Yosra'nın zaferi...Kadın Afgan yargıç, İngiltere’deki hukuk mücadelesini kazandı!

Yosra'nın zaferi...Kadın Afgan yargıç, İngiltere’deki hukuk mücadelesini kazandı!
İki yılını Pakistan’da ailesinden uzak geçiren kadın yargıç İngiltere’ye, ailesinin yanına gitmek için başlattığı hukuk mücadelesini kazandı. Ailesiyle yeniden bir araya geldi.

Taliban’dan kaçtıktan sonra Pakistan'da saklanan bir Afgan kadın yargıç, İngiltere'de sığınma hakkı kazandı. Güvenlik nedeniyle gerçek kimliği açıklanamayan ancak Yosra olarak anılan 53 yaşındaki yargıca, İçişleri Bakanlığı ile uzun bir hukuk mücadelesinin ardından İngiltere'ye gelme hakkı verildi.

Bu yılın başlarında, Taliban'ın kontrolü ele geçirmesinin ardından Pakistan'a kaçan yüzlerce Afgan'ın zorla geri gönderildiği bildirildi. Başlangıçta İçişleri Bakanlığı, Yosra ve oğluna, Afgan tehcir ve yardım politikası kapsamında uygun oldukları söylenmesine ve avukatlarının itirazda bulunmasına rağmen, Yosra ve oğlunun Birleşik Krallık'a gelmelerine izin vermeyi reddetti.

İçişleri Bakanlığı geçtiğimiz günlerde çifte vatandaşlık hakkını Yosra ve oğluna tanıdı. Hak mücadelesinin sonunda Yosra İngiltere’deki akrabalarına kavuştu.

KALDIKLARIN APARTMANINA MÜLTECİ BASKINI

Yosra İçişleri Bakanlığı'nın kararını memnuniyetle karşıladı. “Sonunda Birleşik Krallık'ta ailemizle birlikte olmaktan çok mutluyuz. Son iki yıl, yaşadığımız en meşakkatli zaman oldu. İngiltere'ye gelmek için vize alma konusundaki ilk umudumuz zamanla umutsuzluğa ve çaresizliğe dönüştü” dedi.
“Pakistan'da süregelen hayatımıza yönelik korku ve bunun sonucunda karşılaştığımız kısıtlamalar, zihinsel ve duygusal olarak üzerimize çok büyük bir yük bindirdi. Birleşik Krallık'taki ailemizin bize kiraladığı küçük daireden sadece gidip yiyecek almak veya doktora görünmek için ayrıldık.
“Birleşik Krallık'a uçmadan iki gün önce, apartmanımız Afgan mültecileri tutuklamak için polis tarafından basıldı. Neyse ki, o sırada doktorun yanındaydık. Artık Birleşik Krallık'ta nihayet güvende olduğumuza göre, artık güvenli ve özgürce dolaşabilmenin, ailemizin bahçesinde oturmanın ve etrafımızda sadece huzuru hissetmenin ve ertesi gün güvenli yeni evimizde uyanacağımızı bilerek sessizce ve rahatça uyumanın tadını çıkarıyoruz.

YOSRA BİRÇOK DAVAYI YÖNETTİ

Yosra, Afganistan'da yargıç olarak geçirdiği yirmi yıllık kariyeri boyunca, biri Afgan ceza mahkemesinde olmak üzere bir dizi üst düzey görevde bulundu. Cinayet, adam kaçırma, kadına yönelik şiddet, tecavüz, terör suçları ve Afgan hükümetine karşı komplo kurmak gibi suçlarda Taliban'ın yer aldığı davaları karara bağladı.

BU DAVA AFGANLAR İÇİN BİR AÇIK KAPI OLABİLİR

Bu dava, Pakistan'da saklanan ve İngiltere'deki yeniden yerleşim planlarından biri için uygun olan ancak şimdiye kadar ülkeye giriş izni verilmeyen diğer birçok savunmasız Afgan için kapıyı açabilir.

İlgili Haberler

Kaynak:Cansev Temuçin

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.