, Erdoğan’dan sonra Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Putin’in Macron’un çağrısı üzerine insani koridor açılmasına karar verdiği belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.