Taliban nedeniyle bir sektör bitti! 60 bin kadın işsiz kalıyor

Taliban nedeniyle bir sektör bitti! 60 bin kadın işsiz kalıyor
Afgan kadınlar, Taliban'ın güzellik salonlarını yasaklaması nedeniyle 60.000 iş kaybının yasını tutuyor.

Taliban rejiminin emriyle Afganistan'daki kuaför ve güzellik salonları önümüzdeki haftalarda kapanacak. Kapatılmaları 60.000 kadının işini kaybetmesine neden olacak.

Kabil’de 3.100 kadın güzellik salonu ve ülke çapında 12.000'den fazla kadın kuaförü olduğunu ve her birinin ortalama beş kadın istihdam ettiğini söyledi. Bu kadınlar sadece ailelerinin geçimini sağlayan kişilerdir.

Taliban'ın ahlak bakanlığına göre, ülkedeki Taliban yönetimindeki hükümet güzellik salonlarını bir ay içinde kapatma emri verdi. Bu, Afganistan'ın kamusal alanlara erişimi üzerindeki en son kısıtlamadır.

Taliban'ın iki yıl önce kontrolü yeniden ele geçirmesinden bu yana salonların faaliyet göstermesine izin verildi, ancak bu ay politikalarını revize ettiler. Yönerge, halihazırda sınıflara, spor salonlarına ve parklara erişimi kısıtlanmış olan Afgan kadınların yararlanabileceği tesisleri önemli ölçüde kısıtlıyor dedi.

AİLESİNİN GEÇİMİNİ SAĞLIYORDU

23 yaşındaki Zarmina, güzellik salonlarının kapanmak üzere olduğunu öğrendiğinde saçlarını koyu kahverengiye boyuyordu.

İki çocuk annesi, "Salon sahibi büyük bir şok geçirdi ve ağlamaya başladı. Ailesinin geçimini o sağlıyor" dedi. 16 yaşında evlenen Zarmina, güzellik uzmanıyla yaptığı bir konuşmanın kendisine nadir görülen bir özgürlük hissi vermeye yettiğini söyledi. Zarmina, "Evden tek başıma çıkmama izin verilmedi, ancak kocamı ikna etmeyi başardım ve yılda iki veya üç kez güzellik salonunu ziyaret etmeme izin verildi" dedi.

Taliban'ın Ağustos 2021'de kontrolü yeniden ele geçirmesinin ardından, ABD askerlerinin ülkeden çekilmesinin ardından ekonomik kriz hayatlarına girdi.

İlgili Haberler

Kaynak:Fatma Müge Yücetürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.